Pop-upcamping Madelief: Bourgondisch buiten bij Nijmegen

| Oscar van Heiningen

Deze zomer bloeit er weer een mooi initiatief op langs de Waal. In de derde week van juli wordt de parkeerplaats rondom Fort Lent omgetoverd tot een heuse camping. Pop-upcamping Madelief belooft haar gasten een bourgondische buitenervaring aan de rivier. Wij spraken organisatoren Bas Berden (024 Events) en Jordy Baumann (Fort Lent en Belvédère) over het idee, de uitvoering en de toekomst van deze kortstondige camping.

Het idee voor een pop-upcamping ontstond naar aanleiding de grote vraag naar slaapplaatsen tijdens de Vierdaagse. Aanvankelijk zou de camping exclusief bedoeld zijn voor Vierdaagselopers. Toen bleek dat de Vierdaagse voor het tweede jaar op rij niet zou doorgaan, besloten de heren om met dezelfde vergunning een beleveniscamping neer te zetten. