December: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Benieuwd naar wat er in Nijmegen te doen is gedurende the most wonderful time of the year? Houd je vast, want hier zijn onze cultuurtips voor december!

Festivals

15 t/m 17 december – Storytelling Festival Nijmegen

Locatie: De Thiemeloods
Het is weer zover! In december vindt de tweede editie van Storytelling Festival Nijmegen plaats. Luister dit weekend naar het oudste verhaal bekend in LUX Nijmegen, of laat je meenemen in spannende en persoonlijke, oude en nieuwe verhalen in de Thiemeloods.

17 december 2022 t/m 8 januari 2023 – Het Feest van Licht

Locatie: Museumpark Orientalis
Tijdens het Feest van Licht van 17 december 2021 t/m 8 januari 2023 wordt het bijzondere erfgoed van museumpark Orientalis in de schijnwerpers gezet. In het hoofdgebouw is een kerststallententoonstelling te zien met de prachtige kerststallen uit de collectie Houtzager en het kerstdiorama van Fred van de Zwet en Roel van der Dulk. Kijk voor alle informatie omtrent het Feest van Licht op www.feestvanlicht.nl

17 december 2022 t/m 8 januari 2023 – De Nijmeegse Winterweken

Locatie: diverse locaties in de binnenstad
Een lichtsculpturenroute inclusief toffe muziekquiz, voorstellingen, live muziek en straattheater: je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken! Van 17 december t/m 8 januari geeft Nijmegen licht in het donker, onder andere door maar liefst negen grootste indrukwekkende lichtsculpturen te laten schitteren.

Muziek & concerten

1 december 2022 – Love Actually in Concert

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Wat is er leuker dan Love Actually kijken in de wintermaanden? Love Actually in Concert! Bekijk het ontroerende verhaal op groot bioscoopscherm, onder begeleiding van het Noordpool Orkest. Love Actually in Concert is de perfecte opmaat naar de feestdagen. Een feel-good avond vol energie!

8 december 2022 – Otis x Brebl | Tin Men and the Telephone

Locatie: Brebl
Het alledaagse bijzonder maken, dat doet Tin Men & the Telephone met hun muziek. Improvisatie staat centraal en Tin Men laten dat op eigentijdse wijze zien: met de smartphone. Door middel van de app Tinmendo, die voor aanvang van het concert gedownload dient te worden, beïnvloedt men de muziek op verschillende manieren.

22 december 2022 – Clean Pete Kerstshow

Locatie: Doornroosje Poppodium
Hallelujah in de Gloria, Clean Pete’s over-the-top-kerstshow komt er weer aan! Tweelingzussen Loes en Renée hebben altijd al een ongekende fascinatie voor kerst gehad. Hun bejubelde kerstalbum ‘Gloria’ is inmiddels landelijk vaste prik in de Hollandse kersttraditie. Van ingetogen klassiek naar rock ‘n roll kerstgekte!

Expo & kunst

t/m 11 december 2022 –Expositie Andreas Hetfeld "Leven en Dood"

Locatie: Sancta Maria
In korte tijd is ‘Het gezicht van Nijmegen’ uitgegroeid tot een icoon van onze stad. Maar wie is eigenlijk de maker van dit spraakmakende beeld en wat maakt hij nog meer? Dat is vanaf 20 november te zien in Sancta Maria aan de Bredestraat in Nijmegen!

t/m 11 december 2022 – Fragments from Shallow Lake

Locatie: Platform POST
Wat zijn de ecologische gevolgen van het storten van verontreinigde grond in openbaar water? En kan toxiciteit leiden tot nieuwe natuur? In Fragments from Shallow Lake staan deze vragen centraal. In zowel de film als de tentoonstelling is er aandacht voor de tegenstrijdige aard van diepe zandwinningsplassen in het Maas- en Waalgebied.

t/m 14 januari 2022 – Riebo Rietema Expo

Locatie: Sint Maartenskliniek Nijmegen
Bekijk de werken van Riebo Rietema, die getuigen van een sinds de kindertijd bestaande fascinatie voor de natuur, bij Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Verwacht eenvoudige vormen in een uiterst beperkt palet en met een soms raadselachtige sfeer.

Theater, dans en meer

1 december 2022 – Theatergroep Bambi: BAMBIE 20

Locatie: LUX Nijmegen
In BAMBIE 20 buigt de Theatergroep Bambie zich over woede, “een gast die alleen onder strenge voorwaarden welkom is”, aldus filosoof Peter Sloterdijk. Maar ook een veranderende, creatieve en zelfs heldhaftige kracht. Een anderhalf uur durend vrolijkmakend en bevrijdend non-stop conflict.

7 december 2022 – Naeeda Aurangzeb: 365 DAGEN IK

Locatie: LUX Nijmegen
#Metoo, protesten tegen de verplichte hoofddoek, institutioneel racisme. Voor Aurangzeb zijn het geen headlines uit de kranten, maar doorleefde onderwerpen. In de theaterspecial 365 DAGEN IK neemt presentator en schrijver Naeeda Aurangzeb ons door middel van geestig-gênante anekdotes mee in wat ze als Nederlander van kleur en als vrouw meemaakt.

21 december 2022 – Atropa

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
In Atropa worden de taboes van een generatie die gekenmerkt wordt door haar zucht naar emancipatie, bezongen in een taal die zij het best verstaat: die van pompende beats en messcherpe poetry. Atropa van Naomi Velissariou is een talige viering op muziek, ter ere van hedendaagse goden.

Voor kinderen

11 december 2022 – Malou van Sluis, Alles leuk en aardig (2+)

Locatie: De Lindenberg
Alles leuk en aardig vertelt van stiekeme trucjes, eigenwijs zijn, elkaar uitdagen, grenzen verkennen en over genoeg is genoeg. Maar het is bovenal een verhaal over vriendschap en de humor van jonge kinderen. Een aanstekelijke voorstelling voor iedereen die van een beetje (on)gein houdt.

14 t/m 18 december 2022 – Wolfgang, het wonderjong (8+)

Locatie:Stadsschouwburg Nijmegen
Wolfgang, het Wonderjong is een sprankelende en muzikale familievoorstelling over Wolfgang Amadeus Mozart en zijn leven als kindster én recalcitrante puber, met originele liedjes van Theo Nijland, gebaseerd op Mozarts muziek.

23 december 2022 t/m 8 januari 2023 – Kerstcircus Nijmegen

Locatie: Goffertpark
Welkom in Kerstcircus Nijmegen van de Familie Freiwald: een sprookjesachtig aangekleed tenten-complex met artiesten uit de hele wereld. Een klassiek circusprogramma van 120 minuten met natuurlijk lekkere warme dranken en versnaperingen in de pauze. Kerstcircus Nijmegen is het familie-uitje bij uitstek!

Dit vind je misschien ook leuk...