
Canon van Nijmegen: N.E.C., van volksclubje tot eredivisievoetbal
Nijmegen bulkt van de historische verhalen. Over kopstukken en gewone lieden, wijken en politieke gebeurtenissen. In de Canon van Nijmegen zijn de belangrijkste verhalen over Nijmegen geselecteerd. Een van die verhalen gaat over de geschiedenis van onze favoriete voetbalclub: N.E.C. En die geschiedenis klinkt als die van een spannend boek. Van een volksclubje zonder vast speelterrein groeide N.E.C. uit tot een landelijk spelende voetbalvereniging.
1900-1908: oprichting Nijmegen Eendracht Combinatie
Enkele daadkrachtige volksjongens uit de benedenstad richtten in het jaar 1900 een voetbalclub op en noemden hem Eendracht. Dat alleen al was bijzonder, omdat voetbal indertijd nog een sport voor heren heette, zoals de chique Nijmeegsche Cricket-, Voetbal- en Athletiekvereniging Quick bewees. En zoals dat in jongensboeken gaat, was Eendracht snel succesvol. Het volksclubje werd meteen kampioen van de in 1903 gevormde Nijmeegse Voetbalbond, en enkele jaren later ook van de Geldersche Voetbalbond, waarna promotie volgde naar de Tweede Klasse van de nationale voetbalcompetitie. In 1910 fuseerde Eendracht met een nog jongere voetbalclub: Nijmegen. Deze was in 1908 opgericht door voormalige leden van Quick die zich in die elitaire vereniging niet langer thuis hadden gevoeld. Na de fusie ging de club verder als Nijmegen Eendracht Combinatie, ofwel N.E.C.
1936-1945: promotie tot de eredivisie en een eigen speelveld
Aan voetbalkwaliteiten had N.E.C. geen gebrek, aan financiën des te meer. De club had nu eenmaal geen welgestelde achterban. Hij hoorde noch bij het protestants-liberale, noch bij het katholieke deel van Nijmegen. In kringen die de club niet goedgezind waren, zoals op het stadhuis, werd N.E.C. wel als een socialistische of zelfs communistische vereniging afgeschilderd. Tot de jaren twintig had de club niet eens een eigen speelveld en moesten de wedstrijden steeds op een andere plaats worden gespeeld. Na jarenlang aan de deur van de Eerste Klasse te hebben geklopt, kon N.E.C. uiteindelijk in 1936 de promotie bewerkstelligen. Diverse keren behaalde de club daarna de oostelijke titel en tweemaal, in 1939 en in 1947, zelfs de derde plaats van Nederland.
Vanaf 1945 speelde N.E.C. in De Goffert, toentertijd in grootte het derde stadion van Nederland, na het Olympisch Stadion te Amsterdam en De Kuip in Rotterdam. Dankzij de sportieve successen bracht het nieuwe stadion met zijn grote capaciteit aanvankelijk louter voordelen (grote bezoekersaantallen en dus hoge recettes), maar toen het met N.E.C. in de jaren vijftig bergafwaarts ging en de club minder toeschouwers trok, bleek ook hoe kil en sfeerloos De Goffert kon zijn.
1954-nu: dalen en pieken
Ten tijde van de invoering van het betaald voetbal in Nederland (1954) verkeerde N.E.C. sportief en financieel in een dal. Jarenlang nog zou de club in de onderste regionen van het betaald voetbal vertoeven. Mede dankzij financiële steun van de gemeente kroop N.E.C. in de jaren zestig weer omhoog. In 1964 promoveerde de club naar de Eerste Divisie en drie jaar later naar de Eredivisie. Sindsdien kende Nijmeegs trots wisselend succes (soms volgden de degradaties en promoties elkaar in rap tempo op), maar de naam N.E.C. werd hoe dan ook een vaste waarde in het nationale voetbal, met bekende spelers als Jan Peters en Frans Thijssen. In die tijd, de vroege jaren zeventig, trokken gemiddeld wel 18.000 toeschouwers naar De Goffert. Vier keer bereikte N.E.C. de bekerfinale (1973, 1983, 1994, 2000) en even vaak werd die wedstrijd verloren. Een hoogst enkele keer betrad N.E.C. zelfs het Europese podium.
