Hotspot deze zomer: Proefdruk in de Papierfabriek

Zelfs een doorgewinterde Nijmegenaar moet even zoeken naar de Papierfabriek. De BMX-liefhebbers weten de industriële locatie inmiddels wel te vinden, maar voor de ander is dit plekje nog een verstopte parel. De komende weken tovert de Papierfabriek zich om tot de Proefdruk, waar elke twee weken een Nijmeegse ondernemer zijn pop-uprestaurant zal vestigen. De aftrap wordt gedaan door Frank Goossens van Bistrobar Bankoh en Bistrobar Berlin.

Na wat zoeken langs de Ambachtsweg verschijnt op de bouwhekken de naam Proefdruk. Even doorrijden, wat hoekjes om en daar vind je brandende lampjes, een klein terras dat staat te pronken en een industriële deur die uitnodigend openstaat. Geen groot bord boven de deur, maar je weet: hier moet het zijn.

In een ongedwongen en rustige sfeer staat de keuken al te mise-en-placen en wij gaan om één van de ruime tafels zitten met Frank Goossens, eigenaar van Bistrobar Bankoh en Bistrobar Berlin.

Frank heeft de primeur op de locatie van de Proefdruk. En nu de eerste week voorbij is, stromen de positieve reacties binnen. “We staan hier met ons eigen team, met onze eigen keuken en kunnen de service geven zoals we die gewend zijn bij Bankoh en Berlin. We zetten hier iets neer, wat vrij onbekend is, dit is echt een hele unieke setting. Bas Berden van 024Events, heeft dit in een hele korte tijd neergezet en de gasten zijn lyrisch. We kunnen weer ‘normaal’ genieten en we zien niet alleen lokale gasten komen. Het heeft ook een nationale allure door de media aandacht die we hebben gehad”, vertelt Frank.

Tien weken lang kun je Proefdruk bezoeken, je reserveert via Proefdruk en hier zie je welk restaurant in welke week huishoudt in de Papierfabriek.

Bas Berden is initiatiefnemer van de Proefdruk en heeft binnen een aantal maanden het coronaproof-concept uit de grond weten te stampen. "De gemeente heeft enorm hun best gedaan voor ons, en we hebben uiteindelijk binnen één week het pop-uprestaurant opgebouwd". 

“Het is een behoorlijke puzzel om drie teams op drie verschillende locaties draaiende te houden, maar het is geweldig", zegt Frank. "Na een paar avonden als Proefdruk te hebben gedraaid, zijn de kinderziektes er naar eigen zeggen wel uit. Het is heel ruim opgezet, waardoor er ongeveer 100 gasten kunnen dineren. Waar we met Bankoh en Berlin met shifts werken hoeft dat hier niet, hier heb je alle vrijheid. Het is eigenlijk de 1,5 meter in het kwadraat. Het is zo ruim opgezet, en dat vinden gasten ook fijn".

Frank: "Voorheen zijn er weleens evenementen georganiseerd op deze locatie, maar een restaurant inclusief bar, keuken en spoelkeuken is uniek. Licht, elektra en water waren er nog niet. Nu zie je daar niks meer van. Bas heeft als het ware een tijdelijk restaurant gebouwd". De met droogbloemen aangeklede industriële ruimte oogt chic en het doet je corona even vergeten. En dat is je helemaal goed recht, want hier eet je gemakkelijk op 1,5 meter afstand.

"Met ons eigen team in de keuken gaat het als een geoliede machine, doordat het zo ruim is opgezet maken we wel meer meters, je bent echt langer onderweg. Maar het team doet het super goed, ze passen zich makkelijk aan, aan de nieuwe setting". 

Het verschil met Bankoh of Berlin? In de Papierfabriek krijg je een vast 5-gangendiner, je begint met gerechten van Bankoh, dan drie gerechten van Berlin en eindigt met een verrukkelijk dessert van Bankoh. Voor een avondje bij Proefdruk invites Bankoh en Berlin betaal je 50 euro voor een 5-gangendiner. Nog stel een tafeltje bemachtigen? Ga naar proefdruknijmegen.nl.

“Het is een fantastisch initiatief, ik kan me zo voorstellen dat er na deze tien weken nog wel meer gepraat wordt over de potentie van het concept. Maar wat dat wordt, dat ligt nog volledig open”, sluit Frank af. 

Vanaf afgelopen dinsdag is Bistrobar Bankhoh en Bistrobar Berlin de eerste die in het splinternieuwe en tijdelijke Proefdruk restaurant zit. In de enorme oude papierfabriek is het verrassend ruim, rustig en heel gezellig aangekleed. Van 21 juli tot en met 27 september nemen er Nijmeegse ondernemers de keuken over. Wie er volgen na Bankoh en Berlin? De Honneurs zijn volgende week aan de beurt, dan volgt Groenewoud en Hotel Credible en de Pelgrim wisselen elkaar nog af, waarna Renato's aansluit. Wie de tien weken gaan afsluiten is nog een verrassing…

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk