Crossfit Nijmegen doet burpees tegen ALS

| Ferhat Tokbay

Team Crossfit Nijmegen, dat bestaat uit Milou Jaspers, Kendra Pennings, Merlijn Pietersma en Sander van Roekel, doen één burpee voor iedere euro die gedoneerd wordt aan hun actie voor 3FM Serious Request. ‘Wij hebben het geluk dat wij kunnen trainen en ons lichaam iedere dag weer tot het uiterste kunnen pushen om weer die 0.1% beter te worden’.

Je bestaat uit een team van vier van de fitste mensen van heel Nederland, doet op internationaal niveau mee aan Crossfit wedstrijden en traint elke dag. Dan is het een makkelijke rekensom om een actie te bedenken voor 3FM Serious Request. ‘Wij doen 1 burpee voor ieder euro dat gedoneerd wordt!’ Het team is afgelopen jaar tijdens de Crossfit Open Games, de jaarlijkse Crossfit wedstrijd op globaal niveau, de nummer 11 van Europa geworden. Waren ze een positie hoger geëindigd, dan mochten ze naar de finale in Amerika.

Ludieke actie

Sander vertelt hoe zij tot hun ludieke actie zijn gekomen. ‘Om het goede doel te steunen hebben wij een uitdagende manier gekozen om geld in te zamelen voor Serious Request. Het voorrecht dat wij hebben om te trainen heeft helaas (nog) niet iedereen. Om hier verandering in te brengen is geld nodig, en veel ook.’

 

Een euro per burpee

Er is geen betere manier voor Team Crossfit Nijmegen om hier aan te helpen, dan door te doen wat zij het liefste doen, namelijk trainen. ‘Maar we wisten dat het iets extra’s moest zijn, zodat mensen zouden willen doneren’. Dus werd het een burpee per gedoneerde euro. Een burpee is een oefening waarbij je plat op de grond gaat liggen, omhoog komt en met de armen boven het hoofd omhoog springt. Dan heb je er één gedaan.

‘Al zijn wij redelijk fit, gaat dit ook voor ons redelijk pittig worden,’ zegt Sander met een zenuwachtige maar toch zelfverzekerde lach. Dus bedachten ze een handige rekensom. Bij elke 1000 euro dat opgehaald is, worden de burpees kostbaarder. Tot de eerste duizend euro doen ze een burpee per euro, vanaf de 2000 euro doen ze een burpee per twee euro, enzovoort. ‘Zo doen we bij ons streefbedrag van €100.000 maar liefst 5188 synchrone burpees!’

Komt dat zien

Op het moment van schrijven is er €3.143,- opgehaald, wat neerkomt op maar liefst 1547 burpees. Wil je dit met eigen ogen aanschouwen? Aanstaande vrijdag 22 december zijn de vier atleten de hele dag bezig om hun doel te behalen. Iedereen is vrij om te komen kijken bij Crossfit Nijmegen en het team aan te moedigen.

Crossfit Nijmegen is te vinden op Nieuwe Mollenhutseweg 52, 6533 HJ Nijmegen. Wil je doneren voor het goede doel én om deze vier sporters extra uit te dagen? Dan kan dat hier.

Dit vind je misschien ook leuk...