Duik in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Want Nijmegen heeft veel verhalen te vertellen. Benieuwd? Je leest het allemaal in de historische tijdlijn.
Dit vind je misschien ook leuk
-
Boeren, edelen en banketten: de middeleeuwse taferelen van de Nijmeegse kunstenaarsfamilie
Boeren, edelen en banketten: de middeleeuwse taferelen van de Nijmeegse kunstenaarsfamilieIn de nieuwste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast wordt een bezoek gebracht aan het Maelwael Van Lymborch Huis.
-
Exclusieve rondleiding 'Seizoenen' op kasteel Hatert
Exclusieve rondleiding 'Seizoenen' op kasteel HatertOp donderdag 5 en zaterdag 7 juni biedt kasteel Hernen een exclusieve rondleiding aan voor openingstijd. Een gids neemt de bezoekers vanaf 12.00 uur mee door het kasteel. Het thema van de rondleiding is 'Seizoenen'.
Meer lezen over Exclusieve rondleiding 'Seizoenen' op kasteel Hatert
-
"Gekleed" tijdens Kids-Zomerweken op kasteel Hernen
"Gekleed" tijdens Kids-Zomerweken op kasteel HernenIn de zomervakantie, van 19 juli t/m 17 augustus, zijn er weer de Kids-Zomerweken! Iedere dag dat kasteel Hernen is opengesteld, is er iets extra’s te doen voor kinderen. Dit jaar staan de Kids-Zomerweken in het teken van: "Gekleed op het kasteel".
Meer lezen over "Gekleed" tijdens Kids-Zomerweken op kasteel Hernen
-
Stevens’ Skywalk: een indrukwekkend kijkje vanuit het dak van de Stevenskerk
Stevens’ Skywalk: een indrukwekkend kijkje vanuit het dak van de StevenskerkDe Nijmeegse skyline is sinds kort verrijkt met een spectaculaire attractie: de Stevens’ Skywalk. Op een zonnige woensdagmiddag stroomden nieuwsgierige bezoekers naar het hart van de stad om als eersten de klim naar het dak van de Stevenskerk ervaren.
Meer lezen over Stevens’ Skywalk: een indrukwekkend kijkje vanuit het dak van de Stevenskerk
-
Infocentrum WO2 Nijmegen: oorlog en 80 jaar vrede
Infocentrum WO2 Nijmegen: oorlog en 80 jaar vredeOp 4 en 5 mei herdenken wij de Tweede Wereldoorlog en vieren wij de ongekende vrede die volgde. Het Infocentrum WO2 Nijmegen dient als het historisch hart en het startpunt om meer over deze periode in de Nijmeegse geschiedenis te leren.
Meer lezen over Infocentrum WO2 Nijmegen: oorlog en 80 jaar vrede
-
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7RN7 zendt vanaf maandag 28 april acht unieke portretten van Nijmeegse oorlogsdoden uit. Van maandag t/m donderdag zijn de indrukwekkende verhalen te zien over Nijmegenaren die door oorlogshandelingen en vervolging om het leven zijn gekomen tijdens WOII.
Meer lezen over Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
-
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel HernenIn de meivakantie staat kasteel Hernen in het teken van 'werken op het kasteel’. De handen kunnen uit de mouwen om te helpen tijdens de kasteelse klusjes, zoals de was doen en delen van het harnas poetsen. Iedere dag zijn er weer andere klussen te doen!
Meer lezen over Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
-
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek RivierenparkIn de jaren '90 reageerde Nijmegen op de overstromingsrisico's van de Waal met de creatie van het Rivierenpark. Dit ambitieuze project integreert waterveiligheid naadloos met recreatieve voorzieningen en respect voor de rijke geschiedenis van de stad.
