JO42, de filmclub voor en door jongeren

| Luus Veeken

Nijmegen is een filmclub rijker; een filmclub voor en door jongeren welteverstaan! Vijf leerlingen van het Stedelijk Gymnasium hebben het idee vanuit het niets werkelijkheid gemaakt, met de naam JO42. Het doel van de filmclub is om jongeren kennis laten maken met een ander soort film dan op Netflix of in een commerciële bioscoop. Nijmegen Cultuurstad sprak met de initiatiefnemers, die voor hun filmclub onderdak hebben gevonden in Filmhuis O42, aan de Oranjelaan.

Filmclub voor en door jongeren

Sacha Thomassen, Eline van Otterlo, Justus Verdonk, Eva Geukemeijer en Fred Gerats hebben voor hun maatschappelijke stage op het Stedelijk Gym een week lang hard gewerkt om hun filmclub in de steigers te zetten. Het resultaat mag er wezen: een eigen website (https://filmclubjo42.webnode.nl), een Instagramaccount (@filmclubjo42), posters, flyers én een nieuwsbrief. Filmclub JO42 gaat Iedere laatste vrijdag van de maand om 19 uur een film vertonen. Bij het filmhuis is ook een theatercafé, waar je na afloop over de film kunt napraten.

Een nieuwe deur opengegaan

Met hun filmclub willen de initiatiefnemers leeftijdgenoten in aanraking brengen met kwaliteitsfilms. ‘Wij willen dat jongeren kennismaken met een ander soort film dan die ze op Netflix of in de commerciële bioscoop zien. Veel jongeren geven deze bijzondere films geen kans, terwijl ze indrukwekkend zijn en je aan het denken zetten’, aldus Fred. Net als zijn klasgenoot Justus had hij voorheen geen speciale voorliefde voor arthousefilms. ‘Door mee te werken aan het oprichten van deze filmclub is er een nieuwe deur voor me opengegaan die ik niet uit mezelf zou hebben geopend. Ik heb een paar arthouse films gezien en ze zijn eigenlijk net zo leuk als blockbusters ook al verschillen ze soms best erg van elkaar.’ 

De initiatiefnemers kiezen de films zelf uit, zodat ze een jong publiek kunnen aanspreken. Na afloop van iedere film worden bezoekers gevraagd met hoeveel sterren ze deze waarderen. ‘Aan het einde van het jaar kijken we welke van de films de meeste sterren heeft gekregen. Die gaan we dan bekend maken als de favoriete film van Filmclub JO42’ legt Eva uit. ‘Die gaan we dan nog een keer draaien, natuurlijk voor een volle zaal’.

Zelf zijn de initiatiefnemers inmiddels fervente arthouse-liefhebbers. Justus: “Ik heb er een passie voor gekregen die niet weg zal gaan. Arthousefilms zijn super boeiend, echt de moeite waard”. En Sacha verdwijnt in een andere wereld wanneer ze een film kijkt. ‘Het gevoel dat je iemand echt leert kennen via het doek is betoverend’. Eline vindt het clubgevoel belangrijk: ‘Een filmclub oprichten is superleuk. Het voelt echt alsof je een gemeenschap laat ontstaan, een vriendengroep’.

Feestelijke kick-off

Op vrijdag 25 mei is de feestelijke kick-off van Filmclub JO42. Om dat te vieren mogen jongeren gratis naar de film krijgen ze na afloop een drankje aangeboden. Vertoond wordt ‘Katie Says Goodbye’ waarin de 17-jarige serveerster Katie in een troosteloze Amerikaanse omgeving de moed niet verliest.

Ook lid worden van de filmclub? Dat kan via deze website: https://filmclubjo42.webnode.nl

Dit vind je misschien ook leuk