Interview met de nachtburgemeester: opvolger gezocht!

Tot en met zondag 8 september staat er een heel bijzondere vacature online, namelijk die van Nijmeegse nachtburgemeester. Wij vroegen ons af wat je als nachtburgemeester op je bordje krijgt, maar vooral: wat maakt deze functie zo mooi en onmisbaar? Daar kan loco-nachtburgemeester Hendrik-Jan Derksen antwoord op geven.

Als nachtburgemeester ben je ambassadeur van de nacht. Je laat zien hoe mooi de nacht kan zijn en zet je in om de nacht nóg mooier te maken. Volgens de vacature is het hoogste doel van de nachtburgemeester “om de Nijmeegse nacht nog inclusiever, veiliger, diverser, verrassender en uitnodigender te maken voor iedereen.” Je bent een aanspreekpunt voor iedereen die met de nacht te maken krijgt, van inwoners tot caféhouders, van politie tot politici, van feestvierders tot nachtdienstdraaiers. Hendrik-Jan vertelt je je concreet mee bezig houdt!

Even kennismaken: Hendrik-Jan Derksen

Toen de vorige nachtburgemeester Cas Leermakers wegens persoonlijke omstandigheden het ambt moest neerleggen, bleek Hendrik-Jan een heel geschikte tussentijdse opvolger. Hij is een programmaleider bij Ieder Talent Telt, als DJ en creatieveling is hij door en door geworteld in de Nijmeegse nachtscene en als oud-Nijmegenaar van het jaar is hij goed bekend in de stad. Maar doordat zijn agenda al bomvol zit, is zijn nachtburgemeesterschap van tijdelijke aard. “Het afgelopen half jaar is goed bevallen”, vertel hij. “Het is superleuk om te doen! Maar nu is het tijd voor iemand die er weer vol voor kan gaan.”

Waarom is ‘nachtburgemeester’ zo’n mooie functie?

“Vooral vanwege de fijne samenwerking met de verschillende partijen. In Nijmegen willen we er met z’n allen iets van maken, daarom wil iedereen al snel samenwerken,” vertelt Hendrik-Jan uit eigen ervaring. “Het is heel mooi om mee te werken aan het nachtleven en de creatieve sector van Nijmegen, het is toch de mooiste stad van Nederland. Je hebt de positie om dingen echt te veranderen. Zo kun je de toekomst van het nachtleven in Nijmegen mee vormgeven, of wezenlijk iets betekenen voor de LGBTQ+ gemeenschap. Ook is het heel goed voor je netwerk.”

En als je bang bent dat het te veel tijd kost, hoef je je geen zorgen te maken: “We staan ook open voor een duo-nachtburgemeesterschap. Zo kun je samen plannen maken en uitvoeren.” Bovendien staat er een team van nachtwethouders voor je klaar, die alle projecten van de nachtburgemeester ondersteunen.

Waar heb jij je tijdens jouw ambtstermijn zoal mee bezig gehouden?

“We zijn bezig om een campagne ter preventie van horeca-discriminatie te ontwikkelen in samenwerking met Ieder1Gelijk. Dit was een van de speerpunten van Cas. Nachtwethouder Aram Scholten heeft dit verder opgepakt. Ook zijn we in gesprek gegaan met de gemeente, om samen te bouwen aan een veilige en inclusieve horeca in Nijmegen,” vertelt Hendrik-Jan. Dan was er nog het feestje Nightmayor at the Beach: tijdens de Vierdaagsefeesten draaide hij als nachtburgemeester op Festival op ’t Eiland. “Bovendien hebben we voor elkaar gekregen dat het nachtprogramma tijdens de Vierdaagse voor het eerst is opgenomen in het officiële programma, in samenwerking met Stichting Vierdaagsefeesten.” Tot slot ook niet onbelangrijk: het afgelopen halfjaar heeft Hendrik-Jan het nachtburgemeesterschap zelf inhoudelijk doorontwikkeld, voor een goede start van zijn opvolger.

En nu is het tijd voor een nieuwe, frisse nachtburgemeester. Welke projecten liggen er klaar om verder te ontwikkelen?

“Je kunt Nijmegen als meer inclusieve uitgaansstad op de kaart zetten. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van Ask for Angela.” (Even uitleggen: als je je onveilig voelt tijdens het uitgaan, vraag aan de bar naar Angela. Het personeel begrijpt je signaal en helpt je.) Hendrik-Jan vertelt verder: “Ook kan de toegang tot festivals voor mensen met een beperking worden verbeterd.” Daarnaast is het een mooie uitdaging om van Nijmegen dé nachtstad van het Oosten te maken. “Zo is het een idee om een congres te organiseren met zowel festivalprogrammeurs als Nijmeegse nachtmakers, en meer ruimte te creëren voor innovaties in het nachtleven.”

Wat is volgen jou de belangrijkste eigenschap van een nachtburgemeester?

“Dat je een open blik hebt en houdt, dat het belangrijkste. Daarnaast is het belangrijk dat je een mensenmens bent, die goed is het smeden van allianties.”

Ben jij het mensenmens die de Nijmeegse nacht nog mooier gaat maken? Bekijk dan de vacture op http://www.nachtburgemeesternijmegen.nl/2019/08/20/word-jij-de-nieuwe-nachtburgemeester-van-nijmegen/ en solliciteer uiterlijk 8 september!

Dit vind je misschien ook leuk