NIEUWE CULTUURONDERNEMERS IN NIJMEGEN: JOËL VAN LITH VAN NAAISTREEK

| Nikkie Jessen

Amsterdam? Daar is alles al! In Nijmegen is er nog de ruimte om iets nieuws te proberen aldus Joël van Lith. Als beeldend kunstenaar en cultureel ondernemer timmert ze hard aan de weg, hoog tijd voor een gesprek over cultureel ondernemerschap!

Naaistreek: Performances en mobiel naaiatelier

Wat kunstenaar Joël van Lith precies maakt, is niet in een paar woorden te vatten. Samen met haar compagnon Janneke Baltussen maakt ze onder de naam Naaistreek in ieder geval theatrale performances. Dat wil zeggen: ze verzinnen een act en maken de kostuums én het decor in hun atelier in het Vrouwenhuis. Soms sluiten ze zich drie dagen op om samen te werken aan de ultieme act, waarna ze in hun rol kruipen op een festival. “De naam Naaistreek kozen we om af te rekenen met het suffe huishoudimago van naaien”, zegt Joël. De acts zijn dan ook verre van braaf. Afgelopen jaar stonden ze op de feestjes van KissKiss, Plufest, De Kaaij en verschillende andere festivals. Niet alleen met performances, maar ook met hun mobiele naaiatelier.

Kunst als cadeautje voor Nijmegen

Het kunstenaarsleven van Joël begon in de zomer van 2017. Toen besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en begon ze voor haarzelf, nadat ze een jaar voor de klas had gestaan. Sindsdien is ze actief onder de namen Joël van Lith, Joël Glitter en Joël de Glitterkitter, haar inspiratie haalt ze namelijk uit glitters en andere glimmende voorwerpen. Iets wat ook duidelijk terugkomt in haar nieuwste kunstwerk in de ‘etalage’ van Doornroosje, een plek waar honderden mensen dagelijks langslopen op weg naar werk of school. “Voor het kunstwerk liet ik me inspireren door het sprookje en het gevoel waar Roosje volgens mij voor staat: vrijheid, openheid en de plek waar ik voor het eerst uitging.” De slapende doornroosje is ook een knipoog naar het roosje dat natuurlijk nooit slaapt. “Mensen hoeven niet perse te weten dat het van mij is, het is mijn cadeautje voor Nijmegen. Ik hoop dat ik mensen ermee kan verrassen en ze uit het gewone leven haal.” Het kunstwerk is nog tot mei te zien in de etalage, daarna wordt het stokje overgedragen aan een ander beginnend kunstenaar.

Nijmegen als cultuurstad

Na omzwervingen naar Arnhem en Londen woont ze nu alweer een tijdje in Nijmegen, een stad die volgens haar erg open staat voor cultuur. Joël: “Ik voel me thuis in het activistische klimaat en kom graag op plekken zoals de Honig, de Plak, de Plu en op feestjes van de Vlegel.” Ook vindt ze hier nog de ruimte voor nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld tentoonstellingsruimte Ruis, waar experimentele hedendaagse kunst wordt gepresenteerd. Bovendien doen er in Nijmegen nog niet veel mensen hetzelfde als haar. Wanneer we het hebben over haar dromen, denkt ze vooral aan festivals zoals De Parade en Oerol. Haar inspiratiebronnen zijn kunstenaars zoals Mike Kelley en Dogtroep. “De komende tijd hoop ik mensen te kunnen blijven verrassen met mijn kunst en wil ik veel nieuwe dingen uitproberen!”

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk