Leonne Verweij - Cali

| Lotte Corneth

“Een jonge, hippe plek om 's avonds een drankje te drinken, spelletje te spelen, en iets anders te kunnen eten dan bitterballen. Met een laidback, internationaal sfeertje en dan het liefst met kunst en goede muziek, dat moest Cali worden.”

 

Leonne: “Ik werk sinds mijn zestiende in de horeca en een droom om een eigen zaakje te openen was altijd wel ergens op de achtergrond aanwezig. Het ultieme doel was én is een klein strandtentje in California. Een jaar na het afstuderen aan de kunstacademie was ik op vakantie en daar vond ik een supervet barretje. Toen besefte ik dat er iets miste in Nijmegen; een alternatief voor de bruine kroeg. Een jonge, hippe plek om 's avonds een drankje te drinken, spelletje te spelen, en iets anders te kunnen eten dan bitterballen. Met een laidback, internationaal sfeertje. En dan het liefst ook met kunst en goede muziek. Et voilà, acht maanden later ging Cali aan de Priemstraat open.

Het aanbod in Nijmegen is nog steeds vrij klein als je betaalbaar een hapje wilt eten. Daarnaast hebben we sinds dit jaar geen vlees meer op de kaart. We vinden het heel leuk om vegetarisch of veganistisch te koken en te laten zien en proeven dat je zonder vlees heel lekker kan eten. En dat er meer bestaat dan een salade met geitenkaas. Voor veel mensen heeft vegetarisch eten nog een geitenwollensokken imago, maar ik denk dat onze Cali Kapsalon bewijst dat het ook anders kan, haha. De Cali Kapsalon - zeker mijn favoriet - is een vegetarische kapsalon waarvoor we een soort döner maken van tempeh. Met veel kaas, sla, ui en een zelfgemaakte knoflooksaus. Daar zijn we hier stiekem best een beetje trots op. En onze maaltijd planken, heel veel lekker eten om samen te delen. Die vind ik nog steeds een feestje om te maken én te serveren. Beiden zijn trouwens tijdens deze lockdown ook af te halen voor take away, lekker hè?


Maaltijdplank bij Cali, foto door Pim van Dijk.


Naast de menukaart proberen we ons ook te onderscheiden in sfeer. Iedereen die bij Cali werkt, vindt het echt leuk om mensen een hele fijne avond te bezorgen, en doet daar ook zijn of haar best voor. En we krijgen vaak van gasten te horen dat ze onze muziek leuk vinden, dat is ook belangrijk voor de sfeer van Cali denk ik.

Ben je er weleens geweest? Heb je wel eens goed gekeken naar het pand en de gevel? Het pandje van Cali is heel oud en heel bijzonder. Hier heeft bijna 40 jaar ‘Weetjewel’ in gezeten, een oude legende, een van de eerste lunch- en ontbijtzaken van Nijmegen. De eerste twee jaar van Cali kwam er bijna dagelijks nog wel iemand binnen om te vragen waarom Weetjewel weg was en of we die heerlijke appeltaart nog verkochten. Vóór Weetjewel zat in dit pandje een Dille & Kamille, gaaf hè? Zelf kwam ik nooit bij Weetjewel, maar ik liep wel dagelijks langs dit pand als ik pendelde tussen mijn werk in de Lange Hezelstraat en mijn atelier in de benedenstad. Het stond al een tijdje leeg en toen ik mijn idee voor een eigen zaak opperde bij mijn toenmalige baas, wees hij me op dit pand. Ik was op slag verliefd. Het was best lastig in het begin, omdat het een beetje verborgen zit in een straatje achteraf.


Het pand waar vroeger Dille & Kamille zat in de Priemstraat.


Uiteindelijk weten mensen het prima te vinden.We hebben ook best veel vaste gasten en dat is echt heel leuk. Maar door de ‘verstopte’ locatie komen er nog steeds bijna dagelijks mensen voor het eerst. Die afwisseling is super tof. De meeste van onze gasten zijn tussen de 20 en 40, maar ik denk dat Cali heel toegankelijk is voor iedereen. Dus je kunt ook gewoon met je opa en oma komen!


Portret van Leonne Verweij door Sanjin Hadzalic.
 

Ik woon zelf al mijn hele leven in Nijmegen, dus ik ken de stad inmiddels wel goed. Nijmegen is de laatste tien jaar echt enorm veranderd vind ik, qua horeca, cultuur en natuur. Ik ben best wel een beetje verliefd op deze stad. Het is een beetje cliché, maar het leukste aan Nijmegen vind ik dat we zoveel natuur - en strandjes! - hebben op vijf minuten fietsen van het centrum. Nijmegen heeft de buzz van een grote stad, maar het gemak, overzicht en vriendelijkheid van een klein stadje. Omdat het niet super groot is, is het als ondernemer ook gemakkelijker om je te onderscheiden denk ik. En we hebben in Nijmegen een frietje super en een broodje Spé en een Cali Kapsalon!” - Leonne Verweij 

 

Benieuwd naar meer? Luister dan de Irada Talks podcast met Leonne

Cali

Priemstraat 13

6511 WC Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Dit vind je misschien ook leuk