November: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

November: de maand waarin de dagen korter en kouder worden. Misschien zoek je liever de warmte van de kachel op en kruip je lekker voor de tv, maar in november zijn er ook tal van bijzondere, inspirerende én gezellige evenementen in Nijmegen. Wij hebben de leukste culturele uitjes voor je op een rijtje gezet!

Festivals

V.a. 1 november 2022 – Het VR Winterfestival

Locatie: EnjoyVR
Wil je ondanks dat er nog geen sneeuw ligt graag rondlopen in een echt winter wonderland? Dat kan bij EnjoyVR. Hier kunnen sneeuwbalgevechten gehouden worden, je kunt samen met de kerstman pakketjes bezorgen, de Mount Everest beklimmen en nog veel meer!

4 & 5 november 2022 – Inscience Amazing Discoveries

Locatie: LUX Nijmegen
InScience – International Science Film Festival Nijmegen kijkt terug op zeven inspirerende en bewogen jaren. In het weekend van 4 en 5 november vertoont InScience de mooiste en meest spraakmakende films van de afgelopen zeven jaar, en geeft het festival toonaangevende denkers en makers een podium.

25 & 26 november 2022 – DRIFT

Locatie: De Vasim
Op 25 én 26 november heet Drift je welkom op het geliefde Vasim-terrein! Het terrein wordt omgetoverd tot een industriële speeltuin en samen dansen we op de toekomst. Wees er snel bij, want de zaterdag is al uitverkocht!

Muziek & concerten

2 november 2022 – Fortarock: Saint Asonia

Locatie: Doornroosje Poppodium
Het FortaRock Festival was een Nederlands heavymetalfestival dat sinds 2009 tot 2019 jaarlijks in Nijmegen georganiseerd werd. Maar je hoeft het festival niet helemaal te missen. Geniet van de Amerikaanse band Saint Asonia: pakkende heavy rocknummers met geoliede vette gitaarriffs en een geweldige dynamische zang die menig festivalweide plat kan spelen.

17 november 2022 – Misprint

Locatie: Merleyn
Het Nijmeegse viertal Misprint zingt, schreeuwt en spuugt in het Nederlands over emancipatie, afbakbroodjes en andere alledaagse zaken. Op 17 november presenteert Misprint de nieuwe EP ‘Binnenkant van een raam’.

20 november 2022 – Melanie Charles

Locatie: Doornroosje Poppodium
De uit Brooklyn afkomstige multi-instrumentalist, zangeres en actrice Melanie Charles beweegt zich soepel door stijlen als jazz, hiphop, soul en traditionele muziek vol Haïtiaanse invloeden. In 2021 verscheen haar officiële debuut album ‘Y’all Don’t [Really] Care About Black Women’ op het Verve Label.

Expo & kunst

V.a. 1 november 2022 – Tentoonstelling: in eindeloze reproductie

Locatie: Gebroeders van Lymborch Huis
Het werk van de Gebroeders van Lymborch heeft zich het grootste deel van zijn bestaan afgespeeld in het duister. Halverwege de 20e eeuw komt daar plots verandering in. Door de snelle innovaties in fotografie en reproductietechniek wordt hun kunst voor het grote publiek toegankelijk. Deze expositie toont een aantal bijzondere reproducties.

t/m 11 december 2022 – De razzia van 17 november 1942

Locatie: Mariënburgkapel
Op 17 november 2022 is het exact tachtig jaar geleden dat de grote razzia onder joodse mensen plaatsvond. Een reden om hier uitgebreid bij stil te staan. Het schokkende verhaal van de razzia wordt al zijn facetten vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en foto’s van de slachtoffers die dramatische feiten en gebeurtenissen weergeven.

t/m 16 december 2022 – Fotofestival: Groeten uit Lent

Locatie: diverse locaties in Lent
Op 16 oktober vond op het dorpsplein in Lent de feestelijke opening van het Foto Festival “Groeten uit Lent” van fotograaf Paul Breuker plaats. Tot 16 december exposeert hij zijn werk op een wandel- en fietsroute langs maar liefst 10 locaties in Lent.

Theater, dans en meer

8 november 2022 – De Bananengeneratie

Locatie: LUX Nijmegen
Regisseur Char Li Chung brengt de bestseller ‘De Bananengeneratie’ van schrijver en journalist Pete Wu naar het theater. Verhalen over het ‘enige’ Oost-Aziatische gezin in het dorp, de clash van Aziatische en Nederlandse gebruiken en het leven als horeca-kind tussen school en fornuis.

11 novemver 2022 – The Hot Peaches

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
The Hot Peaches zijn een chosen family. Met muziek, dans, fashion en tekst creëren ze een safe space, een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Hot Peach gastheer Jimmy neemt je mee: “Er is geen tijd te verliezen, ontdek wie je bent. Because tomorrow you’ll be 80.” Een wervelende voorstelling, alsof je backstage in de club staat.

29 & 30 november 2022 – Introdans: Aqua

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Golvend, kabbelend, stil. Onstuimig of juist bezinnend. Water symboliseert alles wat stroomt, onze gevoelens, verbeelding en emoties. Laat je meevoeren met Aqua, het bruisende nieuwe programma van Introdans.

Voor kinderen

6 november 2022 – Weet je nog, Sammie? (6+)

Locatie: De Lindenberg
Met Weet je nog, Sammie? brengt Theater Gnaffel met kleurrijk poppenspel en magische beelden een hartverwarmende, muzikale voorstelling over afscheid nemen.

12 november 2022 – Sinterklaasintocht

Locatie: diverse locaties
Ook dit jaar is er rondom Sinterklaas weer veel te beleven in de binnenstad, want Nijmegen pakt uit! Sint en zijn Pieten arriveren zaterdag 12 november in ons land. Dus trek je Pietenpak aan, neem een zak strooisnoep mee en kom Sinterklaas vieren in de binnenstad!

13 november 2022 – Cie sQueezz, STIP IT (1,5+)

Locatie: De Lindenberg
STIP IT is een speciale theatermiddag voor de allerkleinste theaterbezoekertjes. Dans, geluid en beeld komen op speelse wijze samen en kinderen (en hun begeleiders) kunnen actief meedoen. Samen met de kinderen wordt gebouwd aan een wonderlijke wereld waarin iedereen zich fijn kan voelen.

Dit vind je misschien ook leuk...