Interview met Aziz van Aalst, Talentmakelaar Hiphop bij Doornroosje en De Basis

| Amy Ruiters

Dat Nijmegen vol jong talent zit weten we natuurlijk al lang. En toch is het als jonge artiest soms lastig om je weg te vinden op de grote markt. Extra support in het doen van waar je goed in bent is dan ook welkom. Aziz van Aalst heeft hier zelf ervaring mee. Met een beetje geluk en vooral hard werken heeft Aziz een carrière binnen de Nederlandse hiphop gecreëerd. Inmiddels is Aziz actief in Nijmegen bij Doornroosje/De Basis als Talentmakelaar. Wat houdt het in om Talentmakelaar te zijn? En wat staat er op de hiphop-agenda?

Talentontwikkeling tot verbinding in de scene

De functie talentmakelaar is waarschijnlijk niet bij iedereen bekend. Toch zijn er verschillende werknemers met deze functie bij Doornroosje en De Basis. Vanuit De Basis worden talentontwikkelingstrajecten en projecten opgezet en Doornroosje is het podium waar deze talenten een platform vinden. Een talentmakelaar is degene “die de lokale scene verbindt aan professionals, in dit geval specifiek de hiphop”, vertelt Aziz, “ook binnen de scene verbinden we muzikanten aan elkaar. Zo gaan we van aparte eilandjes naar een groter geheel waarbij iedereen kan leren van elkaar en we samen kunnen groeien.” Ook veel culturele instellingen in Nijmegen worden betrokken door de talentmakelaars. Er is vraag naar mogelijkheden, samenwerkingen en voor de jonge talenten begeleiding en support.

Aziz van Aalst

Aziz is dus dé hiphop talentmakelaar van Doornroosje. “Ik ben al sinds ik 15 ben verliefd op hiphop. Dat het van de straat komt en je eigenlijk van niets iets weet te maken vind ik inspirerend.” Aziz kleurt hiphop voorbij de muziek, het is een lifestyle, de manier van kleden, denken en doen, maar ook dans, street art, dj’ing en graffiti. Na zijn studie aan de Herman Brood Academie in Utrecht rolde hij door naar de Randstad waar hij van zijn liefde voor muziek zijn werk wist te maken. “Toen ik merkte dat mijn muziek meer business dan passie was geworden nam ik een stapje terug, en eigenlijk vlak daarna begon ik als talentmakelaar.”

Meer opnamestudio’s voor jonge talenten

Aziz had ervaren dat het lastig was om de grotere hiphop wereld binnen te komen als je niet uit de Randstad komt. Dan gaat het opeens niet alleen om talent maar ook om je netwerk. Als talentmakelaar helpt Aziz jonge talenten hiermee. Hij heeft een onderzoek opgezet met Doornroosje om te kijken naar de vraag “Wat kunnen we doen voor de lokale scene?” En dat werd al snel duidelijk: er was een opname studioplek nodig. De balletjes waren opgegooid en al heel snel gaan rollen. Twenty4Talents (T4T) was het eerste afgeronde project waarbij 10 jongens onder begeleiding van coaches, engineers van Beatheaven en van Aziz, een album hebben opgenomen in de nieuwe studio. Het project was gesubsidieerd en ontzettend geslaagd, de streams op Spotify stijgen nog steeds.

Ondertussen is dan ook het tweede album van T4T bijna af in samenwerking met de Basis en stichting Beatwise. De opnames tijdens de lockdown gingen natuurlijk even anders en Aziz is ontzettend enthousiast. Nog meer variatie tussen de jongeren en hun hiphop stijl zorgt voor uiteenlopende tracks dus stay tuned want in september is de release! 

Het voeden van de hiphopscene en laten doorgroeien naar de grote markt

LOEV is momenteel de kapstok van alle hiphop activiteiten waar Aziz mee bezig is. LOEV is het platform voor de Nijmeegse hiphopscene en vanaf 28 augustus komt de clubavond weer terug voor ieder die even op het podium wil staan, met als aftrap de Releaseparty Twenty Four Talents. Intussen vond op 4 juli IN YOUR FACE plaats, een samenwerking met Beatwise, de Basis, Doornroosje en de Lindenberg. Je kon hier kennis maken met verschillende vormen uit de hiphop, en er waren zo’n 15 artiesten die meewerkten.

Aziz voelt een grote passie voor zijn werk! “Letterlijk als ik jongens van de straat kan halen, als ik ze positief kan motiveren om bezig te zijn met hun talent, jezelf ontwikkelen en werken aan je toekomst. Daar krijg ik de meeste energie van!”. Om dit nog meer te stimuleren is er ook het GUAP-fonds voor jongeren. “GUAP betekend geld in de huidige straattaal” grapt Aziz. Het is voor alle creatieven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken in de hiphopscene. Denk bijvoorbeeld aan een fotoshoot of albumcover. Een aanvraag indienen kan al bijna met alleen een telefoontje waardoor het laagdrempelig blijft.

“Ik hoop dat de hiphopscene meegenomen gaat worden in het culturele programma. Dat we structureel dingen blijven organiseren. Het voeden van de hiphopscene, laten doorgroeien naar de grote markt.” Dat is de visie van Aziz. “Er is zoveel talent die coaching nodig heeft, ik vind het heel dik om daaraan bij te dragen en ik wil eigenlijk meer mensen die hierin komen te staan.” Voel jij je geïnspireerd door Aziz? Neem een kijkje op de website van LOEV en kom langs. Wie weet wat hiphop jou kan brengen!

Fotografie: Bob Janssen

Dit vind je misschien ook leuk