Expositie Balans - Kunst op de Kast bij ZaadeL Makerij

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, geeft op een informele wijze ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars.

Kunst op de Kast Expositie

Tentoonstelling Balans – schilderijen van Joke de Lange

ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen

12 april t/m 12 juni 2024

Open: Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uurKunst op de Kast

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats…

Kunst op de Kast Expositie

Tentoonstelling Balans – schilderijen van Joke de Lange

ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen

12 april t/m 12 juni 2024

Open: Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uurKunst op de Kast

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen waar veel moois te maken en te zien is. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, geeft op een informele wijze ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars. Om de twee maanden presenteert Kunst op de Kast een kunstenaar die opvalt door zijn of haar artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Op een kast in het hart van ZaadeL Makerij, te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper Korte Mette en nailartstudio Manic Manicures, maken bezoekers kennis met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen.BALANS
Kunst op de Kast – Joke de Lange

Ieder mens balanceert door het leven. In ons streven naar geluk en liefde maken we dagelijks keuzes uit het enorme aanbod aan informatie dat we voorgeschoteld krijgen. En na elke keuze ontstaat een nieuwe situatie die (gewild of ongewild) weer een nieuwe keuze afdwingt.
Keuzes lijken soms gemakkelijk als we de directe gevolgen overzien, maar ze werken ook door op diepere (onbewuste) lagen en de tijd speelt eveneens een rol (verandert inzichten). Dat besef maakt kiezen nog lastiger dan het vaak al is, tenminste als we alles willen controleren en uitsluiten. Joke de Lange volgde diverse opleidingen aan de kunstacademie in Arendonk (België) en de Nieuwe Akademie Utrecht. In haar werk staat ‘de balans’ centraal. Zij werkt soms vanuit controle en probeert elke stap in haar werk bewust te sturen. Dan werkt ze weer vanuit vrijheid, waarbij ze haar gevoel volgt. Tijdens deze editie van Kunst op de Kast zijn werken uit beide series te zien -Sturen & Volgen – samen in balans.

Sturen - gecontroleerde balans
Tijdens het werken aan haar schilderijen met strakke vormen maakt Joke ook continu keuzes: voor kleur, vorm, richting. Dat doet ze heel gecontroleerd. Na elke ingreep stapt ze achteruit en kijkt wat de gevolgen ervan zijn. Die zijn goed zichtbaar omdat het werk een overzichtelijke afmeting heeft. Ze denkt en kiest een volgende stap. Zo beheerst ze het werk. Ze gaat door tot er een balans is en de compositie voor haar klopt.

Deze werken zijn een weergave van de drukte die op ons afkomt. En van de complexiteit die daarbij hoort. Binnen die complexiteit zoekt Joke naar balans, een evenwichtig overzicht van alle aspecten, inclusief de onderliggende lagen.

Volgen - ongecontroleerde balans
Bij het werken aan haar schilderijen met losse vormen probeert Joke zo min mogelijk bewust te kiezen. Ze laat zich leiden door de vrijheid die ze voelt om elk materiaal te kunnen gebruiken dat voorhanden ligt en elke richting, lijn, vlak te kunnen tekenen /schilderen die op dat moment in haar opkomt. Er is sprake van een soort ‘volgen’ in plaats van sturen. Onder invloed van impulsieve maar beheerste beslissingen ontwikkelt het werk zich tot een nieuwe uitgebalanceerde compositie.

Deze werken zijn een reactie op de complexiteit van onze westerse maatschappij, het staat voor de behoefte aan ongedwongen spelen, geen oordeel hebben, vertrouwen hebben en plezier maken.ZaadeL Makerij

ZaadeL Makerij is de creatieve broedplaats van Ingeborg Laninga en Joep Zaad, waar verschillende creatieve disciplines samenwerken in één groot atelier / metaalwerkplaats.

Je kunt bij ons zowel een complete lascursus volgen als diverse schildercursussen of workshops. Deze worden in samenwerking met verschillende kunstdocenten gegeven in het atelier. Ingeborg is gespecialiseerd in portretschilderen en haar werkwijze kenmerkt zich door ambachtelijke en klassieke technieken te combineren met het experimentele. Verwondert raken, oplossingsgericht te werk gaan en een flinke dosis humor, zijn daarbij onmisbaar. Joep is docent metaalbewerking/lassen en leert je alles over zijn ambacht. In ons atelier werken we samen met andere creatieve makers, zoals Kapper Korte Mette en Manic Manicures.

Het atelier heeft een expo-winkel met producten van lokale makers én er is een vintage kledingwinkel. Om de twee maanden is er een nieuwe Kunst op de Kast expositie met werk van een lokale kunstenaar. Een unieke plek waar veel moois te maken, te zien en te ontdekken is. Loop gewoon zonder afspraak bij ons binnen en verwonder je!

Contact

ZaadeL Makerij
Coehoornstraat 71 Coehoornstraat
6521CC Nijmegen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Openingstijden

  • Dagelijks t/m 12 juni 2024 17.00 - 12.00 uur

Prijzen

  • Gratis

Hier vind je ons