Expat life in Nijmegen: Agnes, Litouwen

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Agnes Rakstelyte​ uit Litouwen...

"Ik ben vier jaar geleden naar Nijmegen verhuisd. Voordat ik hierheen verhuisde, had ik al in een andere Nederlandse stad in het westen van Nederland gewoond, die heel anders was. Dus toen ik Nijmegen voor het eerst bezocht voordat ik hier met mijn vriend ging wonen, was ik niet overtuigd. Maar na verloop van tijd zag ik dat er veel leuke, gezellige plekjes in de stad zijn en genoeg toffe activiteiten om te doen. 

Ik kom oorspronkelijk uit Litouwen en kwam in eerste instantie voor een half jaar naar Nederland. Ik was niet van plan om hier permanent te gaan wonen, maar ik werd verliefd op het land en de mensen, dus besloot ik te blijven. Momenteel werk ik als recruiter.

Mijn favoriete plek in Nijmegen is de Ooij. Ik ga graag wandelen aan het water en er is een heel leuk café dat Roosje heet. Daarnaast vind ik het erg leuk dat Nijmegen zoveel tweedehands winkels heeft. Ik vind het goed om kleding en meubels een tweede kans te geven. Dat is goed voor het milieu - en ik heb het gevoel dat je door deze voorwerpen de geschiedenis van een land leert kennen.

Ik vond bijvoorbeeld eens een houten voetenwarmer in zo'n winkel en ik vond het zo'n vreemd voorwerp. Ik googelde het en leerde iets over de Nederlandse cultuur dat ik nog niet wist. Ik ben hier nieuw, dus voor mij maakt dit deel uit van het uitzoeken van het verhaal van het land en het begrijpen hoe mensen zijn geworden tot wie ze nu zijn.

Litouwen is heel anders dan Nederland. Mijn land maakte heel veel jaren deel uit van de Sovjet Unie. Daardoor hebben wij bijvoorbeeld nooit hippies gehad, dus ik ben altijd erg geïnteresseerd in verhalen over hen. In Litouwen heb je ook veel plekken waar je alleen kunt zijn, iets wat je in Nederland niet hebt omdat hier veel mensen wonen. Als ik ga hardlopen, weet ik al dat ik iemand ga ontmoeten. 

Op dit moment leer ik Nederlands bij In'to Languages aan het Radboud en ik waardeer deze cursussen enorm. Nederlands is heel anders dan Litouws, dus het het is nog een hele opgave. Veel van mijn vrienden zijn ook expats, dus we spreken meestal Engels. Ik ben de taal gaan studeren toen ik naar Nederland verhuisde en volg momenteel een cursus op B2-niveau. Het is echt moeilijk, maar ik doe mijn best."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.