Februari: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Eindelijk kunnen we weer gaan genieten van (bijna) alles wat cultureel Nijmegen te bieden heeft! Ben je benieuwd wat je in Nijmegen kunt doen in februari? Laat je verrassen door het bruisende culturele- en kunstaanbod in de kortste maand van het jaar.

Het kan voorkomen dat sommige activiteiten niet plaats kunnen vinden m.b.t. coronamaatregelen. Raadpleeg de website van de aanbieder voor de meest actuele informatie. 

Festivals

7 t/m 11 februari​ – Passion With Flow Open Dagen 

Locatie: Passion With Flow
Is dansen iets voor jou? Ontdek het tijdens de open dagen met gratis proeflessen van 7 t/m 11 februari bij Passion With Flow! Met Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk en West Coast Swing is Passion With Flow het meest veelzijdige dance centre uit de regio. Aanmelden is niet nodig, de deuren staan de gehele week gewoon geopend. Discover your passion!

t/m 23 februari – VR Winterfestival

Locatie: Enjoy VR
Wil je ondanks dat er nog geen sneeuw ligt graag rondlopen in een echt winter wonderland? Enjoy VR in Nijmegen heeft een nieuwe virtual reality experience ontwikkeld, speciaal voor de komende koude dagen. Er kunnen sneeuwbalgevechten gehouden worden, je kunt samen met de kerstman pakketjes bezorgen, de Mount Everest beklimmen en nog veel meer!

Muziek en concerten

10 februari – Gallowstreet + LYMA

Locatie: Poppodium Doornroosje
Het twaalfkoppige Gallowstreet combineert moeiteloos brass, hip-hop en afrobeats tot een swingend geheel. De Amsterdamse brass-band brengt komend voorjaar haar derde album ‘Our Dear Metropolis’ uit. Een instrumentaal statement over de thuisbasis, haar inwoners en de dynamiek van de veranderende stad.

12 februari – Klarinetconcert Saariaho en Dvořáks Achtste & Phion

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
De Finse Kaija Saariaho staat al jaren aan de top van de hedendaagse componisten met een groot aantal vaak gespeelde composities op haar naam. Het Klarinetconcert ‘D’om le vrai sens’ schreef zij naar aanleiding van een middeleeuws tapijt waarop de zintuigen zijn afgebeeld, met het ‘ware’ zesde zintuig als finale. Met Saariaho’s Klarinetconcert en Dvořák Achtste onder leiding van Ariane Matiakh worden de zintuigen op scherp gezet. 

13 februari – Nederlands Studenten Orkest

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) bestaat 70 jaar! Het orkest bestaat uit meer dan 100 getalenteerde studenten uit heel het land die in de maand februari hun studie stil leggen om zo samen te musiceren op hoog niveau. De concerten van het NSO staan bekend om de professionele kwaliteit en om de sprankelende sfeer die de studenten uitdragen. 

25 februari – Sef & het El Salvador Ensemble

Locatie: Poppodium Doornroosje
Sef begon zijn muzikale carrière binnen de groep ‘Flinke Namen’ en ging daarna succesvol solo. In december 2020 kreeg hij de sleutels van Paradiso in handen, dat op dat moment leeg was door de lockdown. Voor 24 uur mocht hij alles doen wat hij wilde. Sef besloot om ‘El Salvador’ live te gaan spelen samen met een 10-koppig orkest. Deze unieke livesessie werd bijzonder goed ontvangen, waardoor Sef besloot om dit nog eens over te doen, ditmaal met publiek.

The Naked Sweat Drips

Expo en kunst

t/m 28 februari – Josephine, a woman with a thousand faces

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Josephine Baker: ‘s werelds eerste superster van kleur, moeder van twaalf kinderen, verzetsheld en burgerrechtenactivist. Tot en met 28 februari kun je in het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen een tentoonstelling over het leven van deze legende bezoeken, getiteld ‘Josephine, a woman with a thousand faces’.

t/m 25 februariThe Big Draw expositie Jissel Kerkstra

Locatie: The Big Draw exporuimte
Wat Jissel Kerkstra het meest inspireert is de mens. Het verschil tussen de buitenkant en de gevoels- en gedachtenwereld van binnen. De wereld die zij in haar werk verkent bestaat tussen herinneringen, gedachten, dromen en de werkelijkheid. Maak een mooie wandeling door de benedenstad van Nijmegen en kom kijken naar de getekende wereld van Jissel.

t/m 25 februariCool Collection II_OMINA

Locatie: Museum het Valkhof
Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum.

Theater, dans en meer

4 februari  – HOME

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Conny Janssen Danst brengt HOME terug op de planken, een dansvoorstelling over mensen die hun plek zoeken in de wereld en bij elkaar. Met de coronapandemie op het netvlies krijgt het begrip ‘thuis’ een nieuwe lading en is de voorstelling actueler dan ooit. 

7 & 8 februari  – Plien & Bianca

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Stel je voor: gefrustreerde kabouters, een enorme sprong in het diepe, giraffen in het theater, ‘Changing of the Guard’ en een kanon. Mix dat met turboverkledingen en een majestueus decor en je krijgt een avondje onvervalst lachen met Plien & Bianca!

13 februari  – Danscollectief Arnhemse Meisjes, Op 't randje (6+)

Locatie: De Lindenberg
Deze speelse, lichte en interactieve dansvoorstelling is een ode aan de onbevangenheid en ontdekkingsdrang voor jong én oud. Klim samen met Danscollectief Arnhemse Meisjes op het randje en spring in de diepte van je fantasie.

19 februari  – Black Sheep Can Fly

Locatie: LUX Nijmegen
De succesvolle theatervoorstelling A Seat at the Table gaat opnieuw de theaters in! Met nieuwe cast, bestaande uit theatermaker Saman Amini, actrice Quiah Shilue en acteurs Alwin Pulinckx en Anton de Bies. Vanaf 2022 brengt Black Sheep Can Fly deze actuele en urgente voorstelling terug in de theaters in de strijd tegen alledaags racisme en uitsluiting. 

Voor kinderen

6 februari – Simone de Jong, Als het sneeuwt (2-6 jaar)

Locatie: De Lindenberg
Als het sneeuwt is een aanstekelijke, grappige en muzikale voorstelling over flexibel blijven in moeilijke tijden. De voorstelling speelt zich af in en om een levensgrote sneeuwbol.

20 februari – Meneer Monster, Lucky Luuk (4+)

Locatie: De Lindenberg
De makers van o.a. De Gruffalo en De Waanzinnige Boomhut komen nu met een stoere familievoorstelling geïnspireerd op de bekende stripreeks Lucky Luke. Vol fysieke humor, meerstemmige westernmuziek en handgemaakte special effects.

V.a. 17 februari – Film: Mamma Boe - op zoek naar thuis

Locatie: LUX Nijmegen
Wanneer een rondtrekkende ooievaar op de boerderij verschijnt, heeft Mamma Boe reden om zich af te vragen: wat is eigenlijk een thuis? Wat als er ergens anders in deze grote, wijde wereld iets beters is? Een kraai worstelt om zijn vriend te laten zien dat het gras niet groener is aan de andere kant van de weg, maar soms moet je verdwalen om je weg naar huis te vinden...

Dit vind je misschien ook leuk...