De 24 uur van Nijmegen: Nijmeegs toptalent in de Stadsschouwburg

| Luus Veeken

 Op 31 augustus en 1 september heeft Sjanneke Boerland de ‘Sleutel van de Schouwburg’ in handen en presenteert ze De 24 uur van Nijmegen: een ambitieus en doortimmerd cultureel festival, vóór en dóór Nijmegenaren.

Voorstellingen, optredens, workshops, lezingen, mini-colleges, proeverijen, zo’n veertig in totaal, allemaal gepresenteerd door Nijmeegs talent met landelijke bekendheid. Reden genoeg voor Luus Veeken om af te spreken met Sjanneke Boerland, eigenaar van een dansstudio en de bedenker van en motor achter het festival!

De Sleutel van de Schouwburg

Net als vorig jaar heeft de Stadsschouwburg Nijmegenaren uitgenodigd met innovatieve programma-ideeën te komen. Degene met het beste idee wint de Sleutel van de Schouwburg en mag het plan vervolgens écht uitvoeren. Hoe leuk is dat, je eigen ideeën op een heuse speelvloer! Dit jaar is Sjannekes plan uitgekozen – een plan zo omvattend dat de Nijmeegse Stadsschouwburg niet één, maar twee dagen lang in het teken staat van ‘De 24 uur van Nijmegen’.

Sjanneke Boerland op het balkon van de Stadsschouwburg.

Link met de stad

“Ik wilde met het programma veel Nijmegenaren bereiken”, vertelt Sjanneke. Daarom heeft ze gekozen voor een breed programma, voor ieder wat wils. Dans, theater, muziek, literatuur; alle culturele genres zijn vertegenwoordigd. Er zijn grote optredens, minicolleges en workshops voor kleinere groepen. Elk onderdeel wordt uitgevoerd door een landelijk bekende Nijmegenaar. Daarbij heeft de enthousiaste initiatiefnemer het begrip Nijmegenaren ruim opgevat: het zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, die er nog wonen of weggetrokken zijn, of hier gestudeerd hebben. Als ze een link hebben met de stad, zijn ze welkom.

Brief van twee kantjes van A.F.Th.

Sjanneke heeft veel tijd gestoken in het opsporen en benaderen van Nijmeegse toppers op cultureel gebied. Het resultaat mag er wezen: een rijk cultureel programma. Wat is er veel talent onder Nijmegenaren! En wat een bereidheid om medewerking te verlenen aan het unieke evenement. Sjanneke heeft ook de schrijver A.F.Th. van der Heijden gevraagd. Hij kon het jammer genoeg niet in zijn agenda inpassen, maar het initiatief juicht hij toe. Sjanneke vertelt dat hij een brief geschreven heeft om zich te verontschuldigen. Ze glundert: een persoonlijk brief van twee kantjes van A.F.Th., getikt op een ouderwetse typemachine!

Creatie voor Michelle Obama

Sjanneke heeft ontzettend genoten van alle voorbereidende activiteiten. Het heeft haar ongelooflijk veel tijd gekost natuurlijk, veel meer dan ze ooit had bevroed. Veel gepuzzel ook, met zoveel activiteiten. Goed dat ze dat niet wist toen ze het plan indiende, lacht ze. Maar wat was het leuk, al die bijzondere Nijmegenaren met hun bijzondere talenten. Komt ze over de vloer bij Ronald van der Kemp, de vermaarde modeontwerper, is hij net een creatie aan het maken voor Michelle Obama. Is Sjanneke op bezoek bij het Rijksmuseum, mag ze samen met de conservator een kijkje nemen bij de Rembrandttentoonstelling. Zo ontmoet je nog eens iemand!

'Brieven aan Andalusië' van documentairemaker Stef Biemans gaat op de 24 uur van Nijmegen in première.

Greep uit het aanbod

Wat een rijk programma schotelt Sjanneke haar stadsgenoten voor. Hier een greep uit het aanbod, maar er is nog veel meer te zien. Voor een volledig overzicht kan je het beste kijken op de site van de Stadschouwburg.

  • Je kunt genieten van een aanstekelijk optreden van zanger/tv-presentator Joris Linssen met zijn Caramba’s.
  • ‘Brieven aan Andalusië’ van documentairemaker Stef Biemans beleeft in de Stadschouwburg zijn première. Ter ere daarvan is er ook een delegatie van de VPRO aanwezig.
  • Voor kleuters is er de kindervoorstelling Donderbuikjes 4+ van theatergroep Kwatta.
  • Zangdocent Pien van Gerven, van The Voice of Kids, geeft een workshop voor kinderen van 9 t/m 14 jaar.
  • Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, verzorgt een mini-college over Rembrandt en de Gebroeders Van Lymborch. De Zwitser
  • Andreas Justrich, jarenlang solist bij Scapino ballet, geeft een workshop klassiek ballet. De liefde voor zijn partner bracht hem ooit naar Nijmegen. 
  • De fameuze jazz-zangeres Fay Claassen verzorgt een masterclass zang.
  • De bekende journalist en documentairemaker Sinan Can deelt zijn verhalen uit het Midden-Oosten.
  • Danser Gido van Ooijen geeft een workshop Female HipHop. Trek je stoute schoenen aan en doe mee!
  • Topband De Staat sluit het weekend af met een collegetour.

Kaartjes kosten tussen de € 5 en € 15 per voorstelling. Ook zijn er passe-partouts voor zaterdag (€25) en zondag (€35) beschikbaar.

Joris Linssen met zijn Caramba's. Foto: Rogier Veldman

Dit vind je misschien ook leuk