Nieuwe Opzet Music Meeting: Ontdekken Centraal

| Simone Straten

Het International Music Meeting Festival is al jaren een begrip in Nijmegen en omstreken. In het aankomende Pinksterweekend (19 t/m21 mei) blaast het festival maar liefst 34 kaarsjes uit! Na al die jaren slaat het festival nu een nieuwe weg in, onder leiding van Sanne Grijsen. In 2017 begon zij als directeur van een van Nijmegens meest geliefde festivals.

Je bent eigenlijk nog niet heel lang directeur van Music Meeting. Hoe ben je bij dit festival terechtgekomen?

Voorheen was ik marketing manager bij Het Gelders Orkest. Ik hield me vooral bezig met nieuwe manieren om het publiek te enthousiasmeren voor klassieke muziek.  Het Gelders Orkest werd zichtbaarder en er kwam nieuw publiek op de optredens af. Net als klassiek, verdient ook de muziek op Music Meeting een groter publiek. Het is geen ‘commerciële’ muziek die zichzelf makkelijk verkoopt. Het laat je juist iets anders horen. Dat is de muziek waar ik mij graag voor in wil zetten en daarom was een functie bij Music Meeting ook zo interessant.

Hoe heb je jouw eerste Music Meeting in 2017 als directeur ervaren?

Ik heb die editie vooral gekeken, niets veranderd. Ik heb het contact opgezocht met de bezoekers, hen zelfs uitgenodigd op kantoor. Ik wilde weten waarom ze het festival bezochten en waar ze tegenaan liepen. Wat vooral opviel bij die gesprekken, was dat er altijd wel iemand bij zat die jaren geleden een Music Meeting-concert had bezocht dat hem of haar enorm had geraakt. Sommigen waren zelfs tot tranen toe geroerd. Daardoor weet je: Het gaat om de muziek, dat is wat telt. De rest is bijzaak.

Wat kunnen we allemaal verwachten deze editie? Wat is er nieuw?

We willen Music Meeting dit jaar nog meer laten draaien om ‘ontdekken’. Veel mensen gaan naar een festival voor de grote namen. Ik ook. Eenmaal aangekomen bij de grote tent dacht ik dan geregeld: “Nee, het is hier te groot en te massaal.” Dan ging ik een beetje wandelen en kwam terecht bij een klein tentje waar het publiek helemaal uit zijn dak ging. Vaak zijn dat de ervaringen die je écht raken. Dat is wat we de bezoekers van Music Meeting ook willen laten ervaren. Daarom programmeren we acts die veel mensen nog niet kennen. Dat is niet erg! Integendeel: het ontdekken van muziek staat juist centraal bij Music Meeting.

En natuurlijk is er ook weer genoeg te doen voor kinderen. De zogenaamde Mini Meeting is dit jaar tot 16 jaar gratis toegankelijk. We vinden het heel belangrijk dat ook zij hun weg blijven vinden naar het festival.

En hoe komt dat ‘ontdekken’ terug in de rest van het park?

Dit jaar pakken we voor het eerst in vijftien jaar de opzet van het hele park aan. Bij binnenkomst overzie je niet meer het hele terrein, maar zijn er allerlei sluiproutes en paadjes die je leiden naar nieuwe ontdekkingen. Het wordt hierdoor veel spannender om door het park te lopen. De ontdekkingsreis in de muziek vertalen we letterlijk naar de inrichting, zodat je nog meer wordt gestimuleerd te ontdekken.

De podia zijn dit jaar vernoemd naar kleine plaatsjes wereldwijd. Als je op reis gaat, zoek je vaak de grote trekpleisters op. Dat terwijl de mooiste ervaringen zich meestal afspelen wanneer je toevallig ergens op stuit, in dat plaatsje achteraf dat je nog niet kende. De markt die we voorheen hadden, wordt dit jaar vervangen door een nieuwe shopping area en de food line-up is natuurlijk ook een grote ontdekkingstocht, met allerlei spannende gerechten.

Je geeft al aan dat veel acts nog relatief onbekend zijn. Hoe komen jullie bij deze artiesten?

Wim Westerveld, de oprichter van het festival en tevens programmeur, ontwikkelt het programma. Hij heeft goede kennis van wie wij als festival een podium willen geven. Weten waar je voor staat, dat is heel belangrijk. Wim kent mensen van over de hele wereld en volgt muzikanten door het jaar heen. Hij is dus erg belangrijk. Daarnaast loopt onze mailbox dagelijks vol met verzoeken van mensen die bij ons willen optreden. We bekijken al die mails en selecteren wat wij bij het festival vinden passen.

Tussen alle minder bekende artiesten prijkt dit jaar toch een behoorlijk bekende naam: Wende. Waarom kiezen jullie ervoor om ook haar toe te voegen aan het festival?

Wende is vernieuwend en vindt zichzelf constant opnieuw uit. Dat past perfect bij Music Meeting. Daarom is het ook niet erg dat er een naam aan de line-up is toegevoegd die bij een groot publiek bekend is, want het gaat hierbij om de inhoud en de kwaliteit die zij brengt.

Wat hoop je de komende jaren te bewerkstelligen met Music Meeting?

Het festival zelf zal de komende jaren alleen maar verbeteren. Over vijf jaar hoop ik dat Music Meeting het hele jaar door leeft in Nijmegen. Dat we er niet alleen met Pinksteren zijn, maar dat we een platform worden in de stad, waar je terecht kunt voor muziek die je anders zelden tegenkomt.

Tot slot: waarom mag men het festival niet missen?

We bieden concerten van topkwaliteit waarvan de kans klein is dat je ze zomaar kunt meemaken. Wat je krijgt op een dag, zoveel concerteren die allemaal de moeite waard zijn: dat is waanzinnig en mag je niet missen!

International Music Meeting Festival vindt plaats op 19, 20 en 21 mei in Park Brakkenstein in Nijmegen. Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar: www.musicmeeting.nl.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk