Financieringsfase afgerond: De Basis is gelegd

De Basis, de Nijmeegse kweekvijver voor muzikaal talent, wordt realiteit. Het muziekcollectief, gevestigd in het oude pand van Doornroosje aan de Groenewoudseweg, heeft deze week de financieringsfase succesvol afgerond.

De Basis werd in 2015 opgericht na het vertrek van Stichting Doornroosje naar een gloednieuw pand aan het Centraal Station. Nijmeegse acts zoals De Staat, Black Bottle Riot en Waltzburg namen snel hun intrek in het voormalige schoolgebouw om te kunnen repeteren en muziek op te nemen. Dit resulteerde recentelijk onder andere in het nieuwe album Bubble Gum van De Staat en de LP Fire van Black Bottle Riot. Ook Clean Pete bereidde er hun kerstshow in Doornroosje voor en Waltzburg presenteerde er de EP Latest News aan hun fans.

“Sinds het oprichten van De Basis is de intentie geweest om het iconische gebouw breed beschikbaar te stellen voor muziekmakers met ambitie en een plan”, aldus Cok Buijs, hoofd bestuur van De Basis. “Met De Basis staat Nijmegen definitief op de kaart als kweekvijver van nieuw muzikaal talent” voegt Toine Tax toe, directeur van Doornroosje.

Bouw mee aan De Basis

Wie het pand nu van dichtbij bekijkt, ziet dat er nogal wat achterstallig onderhoud te verrichten valt. Het dak moet compleet vervangen worden en ramen en kozijnen vernieuwd. Een complete herinrichting van ruimtes, opberghokken en kantoren is noodzakelijk voor een toekomstige functie als muzikaal broeinest van internationale allure.

De financiering van De Basis is tot stand gekomen door private en publieke investeringen. In 2018 werd een publiekscampagne gevoerd onder de noemer “Bouw mee aan De Basis”. Door de aankoop van certificaten konden muziekliefhebbers meebouwen en zich verbinden aan De Basis. De certificaten zijn vrij verhandelbaar en leveren bij positieve resultaten dividend op. Certificaathouders zijn welkom bij evenementen zoals live- en luistersessies, workshops of borrels. Er zijn nog enkele investeringspakketten beschikbaar en certificaten te koop via de website van De Basis.

Op naar de toekomst. Naast het overleg met de gemeente om te komen tot de definitieve aankoop van het pand, het binnenhalen van de benodigde vergunningen en de start van de bouwvoorbereidingen is de volgende stap de gewilde plekken in de Basis matchen met ambitieuze muziekmakers. “We zeggen ‘muziekmakers’, omdat het niet uitmaakt of je in een band zit, beats produceert, rapt, singer-songwriter bent of filmmuziek componeert. Ook ondernemers zoals studio eigenaren, tourbus- en backline verhuurders, culturele dienstverleners of horeca ondernemers zijn welkom om in het pand te trekken,” zegt campagnemanager Jasper van Elferen.

Op 1 juni aanstaande wordt een open dag georganiseerd voor muziekmakers en ondernemers die interesse hebben om intrek te nemen in De Basis. Opgeven voor de open dag kan via de website www.debasisnijmegen.nl.

Medio 2020 zou De Basis een definitief thuis moeten gaan geven aan talentvolle muziekmakers en muziekondernemers met ambitie.

Dit vind je misschien ook leuk