November: biebtips van... Marjolein

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid vijf activiteitentips in combinatie met vijf leestips op een rijtje. Tips voor jong en oud, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. Deze maand geeft programmamaker Marjolein Hordijk vijf tips in het kader van de bibliotheekcampagne Nederland Leest (de hele maand november). Marjolein maakt allerlei educatieve, literaire en culturele programma’s voor de bibliotheek, waaronder die voor Nederland Leest. 

Tijdens Nederland Leest staat er landelijk een boek en een thema centraal. Dit jaar is er gekozen voor Het zwijgen van Maria Zachea, de prachtige familiegeschiedenis van Judith Koelemeijer. Het Nederland Leest-boek past helemaal in het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Iedereen mag een exemplaar van het boek gratis ophalen bij een van de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

1. Nederland Leest -  Tinder van toen: liefdesoproepen in de krant

Hoe hielden minnaars en geliefden contact toen er nog geen WhatsApp of Tinder was? Vanaf halverwege de 19e eeuw plaatsten ze oproepen in de krant waarin volop werd gesmacht, gemopperd en gewanhoopt. Redacteur Mark Traa van Quest verzamelde honderden berichten op de razend populaire Instagram-pagina Liefde van Toen. Een hilarische bloemlezing die een intiem inkijkje geeft in het liefdesleven van onze voorouders.
Waar: Bibliotheek De Marienburg
Wanneer: zaterdag 7 november
Aanmelden via hvdl@obgz.nl

Boekentip!

Vonk, een noodlottige liefde – Steffie van den Oord

Liefdesbrieven, een moord en geschiedenis. Dat zijn al ingrediënten voor een goed boek. Maar het feit dat de Nijmeegse auteur Steffie van den Oord voor dit verhaal haar inspiratie vond in het Regionaal Archief maakt het verhaal dubbel zo bijzonder. Een Nijmeegse strafzaak uit de Pruikentijd, driehonderd jaar geleden, was de aanleiding van het schrijven voor dit boek. Het is het verhaal van Anna Maria Vonk, haar echtgenoot procureur Huibert Cock en haar minnaar, de Duitse luitenant Behr.

2. Kindercollege | Junior Big Idea i.s.m. InScience

Schrijver Marloes Morshuis gaat je tijdens dit kindercollege alles vertellen over haar boek Borealis. Dit is een heel spannend boek over klimaatverandering. Waarom wilde ze dit boek schrijven? En heeft ze zelf voor het boek onderzoek gedaan naar klimaatverandering? Kom erachter tijdens het Junior Big Idea kindercollege!
Waar: Bibliotheek De Marienburg
Wanneer: zaterdag 7 november
Aanmelden via hvdl@obgz.nl

Boekentip!

Borealis – Marloes Morshuis

Als het kindercollege over een specifiek boek gaat dan kan ik natuurlijk alleen maar dat boek tippen. Maar dat vind ik in dit geval ook helemaal niet erg, het is een geweldig boek geschikt voor jongeren vanaf een jaar of 12. Dit boek gaat over het klimaat, een groep jongeren die tegen hun zin worden samengebracht op een onherbergzaam stuk land en een rare orde die de dienst uit maakt. Een ding is duidelijk: de Nederlandse Joppe gaat zich hier niet bij neerleggen.

3. Stadsdichter on tour

Wout Waanders schrijft poëzie en proza. Hij was hoofdredacteur van het Nijmeegse literaire tijdschrift Op Ruwe Planken en stond op festivals als Lowlands en de Zwarte Cross. Sinds februari 2019 is hij stadsdichter van Nijmegen. Tijdens het spreekuur van de Stadsdichter on tour kun je in gesprek gaan met Wout over jouw gedichten of verhalen. Bedenk van tevoren wat je met Wout wilt bespreken. Vergeet niet je tekst(en) mee te nemen.
Waar: Bibliotheek Hatert
Wanneer: vrijdag 20 november
Aanmelden via stadsdichter@wintertuin.nl.

Boekentip!

Parkplan - Wout Waanders

Wout Waanders is een dichter met een levenslange fascinatie voor plattegronden van attractieparken. Wanneer hij niet in een attractiepark is, schrijft hij gedichten en die twee hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Parkplan is een plattegrond waarop je je eigen route kunt uitstippelen langs maar liefst 34 poëzie-attracties. Te koop bij je lokale boekhandel, dat kan ook online! En binnenkort te leen bij de bieb.

4. Universiteit van Beuningen | De Stevenskerk

Het is misschien een beetje valsspelen om een activiteit in Beuningen te kiezen, maar in dit geval gaat het over een van de grootste iconen van Nijmegen, namelijk de Stevenskerk! Koos en Trix Willemse, beiden rondleiders in de Stevenskerk, nemen ons mee in de geschiedenis van de kerk die door de eeuwen heen al heel wat veranderingen heeft ondergaan.
Waar: Bibliotheek Beuningen
Wanneer: donderdag 12 november

Boekentip!

De bijbel voor ongelovigen – Guus Kuijer

De meeste mensen kennen Guus Kuijer als jeugdauteur of van zijn gevatte tweets. Zelf vind ik zijn hervertellingen van bijbelverhalen uit het Oude Testament zijn mooiste boeken. Inmiddels is er zelfs een verzamelbundel gemaakt. Het verhaal uit de bijbel blijft overeind, maar heeft kleur gekregen en de personages hebben karakters en gevoelens. Dit maakt dat de bijbel leesbaarder is dan ooit.

5. Workshop Autobiografisch schrijven i.s.m. De Lindenberg

Als je het hebt over ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’, het thema van Nederland Leest, dan past een workshop Autobiografisch schrijven helemaal in het plaatje. Jouw eigen herinneringen en belevenissen, hoe klein ook, kunnen een inspiratiebron zijn voor een verhaal of gedicht.
Waar: Bibliotheek De Marienburg
Wanneer: zaterdag 7 november

Boekentip!

Confettiregen – Splinter Chabot

Een van de mooiste boeken die ik de afgelopen periode las is Confettiregen. Dit boek is gebaseerd op het leven van de auteur. Hoewel hij opgroeit in een overduidelijk ontzettend liefdevol gezin worstelt hij toch met zijn geaardheid. Dat wordt op een ontzettend mooie invoelende wijze beschreven.

Dit vind je misschien ook leuk