Interview: decorbouwbedrijf Layhgo transformeert met nieuwe bedrijven

| Amy Ruiters

Van ruw hout tot glanzende tafelbladen, van Koeltafel tot D-BAR. Dit en veel meer vind je op de Binderskampweg 28 te Nijmegen. Vanuit het decorbouwbedrijf Layhgo vertelt Eric Sommerdijk, financieel directeur, alles over hun nieuwe concepten.

Layhgo bouwde en verhuurde voorheen de mooiste decors voor festivals, tv-shows en evenementen. In maart hebben ze i.v.m. COVID19 een aantal nieuwe bedrijfsplannen ontwikkeld. Onder de vleugels van Layhgo blijven de balletjes rollen door vernieuwende bedrijfjes met karakter. Bij de pakken neerzitten doen ze niet, Layhgo verrast je met de variërende handel rondom hout.

''Wij zijn hout''

Vanuit de motivatie om hun 30 man aan personeel op de juiste manier te blijven betrekken bij de zaak, staken ze de handen uit de mouwen. Zo zijn ze het gat gaan opvullen met een unieke houthandel in massief hout, constructiehout en nog meer hout gerelateerde producten. En wel met een uniek presentatie-element: de drive-thru houthandel & frezerij Van Nyhout.

Door de decorbouw zijn ze rijk aan ervaring met het werken met hout en de kennis van de afkomst, soorten, kwaliteit en verwerking.  Ze hebben dan ook als slogan ‘wij zijn hout’. Van Nyhout deelt deze kennis en passie door middel van leuke informatiekaartjes over de verschillende houtsoorten en persoonlijke service in het verkrijgen van de juiste materialen, maten enz. en dat alles in de slimme drive-thru.

Er heerst een enorme positiviteit binnen het bedrijf en dit zie je terug in de producten. Vanuit Van Nyhout zijn de creatieve ondernemers druk in de weer met het perfectioneren van Struis meubels. Een buitenmeubellijn van verduurzaamd hout, zodat alles jaren mee kan in weer en wind. Layhgo is al langer actief met het circuleren van materialen en in hun nieuwe bedrijven is duurzaamheid en circulair dan ook een belangrijke factor.  

Zelfbouwpakketten: meubels met een twist

Voorbuild is nog een nieuw concept. Hierin komen de creativiteit en professionaliteit van de ontwerpers pas echt tot z’n recht komt, in de innovatieve zelfbouwpakketten. “Het is een bron van inspiratie die het bedrijf voedt” zegt Eric vol trots.

Voorbuild is van Hollandse makelij en de bouwpakketten zijn echte hebbedingetjes. Luc, een van de hoofdontwerpers, omschrijft het als “leuke meubels met een twist”. Ook op eigen kantoor worden Voorbuild-producten volop gebruikt zoals de Foonstaander.

Eric spreekt lovend over zijn werknemers: “Ze hebben ieder ontwerp wel overwogen”. Zo hebben alle pakketten van Voorbuild een heuse gebruiksfunctie en zijn ze gemaakt van hoge kwaliteit multiplex. Voorzien van hele duidelijke tekeningen als handleiding zijn de ontwerpen goed in elkaar te zetten.  

“Met de ‘D-BAR’ kun je bijvoorbeeld eindeloos spelen”, vertelt hij “en de Koeltafels geven weer iets meer uitdaging om in elkaar te zetten”. Voorbuild geeft je een ‘extra drive’ omdat je echt ook iets zelf maakt en gebruikt, een leuk projectje dus voor alle leeftijdsgroepen met nieuwe variërende ontwerpen in de aantocht.

Het belangrijkste element voor Eric is de positieve drijfveer voor het hele bedrijf en dit was duidelijk aanwezig in het interview. “Het is niet alleen meer overleven, we hebben het licht gezien en dit is uniek” vertelt Eric. Alle bedrijfjes passen als een puzzel in elkaar en ze blijven steeds weer meer potentie zien. Het totaalconcept met deze nieuwe bedrijven blijft bestaan, ook als ze weer decors kunnen bouwen. Hij ziet het als een logisch plan: ‘We willen blijven voeden waar we blij van worden’.

Als je wilt genieten van deze positiviteit, aarzel dan zeker niet en neem een kijkje op Voorbuild of Van Nyhout.

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk