
Nicolaaskapel gaat weer open: conservering schilderingen klaar
De middeleeuwse schilderingen van de Nicolaaskapel (ook wel Valkhofkapel genoemd) zijn weer zichtbaar voor publiek. De schilderingen zijn geconserveerd en gedeeltelijk gerestaureerd. Daarmee is het verval gestopt en er zijn details van de oorspronkelijke schilderingen tevoorschijn gekomen. Sinds september is er aan de klus gewerkt door een gespecialiseerd atelier. Na onderzoek is ervoor gekozen om niet naar een periode terug te restaureren, maar de historische gelaagdheid te laten zien. Elke ‘groep’ schilderingen kreeg een eigen aanpak.
De Nicolaaskapel of Valkhofkapel is een van de oudste stenen gebouwen van Nederland. De kapel is gebouwd rond 1030 en was onderdeel van de Valkhofburcht. De gerestaureerde schilderingen dateren van 1543. Ze zijn aangebracht in afwachting van de komst van Keizer Karel V in 1546, nadat deze Gelre had veroverd. Het zijn vooral afbeeldingen van plantmotieven en fantasiebloemen. In de loop der eeuwen zijn de monumentale schilderingen blootgesteld aan weer en wind door kapotte ramen en een lekkend dak. Dat heeft veel gevolgen gehad voor de staat van de schilderingen.
Een gespecialiseerd atelier (SRAL) onderzocht en behandelde in het afgelopen jaar alle schilderingen in de Nicolaaskapel. De specialisten namen monsters, onderzochten de materialen, stabiliseerden loszittende verf en ontstoorden lelijke reparaties. Tijdens de laatste restauratie in de jaren ’50 van de vorige eeuw bleken de gefragmenteerde resten op verschillende manieren behandeld waardoor zes groepen zijn ontstaan die bij de huidige restauratie zijn gehandhaafd.
Bij het verwijderen van de pleisterlagen die tijdens een van de laatste restauraties royaal over de schilderingen waren aangebracht zijn langs de randen van de geschilderde resten nog oorspronkelijke details tevoorschijn gekomen. Door de verschillende periodes van de afwerkingen zichtbaar te laten, vormen de schilderingen in de Nicolaaskapel in hun gefragmenteerde en gelaagde staat een zeldzame getuigenis van interieurafwerkingen in kerkelijke gebouwen waarbij de sporen van de tand des tijds niet zijn weggepoetst. De Valkhofvereniging die de kapel beheert is klaar om het verhaal te vertellen!
De restauratie vond plaats onder begeleiding van specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie Beeldkwaliteit.
Valkhofkwartier
De Nicolaaskapel of Valkhofkapel maakt onderdeel uit van het Valkhofkwartier. Dit is de plek in Nijmegen waar 2000 jaar geschiedenis bij elkaar komt. Het Valkhofkwartier vormt de overgang tussen de bruisende binnenstad en de natuur van de Stadswaard. Een plek vol cultuurhistorie, cultuur en evenementen. De gemeente investeert samen met de provincie in het Valkhofkwartier om er de plek van te maken om een bezoek aan Nijmegen te beginnen. Na de opening van De Bastei en de Waalkade is dit jaar de Hoogstraat en omgeving aan de beurt. Later volgen het park, het plein en Museum Het Valkhof.
-
"Gekleed" tijdens Kids-Zomerweken op kasteel Hernen
"Gekleed" tijdens Kids-Zomerweken op kasteel HernenIn de zomervakantie, van 19 juli t/m 17 augustus, zijn er weer de Kids-Zomerweken! Iedere dag dat kasteel Hernen is opengesteld, is er iets extra’s te doen voor kinderen. Dit jaar staan de Kids-Zomerweken in het teken van: "Gekleed op het kasteel".
Meer lezen over "Gekleed" tijdens Kids-Zomerweken op kasteel Hernen
-
Stevens’ Skywalk: een indrukwekkend kijkje vanuit het dak van de Stevenskerk
Stevens’ Skywalk: een indrukwekkend kijkje vanuit het dak van de StevenskerkDe Nijmeegse skyline is sinds kort verrijkt met een spectaculaire attractie: de Stevens’ Skywalk. Op een zonnige woensdagmiddag stroomden nieuwsgierige bezoekers naar het hart van de stad om als eersten de klim naar het dak van de Stevenskerk ervaren.
Meer lezen over Stevens’ Skywalk: een indrukwekkend kijkje vanuit het dak van de Stevenskerk
-
Infocentrum WO2 Nijmegen: oorlog en 80 jaar vrede
Infocentrum WO2 Nijmegen: oorlog en 80 jaar vredeOp 4 en 5 mei herdenken wij de Tweede Wereldoorlog en vieren wij de ongekende vrede die volgde. Het Infocentrum WO2 Nijmegen dient als het historisch hart en het startpunt om meer over deze periode in de Nijmeegse geschiedenis te leren.
Meer lezen over Infocentrum WO2 Nijmegen: oorlog en 80 jaar vrede
-
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7RN7 zendt vanaf maandag 28 april acht unieke portretten van Nijmeegse oorlogsdoden uit. Van maandag t/m donderdag zijn de indrukwekkende verhalen te zien over Nijmegenaren die door oorlogshandelingen en vervolging om het leven zijn gekomen tijdens WOII.