Meer lezen over Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
-
Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
Jade KersteTheaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchieIn het intieme en charmante decor van het Besiendershuis brengt theatercollectief Een Schone Dood een verrassend perspectief op koningin Wilhelmina in oorlogstijd. In Wilhelmina en het einde van de monarchie zien we de vorstin en haar verpleegster Wal.
Meer lezen over Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
-
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025In een boeiende en afwisselende avond vol kunst en muziek werd een eerste tip van de sluier opgelicht van hetgeen ons de komende maanden te wachten staat om nader kennis te kunnen maken met de grootste meesterwerken van de Middeleeuwse kunst.
-
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijs
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijsVorige week lanceerde Erfgoed Gelderland, in samenwerking met Cultuur Oost, het volledig vernieuwde erfgoededucatieplatform 'Reizen in de Tijd'. Erfgoededucatie is met het vernieuwde platform gemakkelijk te integreren in het cultuureducatie lesprogramma.
-
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reisVoor het eerst in 1800 jaar verlaat de Loden Lady de stad Nijmegen. De vrouw die in de Romeinse tijd werd begraven in een sarcofaag van lood kreeg nationale bekendheid onder de bijnaam ‘Loden Lady’. Nu gaat ze op reis naar het Rijksmuseum van Oudheden.
Meer lezen over De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
-
Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp Neerbosch
Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp NeerboschDe 90e Boekenweek draait om ‘Je moerstaal’, over de kracht van vertrouwde taal. In Kinderdorp Neerbosch ontwikkelden 20.000 weeskinderen (1863-2000) een eigen taal. Ontdek de taal en verhalen van Neerbosch tijdens rondleidingen op zondag 23 maart.
Meer lezen over Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp Neerbosch
-
Bruls opent nieuwe Momentumhal in de Splendorfabriek
Bruls opent nieuwe Momentumhal in de SplendorfabriekNa maanden, zo niet jaren, van plannen en hard werken is het eindelijk zover: de gloednieuwe kantoorstraat in de Splendorfabriek wordt omgedoopt tot Momentumhal! De officiële opening vindt plaats op 19 maart 2025 om 16:00 uur.
Meer lezen over Bruls opent nieuwe Momentumhal in de Splendorfabriek
-
Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025
Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025Op vrijdag 21 maart start het Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025 met een feestelijke opening in een prachtig verlichte Stevenskerk. Beleef de kunst van de gebroeders Van Lymborch via indrukwekkende lichtprojecties die hun meesterwerken tot leven brengen.
Meer lezen over Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)Willy Burgers-Tromp (91) groeide op in de Nijmeegse Houtstraat, waar haar vader een meubelzaak had. Op 22 februari 1944, toen ze nog maar 10 jaar oud was, veranderde haar leven voorgoed door de oorlog.
-
Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch
Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van LymborchIn de tv-serie Ridders van Gelre volgen programmamakers Bas Steman en René Arendsen de voetsporen van de eerste schilders van Nederland: de familie Maelwael-Van Lymborch.
Meer lezen over Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch
-
Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922
Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922YouTube kanaal NASS heeft middels een nieuwe kleurtechniek, een zeldzame opname van Nijmegen uit 1922 gerestaureerd. Deze film legt een fascinerende tramreis door de stad vast, samen met beelden van historische straten, monumenten en het dagelijks leven.
Meer lezen over Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)Frans Verheijen (94), geboren in 1930 te Nijmegen, maakte als negenjarige jongen de oorlog mee die hem en zijn stad voorgoed veranderden. Decennia later deelt hij met ons zijn herinneringen aan de oorlog en het bombardement van 1944.
Meer lezen over Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
-
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zangOp vrijdagavond 21 februari brengen 11 Nijmeegse koren een boodschap van hoop en leven in het centrum van Nijmegen, ter nagedachtenis aan de bijna 800 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944.
Meer lezen over Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang