Fotoverslag: Keti Koti festival

Elk jaar wordt op verschillende plekken in Nederland de afschaffing van de slavernij gevierd. Ook in het Afrika Museum wordt de gedeelde slavernijgeschiedenis herdacht. Op zaterdag 18 juni vierden ze vrijheid, gelijkheid en verbondenheid tijdens het Keti Koti festival. Het was een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken. 

Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd in toenmalig Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afschaft, waarmee een einde kwam aan ruim 200 jaar slavernij. Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij, herinnert ons aan het belang om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. We mogen niet vergeten dat de rijkdom van Nederland deels is gebaseerd op eeuwen koloniale overheersing en slavernij. Tijdens het Keti Koti Festival in het Afrika Museum stonden ze stil bij het verleden maar keken ook naar vandaag en de toekomst.

Tentoonstelling: Heden van het Slavernijverleden

Het Afrika Museum in Berg en Dal biedt een mooi inzicht op het continent Afrika. Naast traditionele objecten worden ook hedendaagse kunst en diverse cultuuruitingen getoond. De tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’ is een actuele aanvulling hierop. Hoe kwamen tot slaaf gemaakte mensen in opstand? Hoe is racisme ontstaan? Hoe zien we het slavernijverleden nog in ons dagelijks leven, en ook in Nijmegen? Tentoonstellingsmaker Marieke Meijer gaf ons een rondleiding door deze bijzondere tentoonstelling.

Tot en met 23 augustus blijft deze tentoonstelling nog in het Afrika Museum staan. Klik hier voor meer info en tickets.

Fotografie: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...