Tentoonstelling: ‘Heden van het Slavernijverleden’ in Afrika Museum

| Hannah De Maagt

Het Afrika Museum in Berg en Dal biedt een mooi inzicht op het continent Afrika. Naast traditionele objecten worden ook hedendaagse kunst en diverse cultuuruitingen getoond. De tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’ is een actuele aanvulling hierop. Hoe kwamen tot slaaf gemaakte mensen in opstand? Hoe is racisme ontstaan? Hoe zien we het slavernijverleden nog in ons dagelijks leven, en ook in Nijmegen? Tentoonstellingsmaker Marieke Meijer gaf ons een rondleiding door deze bijzondere tentoonstelling.

Het continent Afrika gaat natuurlijk om veel meer dan haar slavernijverleden. Het centrale gedeelte in het museum, wat ook recentelijk is aangepast, geeft hier een goed beeld van. “We wilden dat mensen een ander beeld bij het continent zouden krijgen dan wat we kennen uit de media,” vertelt Marieke.

Onze beeldvorming wordt sterk door mediabeelden bepaald. We vergeten hierdoor dat Afrika een enorme rijkdom heeft, met grote landen en steden en veel grondstoffen, maar ook kunstuitingen en diverse religies. Door een bezoek aan het museum krijg je zin om zelf naar het Afrikaanse continent af te reizen.

Het pre-koloniale tijdperk

Het centrale deel van het museum heeft een structuur. Zo loopt het vanaf het pre-koloniale tijdperk tot de tijd van koloniën en slavernij, naar het heden. De tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’ licht deze pre-koloniale tijd mooi uit, waarbij je een goed beeld krijgt van hoe deze tijd nog steeds in ons dagelijks leven is verweven.

Het is indrukwekkend, maar ook pijnlijk om te zien hoezeer het verleden nu nog doorwerkt in onze hedendaagse samenleving. Experts komen aan het woord, maar ook kunstenaars die met spoken word hun verhaal vertellen. Het mooie van deze tentoonstelling is dat het breed start, maar vervolgens steeds meer inzoomt op het nu, op Nijmegen en op jezelf.

Het verleden in het heden

De tentoonstelling laat je inzien dat je vaak niet doorhebt dat het slavernijverleden nog zo in onze samenleving verweven is. Je ziet wel degelijk dingen in de maatschappij terug, dat blijkt bijvoorbeeld wel uit Black Lives Matters en de zwarte pietendiscussie. “We willen als museum zoveel mogelijk perspectieven tonen,” benadrukt Marieke Meijer, “het is complexer dan ‘goed of fout’ en dat willen we hier vooral laten zien.”

Deze tentoonstelling is zeker een bezoek waard om meer bewust te worden van hoe racisme nog steeds een grote impact heeft op het leven van veel mensen. Houd jij rekening met gevoelens van anderen? Durf jij kwetsend gedrag te benoemen? Dat zijn enkele vragen waar je na de tentoonstelling mee naar huis gaat.

‘Heden van het Slavernijverleden’ heeft al eerder in het Tropenmuseum in Amsterdam gestaan. Samen met dat museum en het Museum Volkenkunde, vormt het Afrika Museum het Nationaal Museum van Wereldculturen. Tot en met 23 augustus 2022 blijft deze tentoonstelling nog in het Afrika Museum staan. Klik hier voor meer info en tickets.

 

Fotograaf: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...