Meer lezen over Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
-
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel HernenIn de meivakantie staat kasteel Hernen in het teken van 'werken op het kasteel’. De handen kunnen uit de mouwen om te helpen tijdens de kasteelse klusjes, zoals de was doen en delen van het harnas poetsen. Iedere dag zijn er weer andere klussen te doen!
Meer lezen over Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
-
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek RivierenparkIn de jaren '90 reageerde Nijmegen op de overstromingsrisico's van de Waal met de creatie van het Rivierenpark. Dit ambitieuze project integreert waterveiligheid naadloos met recreatieve voorzieningen en respect voor de rijke geschiedenis van de stad.
Meer lezen over Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
-
Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchieIn het intieme en charmante decor van het Besiendershuis brengt theatercollectief Een Schone Dood een verrassend perspectief op koningin Wilhelmina in oorlogstijd. In Wilhelmina en het einde van de monarchie zien we de vorstin en haar verpleegster Wal.
Meer lezen over Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
-
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025In een boeiende en afwisselende avond vol kunst en muziek werd een eerste tip van de sluier opgelicht van hetgeen ons de komende maanden te wachten staat om nader kennis te kunnen maken met de grootste meesterwerken van de Middeleeuwse kunst.
-
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijs
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijsVorige week lanceerde Erfgoed Gelderland, in samenwerking met Cultuur Oost, het volledig vernieuwde erfgoededucatieplatform 'Reizen in de Tijd'. Erfgoededucatie is met het vernieuwde platform gemakkelijk te integreren in het cultuureducatie lesprogramma.
-
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reisVoor het eerst in 1800 jaar verlaat de Loden Lady de stad Nijmegen. De vrouw die in de Romeinse tijd werd begraven in een sarcofaag van lood kreeg nationale bekendheid onder de bijnaam ‘Loden Lady’. Nu gaat ze op reis naar het Rijksmuseum van Oudheden.
Meer lezen over De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
-
Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp Neerbosch
Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp NeerboschDe 90e Boekenweek draait om ‘Je moerstaal’, over de kracht van vertrouwde taal. In Kinderdorp Neerbosch ontwikkelden 20.000 weeskinderen (1863-2000) een eigen taal. Ontdek de taal en verhalen van Neerbosch tijdens rondleidingen op zondag 23 maart.
Meer lezen over Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp Neerbosch
-
Bruls opent nieuwe Momentumhal in de Splendorfabriek
Bruls opent nieuwe Momentumhal in de SplendorfabriekNa maanden, zo niet jaren, van plannen en hard werken is het eindelijk zover: de gloednieuwe kantoorstraat in de Splendorfabriek wordt omgedoopt tot Momentumhal! De officiële opening vindt plaats op 19 maart 2025 om 16:00 uur.
Meer lezen over Bruls opent nieuwe Momentumhal in de Splendorfabriek
-
Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025
Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025Op vrijdag 21 maart start het Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025 met een feestelijke opening in een prachtig verlichte Stevenskerk. Beleef de kunst van de gebroeders Van Lymborch via indrukwekkende lichtprojecties die hun meesterwerken tot leven brengen.
Meer lezen over Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)Willy Burgers-Tromp (91) groeide op in de Nijmeegse Houtstraat, waar haar vader een meubelzaak had. Op 22 februari 1944, toen ze nog maar 10 jaar oud was, veranderde haar leven voorgoed door de oorlog.
-
Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch
Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van LymborchIn de tv-serie Ridders van Gelre volgen programmamakers Bas Steman en René Arendsen de voetsporen van de eerste schilders van Nederland: de familie Maelwael-Van Lymborch.
Meer lezen over Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch
-
Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922
Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922YouTube kanaal NASS heeft middels een nieuwe kleurtechniek, een zeldzame opname van Nijmegen uit 1922 gerestaureerd. Deze film legt een fascinerende tramreis door de stad vast, samen met beelden van historische straten, monumenten en het dagelijks leven.
Meer lezen over Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)Frans Verheijen (94), geboren in 1930 te Nijmegen, maakte als negenjarige jongen de oorlog mee die hem en zijn stad voorgoed veranderden. Decennia later deelt hij met ons zijn herinneringen aan de oorlog en het bombardement van 1944.
Meer lezen over Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
-
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zangOp vrijdagavond 21 februari brengen 11 Nijmeegse koren een boodschap van hoop en leven in het centrum van Nijmegen, ter nagedachtenis aan de bijna 800 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944.
Meer lezen over Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
-
Regio Arnhem-Nijmegen maakt Romeins verleden beter zichtbaar
Regio Arnhem-Nijmegen maakt Romeins verleden beter zichtbaarGemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen gaan samenwerken aan het 'Masterplan Romeins Verleden'. Dit plan moet het Romeinse erfgoed in Gelderland aantrekkelijker maken voor toeristen en recreanten.
Meer lezen over Regio Arnhem-Nijmegen maakt Romeins verleden beter zichtbaar
-
Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door Nijmegen
Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door NijmegenIn de maanden februari en maart trekt een pop-up expositie over de stadspijn van het vernietigende luchtbombardement van 22 februari 1944 door Nijmegen. De aftrap is deze week in wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst.
Meer lezen over Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door Nijmegen