Expat life in Nijmegen: Maria, Pakistan

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Maria Amjad​ uit Pakistan...

"Ik kom oorspronkelijk uit Lahore in Pakistan, maar momenteel ben ik promovendus in het Security, Risk, and Vulnerability program aan de Universiteit van Genua in Italië. Mijn proefschrift gaat over de deelname van rebellengroepen aan vredesonderhandelingsprocessen. Sinds januari 2023 ben ik gastonderzoeker bij het Center for International Conflict - Analysis and Management (CICAM) van de Radboud Universiteit.

Nijmegen heeft een positieve bijdrage geleverd aan de voortgang van mijn onderzoek tot nu toe. De campus van de Radboud Universiteit is een geweldige plek om te werken. Wat ik buiten de campus het leukste vind aan de stad is de overvloed aan natuur. Nijmegen is een schone stad met veel parken en meren, en de inwoners geven prioriteit aan de kwaliteit van het leven en duurzaamheid. Daardoor is er minimale geluidsoverlast en luchtvervuiling, wat volgens mij cruciaal is voor je mentale en fysieke gezondheid.

Tot nu toe is mijn favoriete plek in Nijmegen een hoekje in het Valkhofpark van waaruit het uitzicht op de Waalbrug adembenemend is. Als je van fotografie houdt en het panoramische uitzicht op de stad wilt vastleggen, is deze plek iets voor jou. Omdat ik graag boekwinkels bezoek, is de Dekker van de Vegt Boekverkopers een andere plek in de stad waar ik me thuis voel. Maar over het algemeen is de hele stad heel charmant en schattig.

Mijn advies voor nieuwkomers in Nijmegen zou zijn om een klein hoekje van de stad te vinden dat je leuk vindt en daar zo vaak mogelijk rond te hangen om er je comfortzone van te maken. Vergroot na verloop van tijd het aantal hoekjes waar je rondhangt. Al snel zul je merken dat de hele stad je comfortzone is. Nijmegen is een levendige en sociale plek en de mensen hier willen je graag thuis laten voelen. Het enige wat je hoeft te doen is open-minded, flexibel en leergierig blijven, en binnen de kortste keren zal deze stad veranderen in een prachtig thuis.

'Gezellig' is het eerste woord dat ik in het Nederlands leerde toen ik naar Nederland kwam. Mensen hebben me verteld dat het moeilijk is om de exacte betekenis van het woord in het Engels te vertalen; ik geloof echter dat het leven in Nijmegen me het gevoel van Gezellig heeft doen ervaren. Ik hoef de vertaling ervan niet eens meer te weten."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.