Juli: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

De cultuuragenda staat weer vol! Vooral deze maand, waarin ook de Vierdaagsefeesten plaatsvinden, staat er genoeg geprogrammeerd om je te inspireren, te laten ontdekken en te laten beleven. We hebben alvast de agenda's doorgespit en hebben een heel aantal tips voor je.

Festivals

16 t/m 22 juli – Vierdaagsefeesten 2022

Locatie: Diverse locaties
Een groot feest vier je samen met anderen. En reken maar dat dat tijdens de Vierdaagsefeesten goed komt: feest samen met anderhalf miljoen andere bezoekers die gedurende zeven dagen in Nijmegen te vinden zijn. Kies uit ruim 1000 optredens verdeeld over maar liefst 40 verschillende podia. Er is voor ieder wat wils!

1 t/m 31 juli 2022 – Otis x Brebl 2022: een maand vol jazz, funk & soul

Locatie: Divere locaties
Wat begon als een Covid-19 alternatief gaat in juli alweer haar 3e editie in: Otis x Brebl 2022! Een maand vol jazz, funk en soul in Nijmegen. Met concerten van de nieuwe lichting (inter)nationaal talent, bijzondere samenwerkingen van regionaal toptalent en jamsessies.

16 t/m 22 juli – Festival op ’t Eiland

Locatie: Stadseiland Veur-Lent
Na twee jaar geen Vierdaagsefeesten mag de Lindenberg aankomende zomer eindelijk weer Festival op ’t Eiland organiseren, samen met De Schoenfabriek! Op ’t Eiland geniet je van theateracts, muziekoptredens en andere kunstzinnige uitingen. Maar je kan natuurlijk ook gewoon lekker komen relaxen op het terras, met een natje en droogje en de kabbelende Waal als achtergrondmuziek.

Muziek & concerten

3 juli 2022 - Zomerconcert

Locatie: Openluchttheater de Goffert
Op zondagmiddag 3 juli ontmoeten de twee orkesten Concert Philharmonie Gelre en Harmonie Wilhelmina Den Dungen elkaar in het groene Openluchttheater de Goffert in Nijmegen. Een mooie plek om muziek te maken én te beluisteren. Met de herkenbare muziek uit Jungle Book en The Phantom of the Opera maken de twee orkesten hun programma compleet.

16 juli 2022 – Planet Rose

Locatie: Doornroosje Nijmegen
De Vierdaagse worden groots afgetrapt met het populaire Planet Rose in Doornroosje. Een stevige start met een Frans onderonsje: in de Rode Zaal zal de Franse Shlømo, resident van onder meer Posession, eigenaar van Taapion Records, en samen met Hadone het vlammende duo Viper Diva, de boel onder handen nemen. De getalenteerde Oekraïnse, maar in België wonende Dana Montana is eveneens een spannende toevoeging aan de avond. Alle zalen zijn vol geprogrammeerd, dus let’s go!

21 juli 2022 – Douwe Bob

Locatie: Doornroosje Nijmegen
Douwe Bob is zo onderhand al een gevestigde naam in de Nederlandse popmuziek. Hij deed namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Slow Down’, won het programma ‘de Beste Singer-songwriter van Nederland’ en werd maar liefst drie keer onderscheiden met een Edison. Op zijn nieuwste album ‘Born To Win, Born To Lose’ presenteert Douwe ons een geluid dat we nog niet van hem kennen.

Expo & kunst

t/m 14 juli 2022 - Coproductie Fotografie

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Vijf groepen van twee personen, bestaande uit een professionele fotograaf en iemand vanuit Iriscovery (Iriszorg) hebben deze expositie samengesteld. Uit de samenwerking zijn veel bijzondere foto’s voortgekomen, en verhalen die je niet meer los zullen laten. Entree is gratis!

t/m september 2022 - De ontdekking van Herwen-Hemeling

Locatie: Museum Het Valkhof
In Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Op deze plek hebben meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Tot en met 30 september laat Museum Het Valkhof in Nijmegen de topstukken uit de vindplaats zien in de tentoonstelling De ontdekking van Herwen-Hemeling.

