Peter van der Heijden - Gebroeders van Lymborch Huis

“De Gebroeders Van Lymborch horen bij Nijmegen, zoals Rembrandt hoort bij Amsterdam en Jeroen Bosch bij Den Bosch.”

 

“Het Gebroeders van Lymborch Huis is geen gewone zaak, integendeel. We vertellen een van de meest fantastische verhalen van Nijmegen, en het is nog waargebeurd ook! Over drie Nijmeegse jongens die in de middeleeuwen een bliksemcarrière aan het Franse hof maakten, rijkelijk werden beloond en vóór hun 35e stierven aan de pest. Zij zijn de Gebroeders van Lymborch: de eerste Nederlandse schilders die we van naam en werk kennen. De kwaliteit van hun kunstwerken is te vergelijken met dat van de grootste meesters. Zonder met mijn ogen te knipperen, durf ik te zeggen: dit zijn de Rembrandts van de Middeleeuwen. Hier ligt dus de bakermat van de Nederlandse schilderkunst!

In 2005 maakte ik voor de AVRO een documentaire over de Gebroeders van Lymborch. Ze woonden en werkten 600 jaar geleden aan de Burchtstraat in Nijmegen, maar ze zijn lange tijd totaal vergeten. Hun wereldkunst ligt nu opgeborgen in Parijs, Chantilly, Rome, Brussel en New York. Hier in Nijmegen hadden we enkel in het Regionaal Archief de papieren bewijzen van hun Nijmeegse wortels, verder niks. Tot ik in 2005 op dit adres aan de Burchtstraat, waar ooit hun familieatelier stond, een middeleeuwse kelder ontdekte. Rond 1370 gebouwd, precies in de tijd dat deze schildersfamilie hier werkte. Door een wonder is de kelder aan de verwoestingen van de oorlog en de daaropvolgende stadsvernieuwing ontsnapt.

Het Gebroeders van Lymborch Huis is dus eigenlijk het Rembrandthuis van Nijmegen. Een baken in de stad. Daar moet je iets moois mee doen! Sinds 2019 zijn we een cadeauwinkel, erfgoedcentrum en museum ineen. Ook houden we gezellige ontvangsten voor groepen tot 30 personen, met een mooi verhaal en een bijpassend drankje en Bourgondisch hapje.

We hebben een hele reeks producten in onze cadeauwinkel, zoals heerlijke wijn, ambachtelijk bier, kunstig servies, fraaie reproducties, wenskaarten en veel prachtige boeken over de gebroeders van Lymborch. Ik ben dol op onze Van Lymborch Merlot en ons zwaar blond bier, dat kan ik iedereen aanbevelen. Maar het mooiste product blijft wel het prachtig geïllustreerde boek: Grondleggers van de Nederlandse Schilderkunst. Daar blijf je in lezen en kijken, wat een spannend verhaal. Voedsel voor de geest! Een must op iedere Nijmeegse koffietafel.

Ik ben een geboren Nijmegenaar, maar heb veel elders gewerkt. Toch heb ik me altijd verbonden gevoeld met de prachtige omgeving en vooral met de fascinerende historie van de stad. Zonder een bezoek aan het Gebroeders van Lymborch Huis heb je Nijmegen nog niet goed gezien. Iedereen die Nijmegen en haar roemrijke historie een warm hart toedraagt, moet hier eens geweest zijn. Dat geldt eigenlijk voor iedere bezoeker van de stad! We hebben de steun van heel Nijmegen nodig om dit unieke erfgoedcentrum verder te ontwikkelen tot de must see and do van de oudste stad van Nederland.”    - Peter van der Heijden van het Gebroeders van Lymborch Huis

Gebroeders van Lymborch Huis

Burchtstraat 63
6511 RC Nijmegen
Bekijk de locatie

 

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: