Sjef van Schie van Theatergroep GRAS over This Will End Badly

Van 12 tot 15 april staat This Will End Badly, de tweede professionele voorstelling van Theatergroep GRAS in Theater het Badhuis in Nijmegen-Oost. GRAS bestaat sinds 2009 en maakt vooral voorstellingen met jongeren en amateurs. Na een aantal educatieve voorstellingen vroeg artistiek leider Nicky Ebbeng subsidie aan bij de Gemeente Nijmegen voor twee kleine zaalvoorstellingen. Na de enthousiast ontvangen, hevig queer bewerkte versie van Sexual Perversity die in oktober in een loods bij Hubert stond kiest het gezelschap nu voor een solovoorstelling over mentale gezondheid bij mannen.

Waar gaat het stuk over?

Het gaat eigenlijk over 3 personages, mannen, die het ontzettend moeilijk hebben in de huidige tijd. Het gaat over hoe we omgaan met het patriarchaat, met hoe slecht mannen zich kunnen voelen en dat we daar geen eerlijke blik op hebben. He, mannen moeten altijd sterk zijn, groot, niet onzeker, niet verdrietig. Deze 3 personages hebben dat juist allemaal, en ze komen op hun eigen manier vast te zitten en kunnen er niet uitkomen. Dat zorgt ervoor dat het Badly eindigt.

De voorstelling heeft de vorm van een tirade, hoe is het om dat te spelen?

Na de doorloop van de eerste helft, ongeveer 16 van de 34 pagina’s, was ik helemaal van het padje af, en na iedere repetitiedag ben ik ook redelijk uitgeput. Dus het gaat wel intens worden. Ik ben wel benieuwd hoe het straks met publiek erbij wordt. Het is wel heel vet om het gewoon vol uit te mogen knallen.

Hoe gaan die repetities?

Met horten en stoten, het is zo veel dat je snel op slot gaat, dat je brein gewoon niet nog meer aankan per dag. En als het er dan niet uitkomt zoals je dat wil levert dat weleens frustratie op, naast dat ik vrij hoofdelijk ben sta ik in mijn eentje op de vloer. Ik kan niets uit medespelers halen, zodra het begint is het gaan. Ik ga niet af, heb geen kledingwissels of breaks voor water. Dus dat is wel even aan de bak!

Herken je jezelf in één van de verhaallijnen?

Nou, ik speel een sociopaat, iemand die suïcidaal is en iemand die 12 dagen geconstipeerd raakt, het is in die zin wel extreem. Ik heb al deze figuren zeker weleens ontmoet, ik ken ze, ze lopen rond. Persoonlijk ben ik best een binnenvetter, en ik denk dat ons niet aangeleerd wordt over mentale gezondheid te praten of überhaupt over je gevoel te spreken. Ik ben ooit op reis in Bali wel geconstipeerd geweest, een paar dagen, dus die herken ik misschien nog wel het meest.

Deze productie is onderdeel van het GRASLAB, waarin GRAS professioneel werk maken onderzoekt. Waarom vind je het belangrijk dat er in Nijmegen meer professioneel werk gemaakt wordt?

Nou, dat is heel simpel. Ten eerste omdat het voor publiek ontzettend leuk is om naar te kijken en het belangrijk dat er een soort van representatie is op het gebied van cultuur in jouw stad. Je wil dat jongeren die in Nijmegen opgroeien een plek hebben om naar toe te groeien, of als voorbeeld te nemen. Wat mooi terugkomt op het thema, ik denk dat theeater een perfecte manier is om je te uiten, door dit soort heftige problemen heen te werken. Natuurlijk heb je Oostpool in Arnhem, maar je wil dat in elke grote stad lokaal professioneel werk wordt gemaakt.

Je speelt van 12 tot 15 april in de foyer van Theater het Badhuis, waarom moet publiek komen?

Omdat ik een uur lang alles geef, omdat het thema belangrijk is, en ik denk dat een hele mooie ervaring gaat zijn. Punt.

This Will End Badly begint iedere avond, van 12-15 april, om 20:00. Tickets zijn te koop via www.theatergroepgras.nl.

 

Fotografie: Joyce van Doorn

Dit vind je misschien ook leuk...