Vanaf 26 juli 2022 – Beleef de échte Romeinse sfeer

Locatie: Museum park Orientalis
Ruim tweeduizend jaar geleden streken de Romeinen neer in Gelderland. In Museumpark Orientalis is een complete Romeinse stadstraat te vinden, gebaseerd op een Romeinse straat in Jeruzalem. Hier zijn huizen uit de Egyptische, Griekse en Romeinse tijd nagebouwd. Deze zomer, van 26 juli tot en met 11 september, kun je de échte Romeinse sfeer beleven als de straat tot leven komt met tal van activiteiten voor jong en oud!

Theater, dans en meer

2 juli 2022 – Keti Koti - 'Swartin' Anna & mijn voormoeders

Locatie:Concertgebouw De Vereeniging
Er is weinig bekend over het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Op zaterdag 2 juli 2022 brengt Farida Nabibaks een programma waarin ‘swartin’ Anna tot leven komt in een korte performance, waarna Nabibaks in op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetst aan de hand van het leven van Anna.

2 juli 2022 - ID Dance op zoek

Locatie:Stadsschouwburg Nijmegen
Een dansmusical voor jong en oud waarin iedereen op zoek gaat naar de mooie, mannelijke, stoere, boze, lieve, vrouwelijke en kleurrijke kanten van zichzelf. Want waar kun je nu beter jezelf zijn dan in het geweldige DANS? Tijdens de voorstelling komen zo goed als alle stijlen voorbij die bij ID Dance worden gegeven!

8 t/m 10 juli 2022 - Muze Musicalproducties, Legally Blonde

Locatie: De Lindenberg
Van filmhit tot Broadwaymusical: Harvards meest geliefde student Elle Woods is terug! Het zorgeloze leven van Elle Woods staat volledig op z’n kop als haar droomprins Warner haar dumpt omdat ze niet ‘serieus’ genoeg is. Halsoverkop besluit ze om de liefde van haar leven voor zich terug te winnen door hem achterna te gaan en een rechtenstudie te volgen aan het prestigieuze Harvard University. Muze Musicalproducties speelt op 8, 9 en 10 juli de hilarische musicalkomedie Legally Blonde in de Lindenberg.

Voor kinderen

3 juli 2022 - College Museum Jeugd Universiteit: kinderen, oorlog en bevrijders

Locatie: Van 't Lindenhoutmuseum
In september 1944 wonen in de grote Weesinrichting Neerbosch zo’n 500 kinderen, van peuter tot puber. In september ’44 verschijnen honderden bevrijders op het terrein van de inrichting en vestigen er hun hoofdkwartier. Op zondag 3 juli 2022 om 11:00 uur vertelt historicus Jan Brauer wat zich hier heeft afgespeeld aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aanmelden kan via e-mail en deelname kost 5 euro p.p.

16 t/m 22 juli 2022 - Kunst voor Kids op de Kaaij

Locatie: De Kaaij
Tijdens de Vierdaagsefeesten kunnen kinderen meedoen met leuke workshops bij Kunst voor Kids op de Kaaij. Kids kunnen hier kunstwerk workshops doen, een bellencircuit volgen, suikerspinnen maken, airbrushen in de natuur, zandkastelen bouwen en nog veel meer!

21 juli 2022 - WAS XL – Directie & Co

Locatie: Stadseiland Veur-Lent
WAS XL is een danstheater performance met een groep vrouwen en een berg lakens. De wasvrouwen transformeren de omgeving in een wereld van witte was. De performance balanceert op het snijvlak van dans, theater en beeldende kunst. De wasvrouwen laten de alledaagse wereld verdwijnen en trekken het publiek in hun witte wereld op Festival ’t Eiland. WAS XL is een voorstelling van danstheater compagnie Directie & Co en geschikt voor alle leeftijden.

Dit vind je misschien ook leuk...