Interview met De Basis Residents: De Liedjesfabriek

| Amy Ruiters

Muziek maken is een manier om de minder leuke dingen even te vergeten en nieuwe herinneringen te creëren, voor jong en oud. Veertien jaar geleden is De Liedjesfabriek opgericht door Patrick Spierts en Leon Winters. “Wij zijn een groep muzikanten of muziektherapeuten die met zieke kinderen muziek maken. Ons doel is vooral om de kinderen, door samen muziek te maken, een leuke tijd te geven,” aldus Patrick. 

Deze CBF erkende stichting wordt door de twee heren gemanaged en samen met hun werknemers gaan ze o.a. langs bij kinderziekenhuizen en groepsverblijven, zoals Villa Pardoes en het Ronald McDonald vakantiehuis, om kinderen even te laten vergeten waar ze zijn en vooral om lol te maken.

Leon Winters (links), en Patrick Spierts (rechts)

Muzikale bijdrage

De Liedjesfabriek is ontstaan vanuit de wens om een maatschappelijke bijdrage te leveren met een passie voor muziek. “Muziek kan een heel positief effect hebben op mensen en ook in het bijzonder op kinderen.” Nadat ze met hun eigen kinderen een nummer maakten, merkten Patrick en Leon hoe lang iedereen er nog van kon nagenieten. En zo begon het initiatief om dit aan te bieden aan kinderen die het hard nodig hebben.

Kwaliteit en aandacht

Hoewel het de droom is om zoveel mogelijk kinderen blij te maken met muziek, is De Liedjesfabriek er vooral op gericht om goede kwaliteit te blijven bieden. Door middel van sponsoren en donateurs groeien ze stapsgewijs, maar houden altijd rekening met aandacht voor de kwetsbare omgeving.

Meer werkdagen draaien wordt dan ook altijd goed overwogen. “We werken met goede muzikanten waar we ook veel eisen aan stellen. Zo moeten ze zowel muzikaal als technisch onderlegd zijn en goed kunnen omgaan met kinderen in een ziekenhuis. We leiden ze zelf op, wat een intensief proces is en waar we bewust voor kiezen, omdat de primaire focus ligt op de kwaliteit.” De Liedjesfabriek gaat namelijk samen met kinderen aan de slag om iets creatiefs te creëren en dat vergt aandacht en de juiste competenties.

Blijvende herinneringen

Deze creaties hebben ook een prachtig, langdurend effect. Zo deelde Leon een ervaring waarbij, na het overlijden van een van de kinderen, er een verzoek kwam van de ouders om de twee gemaakte liedjes samen te brengen tot één, zodat de familie er op de uitvaart naar kon luisteren. “Zo’n bericht brengt emoties met zich mee, maar ook een mooie blijvende herinnering voor de familie. De laatste stemopnamen worden bewaard.” In het proces van zo’n liedje schrijven mag dan ook alles. Dit legt een geluksmoment vast in een tijd dat dit misschien schaarser is.

“Na het maken van een van de eerste clipjes met een kind hebben we deze ook laten zien aan de verpleegkundigen. Die kregen tranen in de ogen, vooral omdat ze de kinderen van een andere kant te zien kregen: lachend en met plezier. Dat maakt indruk. Wij merken vaak dat verdriet en geluk dicht bij elkaar zitten.”

Muzikaal gebouw met potentie

Door de behoefte aan een kantoor kwam De Liedjesfabriek bij De Basis terecht. Leon en Patrick hadden zelf veel muzikale herinneringen aan deze plek en het is een prachtig gebouw waarin alles met muziek te maken heeft. “Het zorgt voor verbinding, inspiratie en potentiële meedenkers, nieuwe muzikanten en mogelijkheden.”

De Liedjesfabriek trekt nu ook door het land met de Liedjesmobiel, waarmee ze zieke, thuiszittende kinderen bezoeken om samen muziek te maken. Ook is er de ambitie om een sponsoractie te doen met basisscholen waarvoor momenteel contactpersonen worden gezocht. Leon en Patrick hopen met hun team nog veel meer muzikaal plezier te kunnen brengen.

Geïnspireerd? Steun De Liedjesfabriek door middel van een donatie op de website. Ken je iemand die De Liedjesfabriek wel kan gebruiken? Dan kun je Leon en Patrick altijd contacteren.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...