Tips voor culturele uitjes in mei

Nu de dagen steeds langer worden, zijn er steeds meer kansen om leuke dingen te doen! Hier zijn onze cultuurtips voor de maand mei, van flaneren op festivals tot talent op het toneel. Liever iets anders? In onze uitagenda vind je álle toffe tips.

Festivals & feestjes

5 mei 2024 – Het Nijmeegse Bevrijdingsfestival

Locatie: Hunnerpark
Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dus vieren we onze vrijheid tijdens Het Nijmeegse Bevrijdingsfestival. Hoewel de Tweede Wereldoorlog op deze dag vaak centraal staat, vieren we graag vrijheid in ál haar vormen. Dans en vier mee op dit bijzondere jaarlijkse feest.

10 & 11 mei 2024 – Iconic Festival

Locatie: Valkhofpark
Loop jij warm voor bands die je niet (meer) live kan zien? Of houd je gewoon van een stevige cover? Op Iconic Festival vind je de beste tribute acts om naar hartelust op los te gaan. Geniet onder andere van de muziek van Queen, The Beatles en The Blues Brothers!

18 t/m 20 mei 2024 – Music Meeting Festival

Locatie: Park Brakkenstein
Pinksteren saai? Welnee! In Park Brakkenstein is er drie dagen lang muziekplezier te beleven. Music Meeting betekent een weekend lang aan verschillende muziekstijlen, -genres en -culturen en een podium vol unieke musici. Ontdek je nieuwe favorieten terwijl je van je lange weekend geniet.

Muziek & concerten

1 mei 2024 – Yungmorpheus

Locatie: Merleyn
De Amerikaanse Yungmorpheus is een storyteller, rapper én producer. Daarbij gebruikt hij de sound van Los Angeles. Yungmorpheus zet samples uit soul en jazz in om zijn raps te ondersteunen. Uit zijn teksten spreken zijn maatschappelijke en politieke betrokkenheid.

12 mei 2024​ – Luna Zegers

Locatie: LUX Nijmegen
Flamencozangeres Luna Zegers deelt haar vurigheid met de Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936). LORCA –  Tussen Licht & Duister gaat over hoe de pracht van het leven een schaduwrand kan hebben.

22 mei 2024 – Balfolk met Ball Noir

Locatie: The Shuffle
Ball Noir zet de traditionele balfolkmuziek iop zijn kop. Naast instrumenten die je normaliter bij balfolk verwacht, zoals de draailier en de harp, is Ball Noir niet vies van een stevig gitaargeluid. En dat alles zonder in te boeten op dansbaarheid! Dans of rock mee. Er is ook een korte introductie over balfolk voor nieuwkomers.

Expo & kunst

t/m 12 juni 2024 - Expositie Balans

Locatie: ZaadeL Makerij
Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, geeft op een informele wijze ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars.

t/m 09 juni 2024 – Symbiosis Series

Locatie: POST Nijmegen
Bij Symbiosis Series staat symbiose centraal: twee organismen van verschillende soorten die van elkaar afhankelijk zijn omdat het nuttig of nodig is. Deze reeks tentoonstellingen stimuleert kunstenaars om de dialoog met elkaar aan te gaan, zoals bij symbiose. Uitwisseling en samenwerking moeten leiden tot verandering van de eigen kunstpraktijk. Te zien: de intuïtieve werken van Isabel Cavenecia en Shani Leseman.

t/m 15 september 2024 – De Waal Over

Locatie: De Bastei
Waag jij de oversteek? Vanaf 25 november 2023 is de nieuwe tentoonstelling ‘De Waal Over’ in museum De Bastei te zien. Ontdek in deze interactieve en speelse tentoonstelling hoe je in Nijmegen de Waal overstak, van de prehistorie tot nu.

Theater, dans en meer

1 mei 2024​ – Dansgezelschap Ivgi&Greben & Eyal Dadon

Locatie: LUX Nijmegen
De dansvoorstelling Small People gaat over "de mens als brokkenpiloot". De voorstelling is ontworpen door choreografenduo Ivgi & Greben en de Israëlische choreograaf Eyal Dadon. De acht dansers tillen de expressieve choreografie naar nieuwe hoogten.

10 mei 2024 – Jawad es Soufi

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Jawad Es Soufi observeert de mensen in Nederland en deelt zijn bevindingen. Kijk door zijn ogen op een geheel nieuwe manier naar ons land! Door middel van verschillende typetjes laat hij allerlei soorten Nederlanders op hilarische wijze de revue passeren.

24 mei 2024 – East Side Comedy Night

Locatie: De Lindenberg
De East Side Comedy Night zorgt al sinds 2011 voor lachbuien in Nijmegen. Laat je in de Lindenberg meevoeren door de Nijmeegse komieken Samir Fighil en Nadieh Pennings! De line-up verandert elke keer, maar er zijn zeker gevestigde namen én aanstormend talent langsgekomen.

Voor kinderen

2 mei 2024 – Dikkie Dik en Ik (2+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Ontdek hoe het is om Dikkie Dik te zijn. De geliefde maar onhandige oranje kater van Jet Boeke wordt door twee acteurs tot leven gebracht. Interactieve projecties en videobeelden laten Dikkie Dik door de ruimte bewegen. Dit alles gaat gepaard met een flinke dosis slapstick en humor. Gebruik je fantasie!

2 mei 2024 - Coco kan het! (2+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Coco kan het! is een muzikale peuterdansvoorstelling over durf, iemand aanmoedigen, en samen sterk staan. Aan het eind van de voorstelling mag je je eigen ‘vleugels uitslaan’, het nest uitvliegen en meedansen. Geïnspireerd door het geliefde boek van Loes Riphagen.

5 mei 2024 - Kinderbevrijdingsfestival

Locatie: De Lindenberg
Het is een echte traditie: het jaarlijkse Kinderbevrijdingsfestival, speciaal voor kinderen van 3 tot 12 jaar, om te vieren dat we leven in een (be)vrij(d) land. Dit viert de Lindenberg met mooie, bijzondere en feestelijke activiteiten, zoals voorstellingen, workshops en muziek. Kom jij ook mee feesten?

Dit vind je misschien ook leuk...