Interview: de makers over hun multimediale voorstelling 'Die Donker'

| Annika Eskes

Van 14 tot en met 30 oktober is de voorstelling ‘Die Donker’ te zien in de Lindenberg. Componist Theo Hoek en theatermaker Joos van Dooremalen creëerden een multimediale voorstelling over depressie en de kracht van creativiteit.

Theo Hoek en Joos van Dooremalen zitten al jaren in de wereld van het muziektheater en vormen samen een echtpaar. Voor de multimediale voorstelling ‘Die Donker’ sloegen zij nogmaals de armen ineen: Theo schreef en componeerde het stuk, en Joos regisseerde. Die Donker is gebaseerd op Theo’s eigen, jarenlange worstelingen met depressie. Met deze voorstelling willen de makers het stigma dat rust op psychische kwetsbaarheid doorbreken op een creatieve manier. Het spel in de theatervoorstelling gaat gepaard met veelzijdige instrumentatie, meerstemmige zang en kleurrijke visuals. Terwijl de voorbereidingen voor de première in volle gang zijn, spreekt IntoNijmegen met de theatermakers in het café van De Lindenberg.

Spreken uit eigen ervaring

De voorstelling volgt het leven van de jonge componist Toon. Hij wil graag mooie stukken creëren, maar wordt teruggetrokken door zijn depressiviteit. In het stuk onderzoekt Toon door middel van creativiteit zijn donkere kant en vindt hij misschien wel een klein lichtje aan het einde van de tunnel. ‘We willen met de voorstelling zeggen dat er met depressiviteit valt te leven en dat je door het wegfilteren ervan, ook een deel van jezelf weg filtert’, legt Joos uit over de thematiek.

De componist vertelt openhartig dat hij al jaren worstelt met depressiviteit en dat hij vaak het gevoel heeft gehad dat hij dit moest wegduwen. ‘Ik heb nu ontdekt dat er mee te leven valt en het onderdeel is van mij’, zegt hij op positieve noot. Dit leidde uiteindelijk tot het creëren van de voorstelling: ‘depressiviteit is iets van mijn leven, maar muziek is dat ook.’

Donker en licht

Het thema van het stuk is zwaar, maar volgens Theo en Joos is de voorstelling juist levendig en dynamisch. Muziektheater is volgens de makers een vorm die kan laten zien wat je soms in taal niet kan uitdrukken. ‘Iedereen houdt van muziek’, legt Joos uit.  Muziek komt vaak directer binnen en drukt iets uit wat je met woorden vaak niet kunt omschrijven.

‘We willen met de voorstelling zeggen dat er met depressiviteit valt te leven en dat je door het wegfilteren ervan, ook een deel van jezelf weg filtert’

 

Op muzikaal gebied is het stuk een interessante mengelmoes van stijlen: van pop en rock tot het klassieke idioom.  ‘Ik vind het jammer dat die kloof groot is, dus probeer ik genres te mengen in de voorstelling’, vertelt Theo. De muziek in de voorstelling wordt verzorgd door een ensemble van zes muzikanten, waaronder een Indiase zangeres die de sarangi, een Indiaas snaarinstrument, bespeelt. De componist vertelt enthousiast dat er ook veel meerstemmige zang in het stuk zit. ‘Iedereen uit de cast kan goed zingen, dus ik heb dat enorm uitgebuit’, glimlacht hij.

Joos vult aan dat er bijna voortdurend geprojecteerde beelden te zien zijn tijdens het optreden. Deze afbeeldingen komen voornamelijk uit de moderne kunst, bijvoorbeeld uit de werken van Vincent van Gogh en Claude Monet. ‘Dit komt omdat Theo vaak muziek hoort als hij bepaalde beelden ziet’, verklaart Joos. ‘Het zijn vaak details uit schilderijen. Deze beelden vormen een belangrijke lijn gedurende het stuk.’

Het stigma breken

Joos en Theo vonden het belangrijk om een accuraat beeld van psychische kwetsbaarheid te schetsen voor de bezoekers van Die Donker. Om dit te garanderen werkten ze onder meer samen met Pro Persona en de Kentering. ‘We hebben open repetities gehouden en zij hebben ons feedback gegeven’, vertelt Joos daarover. ‘Ze waren diep onder de indruk en vonden het een herkenbaar beeld.’

De makers willen met deze voorstelling de deur openen voor meer gesprekken over psychische kwetsbaarheid. ‘In het tijdperk van social media moet alles leuk en dynamisch zijn, maar er is ook een andere kant’, vertelt Joos. ‘Door daar met elkaar over te praten, voel je dat je niet de enige bent.’ In de repetities kwam dit onderwerp ook naar voren. ‘Iedereen komt dan met hun eigen verhaal’, vertelt Joos geïnteresseerd. De makers hopen dat dezelfde gevoelens bij de bezoekers worden opgeroepen. ‘Wij hopen met deze voorstelling het stigma te  doorbreken’, besluit Joos.

Die Donker ging op 14 oktober in première bij De Lindenberg, en speelt nog op 29 en 30 oktober in de grote zaal. Reserveer nu je kaarten of kijk voor meer informatie op www.diedonker.nl.

 

Fotografie: Ton Gelsing

Dit vind je misschien ook leuk...