Sophie, Eli en Jan - NEUS

“De combinatie van kunstdisciplines maakt NEUS bijzonder! Fashion wordt bijvoorbeeld bijna nooit getoond in Nijmegen.”
 

“Bij NEUS komen verschillende kunstdisciplines op één plek samen: fashion, design, muziek, beeldende kunst… We noemen het ook wel een art bar, het is een culturele ontmoetingsplek. We organiseren allerlei evenementen, tentoonstellingen en feestjes, maar je kunt ook gewoon eens aanschuiven voor een drankje. Bij Brouwerij Waallicht hebben we een eigen NEUS-biertje laten brouwen, dat kun je hier natuurlijk proeven. Bij NEUS kunnen mensen kennismaken met nieuwe werelden die hen inspireren en verruimen. We bieden een plek die mensen samenbrengt. Onze ondertitel is dan ook: “voor de ondernemend utopist”.

NEUS is ontstaan vanuit onze zoektocht naar een atelierruimte. Wij (Jan Morales, Eli Walter en Sophie Roumans) zijn alle drie kunstenaars op onze eigen manier. Jan is drummer en studeert beeldende kunst aan de AKV St. Joost in Den Bosch. Eli is autonoom kunstenaar en zanger en Sophie heeft een eigen label in herenkleding, genaamd “ROUMANS”. Gaandeweg is ons idee gaan groeien. We wilden niet alleen een atelier, maar ook een plek om tentoonstellingen en evenementen te organiseren. Een plek om kunst te realiseren en te tonen zonder grenzen. Toen kwam deze locatie op ons pad, een oude bar in het centrum. Met de mogelijkheden die dat bood, wilden we er vol voor gaan. Zo hadden we opeens een galerie én een bar! 

Naast de kunstliefhebbers die hier sowieso op afkomen, krijgen we ook veel nieuwsgierige buurtgenoten over de vloer. Het is mooi om te zien dat iedereen zich hier welkom voelt en zich makkelijk mengt. Sommige gasten komen bijvoorbeeld alleen tijdens muziekevenementen, maar zien hier tegelijkertijd ook andere kunstvormen. Zo ontstaat er een kruisbestuiving, mensen komen op die manier in aanraking met iets dat ze niet hadden verwacht. 

In april 2019 hebben we de deuren geopend. We hebben drie maanden verbouwd om de oude kroeg om te toveren tot galerie. Tegelijkertijd gingen we voor de eerste keer kunstenaars scouten, al hadden we nog geen voltooide galerieruimte. Het was fantastisch om te merken dat iedereen er meteen het volste vertrouwen in had. We scouten de kunstenaars altijd zelf, dat gaat heel gevoelsmatig. In samenwerking met hen ontstaan ook allerlei producten, zoals ons eigen NEUS-parfum door Merle Bergers, die we hier verkopen. Van begin af aan denken we mee met kunstenaars en we stimuleren hun individuele ondernemerschap. Ook koppelen we vaak twee of meer kunstenaars aan elkaar tijdens een expositie, zo maakt het publiek altijd kennis met meerdere perspectieven.


Een voorproefje van NEUS REALM

Tijdens de coronacrisis moeten we creatief zijn, omdat onze bar gesloten moet blijven. We zijn onder andere bezig met een digitaal project, genaamd 'NEUS REALM', waarbij je rond kunt lopen in verschillende werelden van kunstenaars. Daar zal bijvoorbeeld de band 4B2M online optreden en kun je een digitale wereld betreden van MAISON the FAUX. Daarnaast hebben we de kunstenaar Ingrid Oostendorp in residentie bij NEUS, er zijn bandrepetities en we gaan radio maken met Radio Nul. Ook werken wij aan een Fashion festival genaamd “VORM” dat eind mei plaatsvindt. Tijdens het festival zal onder andere Bas Kosters een workshop geven en werk tonen in NEUS en Pauline van Dongen vertelt over fashion en technologie. 

Wanneer het leven weer teruggaat naar ‘normaal’, willen we juist meer naar buiten gaan treden. Bijvoorbeeld door op festivalbasis te gaan werken en zo nog meer nieuwe samenwerkingen op te starten! Maar er staan ook nog fantastische dingen op het programma in NEUS zelf, zoals het project “Outsiderwear” van Jan Hoek. Kortom, veel om naar uit te kijken!

- Sophie Roumans, Eli Walter en Jan Morales
 

NEUS

Tweede Walstraat 106
6511LS Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: