Maart: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Maart betekent het einde van de winter, en de lente eindelijk in zicht! Erop uitgaan wordt een stuk gezelliger in de lente. Ben je benieuwd wat je in Nijmegen kunt doen op cultureel gebied in maart? Laat je verrassen door het bruisende culturele- en kunstaanbod van Nijmegen. Dit zijn onze tips:

Festivals & feestjes

17 & 18 maart 2022 – NSG, Voordrachtfestival 2022

Locatie: De Lindenberg
Het jaarlijkse Voordrachtfestival voor het voortgezet onderwijs komt weer naar de Lindenberg! Leerlingen van Stedelijk Gymnasium en NSG Groenewoud werkten de afgelopen periode op school aan hun voordracht en staan nu om beurten op het podium. In een reeks voorstellingen laten zij door middel van dans, theater, muziek, beeldende kunst en digitale vormgeving hun interpretatie van poëzie en literaire teksten zien. Het thema Eerste Liefde vormt hierbij de rode draad.

24 maart 2022Het Kollektief

Locatie: Strandbar Stek
Op 24 maart vindt de eerste editie van Het Kollektief bij Strandbar Stek plaats. Een plek voor en door mensen met passie voor muziek. Een plek voor muzikale en geestelijke vrijheid. Een plek waar iedereen kan genieten en laten zien wat hun drijfveer is. Een plek voor house, techno en alles wat daar tussenin zit. We gaan weer dansen, het werd tijd.

25 maart 2022 – Terug naar Toen

Locatie: Brebl
Na dat geweldige nieuws uit Den Haag is het tijd om de dansschoentjes weer uit de kast te halen, de teksten van de Atomic Kitten en Natascha Bedingfield weer uit je hoofd te leren en vooral om samen tot diep in de nacht te feesten voor wat we waard zijn!

Muziek en concerten

3 maart 2022 - Tangarine

Locatie: Merleyn
Met sterke refreinen, sfeervolle arrangementen en hun unieke stemgeluid weet Tangarine telkens het publiek te betoveren. Voor de gebroeders Arnout en Sander Brinks was de Coronaperiode een welkome gelegenheid om een nieuwe weg in te slaan en hun talenten als songwriters te verkennen. 

20 maart 2022 - Tsjaikovski’s Vioolconcert en Brahms 2

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Een paar jaar geleden nog aanstormend talent, tegenwoordig heeft violiste Alena Baeva overtuigend haar plaats aan de top in genomen. ‘Onder haar handen klonk dit Vioolconcert nog meer als één van Tsjaikovski’s grootste composities,’ volgens Bachtrack magazine over haar vertolking met de London Philharmonic.

24 maart 2022 - Amadou and Mariam & The Blind Boys of Alabama

Locatie: Doornroosje Poppodium
Het Malinese duo Amadou en Mariam bouwt zijn afropop op pure liefde voor elkaar en het leven. Afkomstig uit Bamako de hoofdstad van Mali ontmoetten ze elkaar op het blindeninstituut. Afrikaanse invloeden, pop, soul en electro – alles vindt zijn weg naar hun muziek.

30 maart 2022 - Music Meeting @ LUX – Julian Lage Trio ft. Dave King & Jorge Roeder

Locatie: LUX Nijmegen
Al vanaf zijn eerste platen verbluft de Amerikaanse gitarist Julian Lage met zijn fenomenale techniek. Lage’s muziek is zeer avontuurlijk, maar nooit ontoegankelijk. Die muziek brengt hij beslist niet alleen tot stand. In zijn trio met bassist Jorge Roeder en drummer Dave King bereikt het samenspel ongekende hoogten, is verfijnd én verrassend van begin tot eind.

Expo en kunst

t/m 3 juli 2022 - Heden van het slavernijverleden

Locatie: Afrika Museum
Nederland is gevormd door het slavernijverleden en dat is tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar in de samenleving. De tentoonstelling Heden van het slavernijverleden laat zien hoe slaafgemaakten zich verzetten. Soms openlijk met geweld. Soms in het geheim door eigen muziek, religies en talen te creëren.

t/m 29 mei 2022 - Moving Stories: rijkdom langs de Limes

Locatie: Museum het Valkhof
Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden.

t/m 31 december 2022 - Foto-expositie Marijn Fidder

Locatie: Van 't Lindenhoutmuseum
Bijzonder aan de tentoonstelling van het Van ’t Lindenhoutmuseum is dat deze is ingericht door vijf jongeren: twee middelbare scholieren en drie studenten. Het werk van Martijn Fidder gaat over kinderen uit Oost-Europa die worden achtergelaten door hun ouders omdat zij gaan werken in het Westen en toont de misstanden in kamp Moria, gevestigd op het Griekse eiland Lesbos.

Theater, dans en meer

1 maart 2022 - Toneelgroep Oostpool & Charli Chung

Locatie: LUX Nijmegen
Edward is jong en levenslustig. Zijn kroning betekent het begin van een nieuw tijdperk. Het is tijd voor liefde! Passie! Feest! Vrede! Met de kroon op zijn hoofd stort hij zich in wat hem zijn leven lang onthouden is. Een scherp en humoristisch koningsdrama over vechten voor de liefde en je idealen, tot de uiterste consequentie.

9 & 10 maart 2022 - Tineke Schouten

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Is het leven nu makkelijk of moeilijk? Is het leven nu mooi of lelijk? Dat vraagt Tineke zich al heel lang af. Voor deze 25ste jubileumshow kan Tineke Schouten niet wachten om jullie weer hartelijk te laten lachen om splinternieuwe types met hun menselijke tekortkomingen. En natuurlijk ontbreken de mooie gevoelige liedjes niet.

13 maart – Samir Calixto, DIDO ÆNEAS US & ALL

Locatie: LUX Nijmegen
​DIDO ÆNEAS US & ALL is de nieuwe dansvoorstelling van Samir Calixto over de transformatie van jij en ik naar wij als samenleving - uitgevoerd door Calixto zelf en danseres Erika Poletto. Het accepteren van iemands inherente eenzaamheid een persoonlijke reis om een bewuster mens te worden, wordt gedefinieerd.

18 maart 2022 - TG Greppel | HAAN

Locatie: Greppeltheater
Deze muziekvoorstelling HAAN van de Nijmeegse Theatergroep Greppel staat stil bij hoe we als mens gevormd worden. Meer specifiek: hoe mannen gevormd worden. Theatermaker Rik Luijmes ontmantelt en ontbloot zichzelf. Hij gaat op zoek naar wat hem tot man maakt, en hoe hij probeert te voldoen aan beelden die hij over 'echte mannen' heeft.

Voor kinderen

6 maart 2022 - Jeroen Schipper, Na-Aperij (2+)

Locatie: De Lindenberg
Muziek is niet alleen om naar te luisteren. De vrolijke liedjes van Jeroen Schipper, winnaar van de Willem Wilminkprijs 2019, nemen kinderen mee in een muzikale totaalbeleving. Dit swingende concert is daardoor een echte verrijking op allerlei gebieden, maar vooral een heerlijk muzikaal feestje dat de kleintjes nog lang zal bijblijven!

13 maart t/m 8 mei - Theatergroep Kwatta - Metamorfosen (8+) 

Locatie: Theater Het Badhuis
In De Metamorfosen rollen goden en mensen over elkaar heen. Ze vechten en kussen, pesten en gluren. Er vloeit bloed, er vloeien tranen. Maar wat heeft dat met ons te maken? Metamorfosen is een humoristische en ontroerende voorstelling, boordevol herkenbare verhalen en met livemuziek van  Camerata Trajectina.

20 maart 2022 - Hoge Fronten/Lieke Benders, Heb je mijn zusje gezien? (2+)

Locatie: De Lindenberg
Heb je mijn zusje gezien? gaat over de zoektocht van een meisje naar haar grote zus. Een beeldende, muzikale en grappige familievoorstelling voor de allerkleinsten.

Dit vind je misschien ook leuk...