Energia Martial Arts opent deuren op Vasim terrein

‘Dit is de nieuwste place to be in Nijmegen!’, vertelt ondernemer Tum Voorn. In 2017 begon hij met lesgeven van Brazilian Jiu-Jitsu en grappling in Nijmegen. Vanaf september opent Energia Martial Arts haar deuren op het gloednieuwe Vasim terrein.

Al snel zaten de lessen zo vol dat een nieuwe locatie nodig was, maar ook daar is headcoach Voorn met zijn team inmiddels uit zijn voegen gebarsten. Tijd voor een grotere stap, ze strijken neer in de nieuwe hotspot voor cultuur en sport: De Vasim.

Snelgroeiende sport

De bomvolle lessen zijn hét bewijs dat de uitdagende sport de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. ‘Vechtsport heeft onterecht een slechte naam’ vertelt Tum. ‘Zonde, want het kan ontzettend veel positieve veranderingen in mensen hun leven teweeg brengen. Het is fysiek uitdagend en je wordt er fit van, maar het is daarnaast ook een sport die je geest prikkelt. Onze focus ligt op Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ), dat is te vergelijken met Judo, maar dan op de grond. Zie het als een mix van Judo, worstelen en schaken. Schaak want het gaat bij BJJ namelijk niet om botte kracht of fysieke overmacht, maar vooral om strategie en het slim toepassen van technieken. Je moet echt je probleemoplossend vermogen aanspreken. Dat daagt lichaam én geest uit’.

Voor jong en oud

In de gym van Voorn trainen mensen van allerlei achtergronden en niveaus met elkaar samen als één team. ‘De sfeer in het team en hoe we met elkaar omgaan zijn de belangrijkste pijlers binnen deze sport. Respect staat altijd voorop. Bij ons trainen veel studenten uit Nijmegen maar ook accountants, moeders, militairen, vaders, pubers en wedstrijdvechters; allemaal onder één vlag. Je hoeft niet fit, groot of een spierbundel te zijn om te beginnen met deze sport. De meeste mensen kennen de UFC wel, dat is de grootste Mixed Martial Arts (MMA) organisatie ter wereld bekend door wereldberoemde atleten als Conor mcGregor. Wat minder mensen weten: een van de eerste bekende jiujiteiro’s in de UFC was Royce Gracie. Hij schokte de wereld door als lichtgewicht zijn veel zwaardere tegenstanders te verslaan door slimme technieken in het grondgevecht toe te passen. Dat is precies wat deze sport zo mooi maakt’.

Geen paniek

Uniek aan de sport is dat je geleerde technieken veilig kunt toepassen tijdens het sparren. Dit doe je in korte rondes van 5 of 6 minuten. ‘Doordat je geen klappen krijgt, is de sport toegankelijk voor iedereen. Dat maakt het overigens niet makkelijk. Vooral in het begin is het lastig jezelf te controleren. Je moet leren ontspannen in houdgrepen of klemmen die instinctief misschien wel paniek veroorzaken. Je leert rustig te blijven in paniek situaties. Zie het als je eerste keer in het diepe springen. Spartelen heeft geen zin, technisch zwemmen, focus en ontspannen is wat je boven water houdt’. Aldus Voorn, die zelf ook als lichtgewicht begonnen is. Ook als ondernemer is het af en toe spartelen geweest, de sport geniet (nog) geen olympische status of wijdverspreide aandacht als bijvoorbeeld judo of voetbal in Nederland. ‘Als voormalig leerkracht besloot ik in 2017 mijn baan op te zeggen en fulltime als ondernemer in de vechtsport aan de slag te gaan. Dat was niet altijd makkelijk en vooral hard werken. Maar inmiddels zijn wij een team met vijf locaties in Gelderland en talloze enthousiaste leden. Wij hopen er hier in de Vasim nog veel te mogen verwelkomen!”

Ook een keer meedoen? Kijk op www.energia-martialarts.com voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk…