Even kennis maken met: Alba Gil Aceytuno

Jazz International Rotterdam biedt elk jaar een uitzonderlijk jazztalent de kans een eigen ‘droomband’ samen te stellen en daar mee op te treden en nieuw, eigen werk te spelen: The Pack Project. The Pack Project treedt naast Rotterdam ook traditioneel op bij Festival Jazz Internationaal Nijmegen. Dit jaar valt de Spaanse saxofonist/componist Alba Gil Aceytuno (1997) die eer ten deel. Met haar band of brothers en sisters schenkt Alba de première van The Pack Project aan RAUW.
 

1. De mooiste metafoor voor mijn muziek…

“Dat mijn muziek net een puppy is. Mijn muziek heeft ook veel energie, kent weinig controle, is grappig en rent graag rond. Tegelijkertijd heeft het op de rustigere momenten ook liefde, aandacht en knuffels nodig. Dat contrast tussen die gekte en de super relaxte chillness hoor je goed terug in mijn muziek.”

2. De magie van muziek is voor mij…

“Er zijn veel aspecten aan muziek maken die magisch zijn. Misschien het meest bijzondere is dat je via de muziek een connectie aangaat met mensen, of je nu voor of met ze speelt. Je ontmoet elkaar via de muziek. Ik heb gemerkt dat je heel goed iemands persoonlijkheid terug kan zien in de wijze waarop iemand muziek maakt. Andersom is dat ook zo; mensen zien jou ook op een bepaalde manier via je muziek. Dat je bij het schrijven van muziek je gevoelens en levenservaringen in de muziek kunt verwerken is ook mooi.”

3. Dit heb ik over mezelf geleerd tijdens de lockdown:

“Dat ik de energie van mensen nodig heb. Zelfs als ze compleet stil zijn voel je nog hun energie. Dat werkt door in de wijze waarop je speelt. Die connectie tijdens optredens heb ik gemist. Vergeleken met andere muzikanten had ik nog geluk; tijdens de lockdown ben ik teruggegaan naar Gran Canaria, waar ik vandaan kom. Daar mocht ik na vier maanden strenge lockdown weer optreden in lokale cafés. In die vier maanden heb ik wel livestreams gedaan, maar dat werkt niet voor mij. Dat voelt meer als een repetitie dan als een optreden.”

4. Mijn onuitputtelijke inspiratiebron is…

“Als ik nieuw werk maakt is dat altijd op basis van een gebeurtenis in het leven zelf. Dat kan iets zijn dat ik zelf heb meegemaakt, maar ook iets dat ik van iemand hoor. Daar hoort in de natuur zijn ook bij. Dat geeft mij het gevoel dat het leven zin heeft en dat ik in contact sta met de wereld om mij heen. Dat komt door de natuur op Gran Canaria, denk ik. Ik leefde veel buiten, omgeven door de zee en verschillende stranden. Dat heeft mij gevormd tot wie ik ben.”

5. De plaat die ik op zondagochtend graag opzet, is…

“Music for Saxofone & Bass Guitar van Sam Gendel en Sam Wilkes, een heel relaxte plaat om lekker bij te chillen. Saxofonist Sam Gendel heeft een geheel eigen stijl, signatuur en zeer specifiek geluid.” 

6. …en op zaterdagavond dans ik graag op:

“Live Sesh and Xtra Songs van Louis Cole. Dit is opgenomen in de Melkweg in Amsterdam, waar ook video-opnamen van zijn. Die zag ik, zo leerde ik deze plaat kennen. Het is energieke muziek, ergens tussen jungle en hiphop in, met goeie arrangement, veel blazers en te gekke teksten. Voor The Pack mag ik ook met blazers werken, dan ga je er meer op letten bij andere artiesten. Het is leuk om te horen hoe Cole dat aanpakt.”

7. Muzikale droom die ik ooit nog wil verwezenlijken

“Ik ben tevreden met wat ik doe, muziek schrijven en met vrienden spelen. Zodra het weer mogelijk is zou ik het geweldig vinden om naar mensen over de hele wereld te reizen en verschillende stijlen muziek met ze te spelen.”

Alba Gil Aceytuno - The Pack Project staat op vrijdag 29 oktober 20:30 uur in Brebl, Nijmegen op Festival Jazz International Nijmegen. Meer info op www.fjin.nl.

 

Tekst: Jasper van Vugt
Portretfoto: Andreas Terlaak
Coverfoto: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...