Elles en Tess helpen Nijmeegse ondernemers voor een eerlijke, duurzame toekomst

| Lunya van Wunnik

Op The Impact Days van 15, 16 en 17 september openen Nijmeegse ondernemers hun deuren voor het grote publiek. Het doel hiervan: meer zichtbaarheid en verbinding creëren voor Nijmeegse ondernemers die staan en gaan voor een duurzame en eerlijke wereld. Initiatiefnemers Elles van der Heijden (40) en Tess Janssen (29) vertellen over het belang van dit next level ondernemen. 

Next level ondernemen staat voor ondernemen met impact. Dit betekent dat een bedrijf een eerlijke en duurzame toekomst vooropzet. Steeds meer bedrijven vinden het namelijk belangrijk om iets bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals – 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. In de afgelopen tien jaar zijn er dan ook veel ontwikkelingen geweest rondom dit thema. Om deze Nijmeegse impact ondernemers een steuntje in de rug te geven, organiseren Elles van der Heijden (40) en Tess Janssen (29) in The Impact Days.

The Impact Days is oorspronkelijk een landelijk initiatief en wordt inmiddels al door heel Nederland georganiseerd. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht organiseren het al een aantal jaar. Dit jaar wordt het dus door Elles en Tess voor het eerst georganiseerd in Nijmegen. “We vonden dat dit event heel goed past in Nijmegen en daarom zijn we in gesprek gegaan met de gemeente.” Al snel was iedereen enthousiast en begonnen Elles en Tess in 2021 met de organisatie. Helaas kon het event vorig niet doorgaan door een lockdown en is het verplaatst. Dit jaar openen de impact ondernemers dan eindelijk hun deuren op 15, 16 en 17 september. 

 

Tijdens deze drie dagen is er in de stad extra veel aandacht voor de Nijmeegse impact ondernemers. Inmiddels zijn er al zo’n 100 Nijmeegse impact ondernemers die laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het doel van een kijkje kunnen nemen in een van deze bedrijven? “Meer zichtbaarheid te creëren voor de consument. Als zij graag duurzame en eerlijke inkopen willen doen, krijgen zij nu de kans om te kijken naar het aanbod binnen Nijmegen”, vertelt Tess. “Ook is het een mooie kans om verbinding te creëren tussen de ondernemers zelf en van elkaar te leren.” Op dit moment zijn er in Nijmegen namelijk nog veel te veel losse initiatieven waardoor er een behoefte is aan meer verbinding en zichtbaarheid. 

Hoe onderneem je met impact?

Maar wat is een impact onderneming dan precies? “Een impact onderneming is een zelfstandige onderneming die primair maatschappelijke meerwaarde creëert”, vertelt Elles. “En dat betekent dus impact first. Daar staat natuurlijk tegenover dat het bedrijf ook een goed businessmodel heeft, anders kan het niet voortbestaan.” 

Wel wordt deze winst gezien als een middel in plaats van het uiteindelijke doel. “Het verdienmodel wordt op een transparante en sociale, eerlijke manier uitgevoerd.” Binnen het bedrijf moet er rekening worden gehouden met verschillende aspecten die op een positieve zin bijdragen aan de maatschappij, voedselindustrie, duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. 

“Mensen zijn van nature geneigd om zich te richten op een deel van een groter maatschappelijk probleem. We richten ons op dat deel van het probleem en pakken dat aan. Door de focus die we daar aanbrengen wordt er niet gekeken naar het grotere plaatje”, vertelt Tess. Bij impact ondernemerschap wordt er binnen het bedrijf dus juist gekeken naar het complete plaatje van de bedrijfsvoering. “Dat betekent dat je bij alles wat je doet als ondernemer nadenkt over de maatschappelijke meerwaarde die je daarmee creëert.” Dit betekent dat je ook bezig bent met de negatieve impact die een beslissing kan hebben.  

 

Een hart voor ondernemers 

Zelf hebben Elles en Tess al een achtergrond en ervaring in het helpen van ondernemers. Zo werkt Elles voor Starters4Communities: een organisatie die (young) professionals helpt groeien in hun ondernemerschap. Dit doen zij door het organiseren en faciliteren van trainingsprogramma's 'Impact ondernemerschap' en impactvolle events. Daarnaast zijn ze kennis- en adviespartner binnen zowel landelijke als lokale projecten. Tess heeft dit programma gevolgd bij Elles waardoor ze elkaar hebben leren kennen. Daarnaast werkt ze voor WILTgroei: een collectief van professionals die samen werken aan verandering en vernieuwing binnen teams en organisaties. 

Ze vinden het dan ook erg belangrijk om het netwerk van impact ondernemers in Nijmegen te versterken, zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden. “We zitten in een maatschappij waarin er bepaalde voorwaarden en kaders zijn om aan iets deel te nemen. Toch is er een hele grote creatieve groep die daar niet binnen passen. Deze motivatie en passie mag meer gezien worden. Arbeidsparticipatie en inclusie als onderdeel van Impact ondernemen zijn daarvoor een goede stap in de richting”, vertelt Tess.

Ben jij ondernemer en wil je je ook meedoen aan The Impact Days?

Nijmegen heeft inmiddels al zo’n 100 impact ondernemers die laten zien wat er allemaal mogelijk is in de stad. Wil jij ook meedoen aan The Impact Days

  • Wil jij als ondernemer meer leren over impact kan maken? Meld je dan aan voor het IMPACT 024 event op donderdag 15 september van 19:00 tot 22:00 in Hubert. 

 

 

  • Wil jij ook je onderneming openzetten voor de stad? Organiseer dan een open dag, een workshop, een actie of een andere toffe activiteit tijdens (één van deze) dagen. Je bent hier geheel vrij in. Aanmelden kan hier.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk: