Kledingmerk Scoff draait om mode, mens én milieu

| Hedwig Sinnema

Ken je Scoff al? Dit Nijmeegse kledingmerk werd opgezet door Jesper Kremers en Teun Aalbers (allebei 21 jaar) en timmert hard aan de weg om het grootste festivalkledingmerk van Nederland te worden. Dat doen ze met een missie: “We willen een community opbouwen door het festivalgevoel naar het dagelijks leven te brengen.”


Jesper Kremers en Teun Aalbers 

Het idee voor een kledingmerk ontstond al op de middelbare school, waar Teun en Jesper elkaar leerden kennen. Toen school eenmaal was afgerond en ze met bijbaantjes wat spaargeld bij elkaar hadden, begonnen ze hun droom waar te maken. “Toen we in onze omgeving vertelden dat we iets met kleding wilden doen, werd daar nog al spottend op gereageerd: ‘Nou, dat moeten we nog maar zien’,” vertelt Jesper. “Daardoor geïnspireerd haalden we het woord ‘bespotten’ door de vertaalmachine en dat werd Scoff: een korte, makkelijke naam die past bij ons en ons verhaal. Die naam hebben we dus al jaren terug bedacht, en nooit veranderd!”

Duurzaamheid in een nieuw jasje

Vanaf begin af aan stond duurzaamheid bij Scoff op de agenda. Tegenwoordig een hip woord wat door allerlei bedrijven wordt rondgestrooid, maar dat was toen Jesper en Teun begonnen wel anders. “Het had een erg ‘geitenwollensokken’-imago bij jonge mensen, zagen we om ons heen,” zegt Teun. “Dat wilden we veranderen. Niet door het te benadrukken, maar juist door het de normaalste zaak van de wereld te laten zijn.”
Als eerste collectie lieten ze een reeks aan shirts bedrukken op duurzaam textiel, die ze verkochten aan vrienden en bekenden die Scoff maar al te graag wilden supporten. “Maar de tweede collectie liep minder goed: al onze vrienden hadden al een shirt gekocht. Dat was een wake up call voor ons: leuk, zo’n verhaal over sustainable, maar daar ga je geen community of merk mee opbouwen,” zegt Jesper. “Toen zijn we verder gaan nadenken: wat willen wij met Scoff als unieke waarde meegeven? Daarin zijn we ons al snel gaan richten op een niche: de festivalgangers.”

De straat als festivalterrein

“Met Scoff willen we de festivalsfeer naar het dagelijks leven brengen,” legt Teun uit. “Dat wanneer je Scoff draagt en iemand anders ziet lopen die dat ook aanheeft, je weet dat je dezelfde interesses hebt. Dat zorgt voor het communitygevoel dat we belangrijk vinden om op te bouwen.”
 
Dat doen ze door contacten te zoeken met DJ’s, festivals en festivalgangers, met hopelijk in de toekomst ook eigen evenementen en feestjes voor de Scoff-liefhebbers. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Teun: “Down the Rabbit Hole en Lowlands geven ook een bepaald gevoel van community, ook al zijn het grote festivals. Dat willen wij ook uitdragen met Scoff.”

Een feestje voor iedereen

Het belang van community en oog voor mensen gaat bij Scoff niet alleen om de mensen die de kleding dragen, maar ook om de mensen die de kleding máken. “Grote bedrijven zoals H&M produceren nu ook duurzame kleding. De textiel zal dat wel zijn, maar wie maakt die kleding, en onder welke omstandigheden?” zegt Teun. “De werkomstandigheden moeten ook goed zijn, anders is er niks duurzaams aan.”

“We wilden iets meer doen dan alleen inzetten op duurzaamheid qua textiel,” vult Jesper aan. “Zo kwamen we uit bij een atelier in Groningen. Daar wordt al onze kleding wordt gemaakt door mensen met een vluchtelingachtergrond, die voordat ze in Nederland kwamen bijvoorbeeld een eigen atelier of fabriek hadden. Ze maken fantastische kleding, en het atelier geeft ze goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon.”

Als je kleding in het buitenland wordt geproduceerd, weet je nooit onder welke omstandigheden dat wordt gedaan, zeggen ze. “Dat is goedkoper, maar ethisch gezien weet je dat je eigenlijk meewerkt aan iets wat niet helemaal zuiver is,” aldus Teun.
Dat is ook iets waar Scoff zich mee bezig houdt: “Ons doel is niet om hier multimiljonair mee te worden,” zegt Jesper. “We wilden meer doen dan leuke kleding op de markt brengen en bepaalde mensen ermee aanspreken. We vinden het tof om kleding te maken en tegelijkertijd iets goeds doen voor mens en milieu.”

Scoff in de toekomst

Wat dan wel het doel is? Voor nu is dat om in meer online en fysieke winkels terecht te komen, naast hun eigen webshop en winkels als Lyd Studio in Eindhoven, met als droom ooit een eigen kledingshop. Binnenkort gaan ze voor een pop-up winkel in Nijmegen, waar je bijvoorbeeld de eerdere collecties van Scoff kunt bemachtigen tegen fijne prijsjes. Wel zo duurzaam!

Ook kunnen ze bij Scoff niet wachten om meer op en voor festivals en feestjes te kunnen doen, maar daarvoor moet de wereld eerst weer meer open gaan. Maar als het zover is, zijn ze er klaar voor bij Scoff: “We hopen in 2025 het grootste festivalkledingmerk van Nederland te zijn.”

Benieuwd? Neem een kijkje op Scoff’s Instagram of koop de kleding via hun webshop.

Fotografie: Ruth Petersen

Dit vind je misschien ook leuk...