Het Donders Citylab: Opzienbarende wetenschap in het muZIEum

| Eef van Bommel

Het Donders Citylab in het muZIEum is op 24 maart officieel geopend voor publiek. Het Citylab is een uniek voorbeeld van citizenscience en zorgt voor ontmoeting tussen wetenschap en maatschappij voor iedereen. Het initiatief is voortgekomen uit een samenwerking tussen het muZIEum en het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag – verbonden aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc.

In het Donders Citylab omarmen wetenschap en maatschappij elkaar. Als bezoeker kun je wetenschappelijke kennis opdoen door middel van interactieve lezingen en prikkelende workshops. Tijdens de kick-off van het Donders Citylab worden digitale kiosken onthuld waarmee bezoekers een unieke kans krijgen mee te doen aan experimenten voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen bezoekers een steentje bijdragen aan de wetenschappelijke vooruitgang.

Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, opent de kick-off. Hij benadrukt dat het Donders Instituut wereldwijd één van de drie beste hersenonderzoeksinstituten is. “Het is hierom extra van belang dat de universiteit laat zien welke interessante ontdekkingen achter de schermen in de wetenschappelijke wereld worden gedaan. Via deze unieke samenwerking maken we wetenschappelijke experimenten permanent inzichtelijk voor de samenleving”, aldus van Krieken.

Wetenschap de wijde wereld in

Er zijn drie experimenten waaraan de bezoeker deel kan nemen. “De experimenten duren zo’n vijf minuten en maken deel uit van het onderzoek dat het Donders Instituut verricht”, vertelt Femke Maij, directrice van het Donders Instituut, enthousiast. De drie experimenten hebben verschillende thema’s die iets uitleggen over de werking van het brein. De thema’s gaan over verblind worden door aandacht, het herkennen van emoties en het nemen van beslissingen.

“Onderzoek vindt te veel in laboratoria plaats. Zo ontstaat een scheiding tussen de wetenschap en de samenleving. Met de kiosken brengen we de wetenschap naar de samenleving”, aldus Maij. De resultaten van de experimenten worden gebruikt in verschillende onderzoeken. “In de toekomst gaan we op basis van de resultaten een app ontwikkelen. De app zal worden ingezet ter vergroting van het collectieve bewustzijn over hoe het is om visueel beperkt te zijn en wat er onderliggend daaraan in het brein gebeurt”, vertelt Maij.

Een inclusief bewustzijn

Heleen Vermeulen, directrice van het muZIEum, hoopt met de activiteiten in het Citylab het collectieve bewustzijn van de bezoekers naar een hoger niveau te tillen. “Het Citylab is een prikkelende en verassende ervaring. Daarnaast heeft het een belangrijke educatieve functie door de lezingen en de workshops. Ik hoop dat mensen bewuster en inclusiever gaan denken. Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving en het werkveld, ook visueel beperkten”, stelt Vermeulen.

Ester Jakobs, medewerker van het muZIEum is enthousiast over de samenwerking. Zoals de meeste medewerkers heeft zij een visuele beperking. Ze benadrukt het belang van de bewustwording over wat de consequenties zijn van een visuele beperking voor het dagelijks leven. Ze raadt aan om deel te nemen aan een van de donderbelevingen in het museum. Daar kan de bezoeker ervaren hoe het is om blind te zijn, bijvoorbeeld blind boodschappen doen of aan de bar een drankje bestellen. “In het begin is het heel spannend, maar mensen ervaren het vaak ook als heel intiem en uiteindelijk zelfs ontspannend. Vooral voor mensen die prikkelgevoelig zijn is het vaak een heel betekenisvolle ervaring”, aldus Jakobs.

 

Ga op onderzoek uit in het muZIEum! Het museum is dagelijks geopend tussen 12:00 - 17.00 uur. Zeker zijn van een beleving? Reserveer voorafgaand je bezoek! Kijk voor meer info op www.muzieum.nl

 

Fotograaf: Martijn Kusters 

Dit vind je misschien ook leuk...