Fotoverslag: Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) 2022

Van 26 t/m 30 oktober vond Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) plaats in Nijmegen. Al zeven jaar presenteert Festival Jazz International Nijmegen in het najaar een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland. Een meerdaags festival dat door de hele stad op diverse podia avontuurlijke jazz laat klinken. Dat wilde wij natuurlijk niet missen!

Net zoals voorgaande jaren presenteert FJIN een divers en internationaal programma met artiesten uit zeven landen en raast door de vele uiteenlopende facetten die de hedendaagse jazz te bieden heeft. Onze fotografen legde de sfeer van het festival vast.

 

The Pack Project en Craig Taborn

Craig Taborn behoort tot de meest authentieke en vernieuwende jazzmuzikanten van de afgelopen twintig jaar. Het concert in de Lindenberg – mede mogelijk gemaakt door Podium JIN – was een double bill met Alessandro Fongaro – The Pack Project.

The Pack Project is een talententraject, waarbij een zeer getalenteerde jonge artiest de kans krijgt zijn of haar droomproject te realiseren en dit mag presenteren aan het grote publiek tijdens beide festivals. In 2022 wordt The Pack Project vormgegeven door de Italiaanse bassist, componist en zanger Alessandro Fongaro.

Gard Nilssen Acoustic Unity

Met alleen saxofoon, contrabas en drums zet het Noorse powertrio Acoustic Unity intense concerten neer waarin nieuw terrein wordt ontgonnen in deze aloude bezetting. Op dit moment een van de aanjagers van de vooruitstrevende Scandinavische jazz.

James Brandon Lewis Trio en Loek van den Berg Quintet

De vaandeldrager van de spirituele jazz kwam voor FJIN naar LUX Nijmegen met een heel nieuw, ongewoon samengesteld trio met daarin twee bijzondere musici die James Brandon Lewis het vuur aan de schenen legden. Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door Music Meeting en was tevens een double bill met Loek van den Berg Quintet.

 

Het kwintet dat je mee op reis neemt en je op het puntje van je stoel houdt met verhalende composities, originele improvisaties en fantastische beheersing van de instrumenten. Onze redacteur interviewde eerder Loek van der Berg, lees het interview hier.

Raúl Monsalve y Los Forajidos en Adi Oasis

Afro-Venezolaanse ritmes ontmoeten latin jazz, rauwe funk en Afrobeat tijdens het concert van van Raúl Monsalve y Los Forajidos in Doornroosje. Dit concert was een double bill met Adi Oasis, de getalenteerde Frans-Caribische zangeres/bassiste/producer.

Wolfert Brederode en Amaro Freitas

Het is weinig pianisten gegeven zo herkenbaar te spelen en toch zo verrassend te zijn als pianist/componist Wolfert Brederode. Zijn concert in de Lindenberg was tevens een samenwerking met Podium JIN. Misschien dat alleen Amaro Freitas in de buurt komt: met een onverzadigbare muzikale honger heeft hij zich ontwikkeld tot de pianist die hij vandaag de dag is. Zijn concert was te zien in Brebl.

FJIN zal volgend jaar weer terug zijn met de achtste editie. Kijk op www.festivaljazzinternationalnijmegen.nl voor meer informatie.
 

Fotografie: Martijn Kusters en Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...