Oktober: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Oktober in Nijmegen belooft een maand vol culturele ontdekkingen te worden die je niet wilt missen. Laat je onderdompelen in een mix van inspirerende theatervoorstellingen, festivals, concerten en kunstexposities. Dit zijn onze cultuurtips voor oktober!

Festivals & feestjes

7 oktober 2023 t/m 21 oktober 2023 – Geschiedenisfestival TOEN

Locatie: diverse locaties
Van 7 t/m 10 oktober vindt het TOEN festival plaats: het historische festival van Nijmegen tijdens de maand van de geschiedenis. Het thema is: 'We gaan ondergronds'. Door tal van activiteiten ontdek je de geschiedenis van Nijmegen. Duik jij mee ondergronds?

13 t/m 22 oktober 2023 – Schemerlicht Festival

Locatie: Goffertpark
Op vrijdag 13 t/m zondag 22 oktober 2023 vindt er een nieuwe editie van Schemerlicht Festival plaats in het Goffertpark. Dit jaar is het thema 'Aarde lagen'. Wetenschappers, kunstenaars en componisten onderzoeken samen waar onze oorsprong ligt en wat er in de aardelagen verscholen ligt.

25 t/m 29 oktober 2023 – Festival Jazz International Nijmegen

Locatie: diverse locaties
Van 25 t/m 29 oktober staat heel Nijmegen weer in het teken van de jazz met Festival Jazz International Nijmegen 2023. Een meerdaags festival dat door de hele stad op diverse podia avontuurlijke jazz laat klinken en het publiek kennis laat maken met jong, lokaal talent middels unieke projecten.

Muziek & concerten

5 oktober 2023 – Moeder Aarde

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
In een tijd waarin het besef groeit dat de mens niet zonder de aarde kan, ontwikkelden kamerkoor Cappella Amsterdam en rietkwintet Calefax een muzikaal programma die op verschillende manieren de rijkdom van onze aarde laat zien, maar ook de spanningen in de relatie tussen mens en planeet naar voren brengt.

7 oktober 2023 – Daniel Benyamin & Mummy’s A Tree

Locatie: De Basis
Mummy's a Tree uit Nijmegen heeft een indrukwekkende reis in de muziekwereld doorgemaakt en bouwde een bijzondere vriendschap op met Daniel Benyamin (bekend van Sea + Air en Jumbo Jet). Op 7 oktober bundelen deze topartiesten hun krachten voor het allereerste huiskamerconcert in muzikale broedplaats De Basis.

10 oktober 2023 – Alfa Mist

Locatie: Doornroosje Poppodium
Gevoel boven perfectionisme is het credo van multi-instrumentalist, rapper en producer Alfa Mist. De Engelse muzikant opereert op het snijvlak van jazz, hiphop, rap en het avontuurlijke experiment. Dikke aanrader voor liefhebbers van Sons of Kemet, Yussef Kamaal, Yussef Dayes, Madlib en Little Simz.

Expo & kunst

v.a. 28 september 2023 – ‘De Longlist’

Locatie: Expo Bart
September is de (her)openingsmaand van Expo Bart: een projectruimte voor hedendaagse kunst, waar je multidisciplinaire kunstprojecten kunt beleven. Vanaf donderdag 28 september is de eerste tentoonstelling ‘De Longlist’ te zien. Expo Bart is vanaf dan geopend van 12:00 tot 17:00 uur, iedere donderdag t/m zondag.

1 t/m 29 oktober 2023 – Sloebers van de Waalkade

Locatie: Besiendershuis
Hoe leefden onze voorouders ruim tweehonderd jaar geleden? Geen goud wat er blinkt in deze expositie in het Besiendershuis, maar dagelijkse gebruiksvoorwerpen van gewone mensen. Opgegraven door de gemeente Nijmegen. Gesorteerd, gereconstrueerd en beschreven door vrijwilligers van de AWN, Nederlandse Archeologievereniging, afdeling Nijmegen.

4 t/m 31 oktober 2023 - Mario Sergio Alvarez

Locatie: De Lindenberg
De Cubaanse kunstenaar Mario Sergio Alvarez (Havana, Cuba, 1993) woont inmiddels twee jaar in Nederland. In deze serie onderzoekt Mario de vorming en representatie van identiteit via een beeldend vervolg op George Orwells Animal Farm

Theater, dans en meer

3 oktober 2023 – N00b speelt N00b

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Het duo n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando) beleefde afgelopen zomer een droomdebuut. Nu duiken de dames het theater in met hun allereerste avondvullende voorstelling. n00b speelt n00b gaat over het zijn van een n00b. Een nieuweling, een beginneling, een groentje, een nobody.

5 oktober 2023 – En Toen Thuis

Locatie: LUX Nijmegen
Theatergroep Greppel uit Nijmegen presenteert de intieme muziektheatervoorstelling En Toen Thuis. Een persoonlijk verhaal met doorkijkjes naar de magie van het leven met gepassioneerde bajanmuziek van Oleg Fateev.

7 oktober 2023 – Marikenhuis Modeshow

Locatie: De Lindenberg
Het Marikenhuis presenteert een modeshow voor en door vrouwen met borstkanker. In de borstkankermaand willen zij vrouwen een hart onder de riem steken. De vrouwen die model zijn voor deze modeshow hebben ervaring met kanker en ze laten zien hoe krachtig en mooi ze zijn.

Voor kinderen

15 oktober 2023 – Ontmoet de schrijver & proeverij (4+)

Locatie: De Lindenberg
Wat is jouw lievelingseten? Schrijver Reza Kartosen-Wong leest voor uit zijn kinderboeken: Waar is mijn noedelsoep?!?en Gebakken Rijst met van alles en nog wat!!! Daarna kun je verschillende ingrediënten uit de boeken proeven. Ook kun je testen hoeveel je over eten weet tijdens een smakelijke quiz. Dat wordt een lekkere middag!

15 oktober 2023 – Theatergroep Nooitgedacht, Groei! (4+)

Locatie: De Lindenberg
De voorstelling Groei! speelt zich af in een flat met heel veel verdiepingen, maar vooral met veel balkons. Meneer Hoppe heeft zo’n balkon, met prachtig uitzicht op het balkon onder hem. Daar woont mevrouw Zilver, met haar schildpad Rudi. Hij bedenkt een spreuk waardoor Rudi razendsnel groeit, of lijkt dat maar zo?

29 oktober 2023 – Dadodans | Gaia Gonnelli, KoKeRS (3-8 jaar)

Locatie: De Lindenberg
In de spannende en prikkelende dansvoorstelling KoKeRS ontdekken twee dansers hoe je samen kunt (leren) spelen. Ze gaan aan de slag met kartonnen kokers, bouwen hun eigen wereld en merken hoe je die ook weer kunt afbreken.

Dit vind je misschien ook leuk...