5e editie InScience met vijftig beste wetenschapsfilms

Het complete programma van InScience 2019 (International Science Film Festival Nijmegen) is bekend. De vijftig beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen staan op het programma, waarvan achttien Nederlandse premières. De films in het competitieprogramma dingen mee naar de NTR De Kennis van Nu Award. Dit jaar wordt voor het eerst door een vakjury de InScience Jury Award uitgereikt. De vijfde editie van InScience vindt plaats van 6 tot en met 10 november. 

InScience, met dit jaar als thema genetische modificatie, opent met de wetenschapsdocumentaire Human Nature (Adam Bolt, 2019). Een documentaire over de ontdekking van CRISPR-Cas, waarin alle wetenschappelijke hoofdrolspelers vertellen over hun dromen over de toepassing, maar ook de dilemma’s waar CRISPR-Cas de mensheid voor stelt.

Filmprogramma

Op het festival zijn de vijftig beste wetenschapsfilms te zien, waaronder één Europese première en achttien Nederlandse premières. Onder meer Artifishal (Josh Murphy, 2019), Genesis 2.0 (Christian Frei, Maxim Arbugaev, 2018) en Hope Frozen (Pailin Wedel, 2019). Alle films worden begeleid met verdiepende gesprekken waarbij wetenschappers en filmmakers met het publiek in gesprek gaan.

In het competitieprogramma dingen de tweeëntwintig beste wetenschapsdocumentaires, die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, mee naar de NTR De Kennis van Nu Award. De studentenjury, bestaande uit studenten van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ArtEZ, reikt de Student Jury Award uit aan de film van hun keuze. Ter gelegenheid van de vijfde editie van InScience wordt er voor het eerst dit jaar door een vakjury de InScience Jury Award uitgereikt. De winnende films worden op zaterdag 9 november bekend gemaakt tijdens de Awardshow

Talks

Internationaal toonaangevende wetenschappers geven acte de présence tijdens InScience. Britt Wray, schrijfster van Rise of the Necrofauna: The Science, Ethics, and Risks of De-Extinction, over mogelijkheden en gevaren van de terugkeer van uitgestorven soorten, Han Brunner, ontdekker van wat in de publiciteit bekend werd als ‘het agressie gen’ over de complexiteit en toekomst muziek van gentechnologie en Heino Falcke over het mysterie van zwarte gaten en de eerste foto ervan. James Beacham, deeltjesfysicus (Duke University (VS) en CERN) kruist de degens met Margot Brouwer, astrofysicus (Rijksuniversiteit Groningen)  over de vraag of de relativiteitstheorie van Einstein tekort schiet.

Tickets

De kaartverkoop is gestart! Tickets zijn verkrijgbaar via www.insciencefestival.nl of vanaf woensdag 6 november aan de kassa van LUX Nijmegen. Het programma is te zien via www.insciencefestival.nl/nl/programma/.

Dit vind je misschien ook leuk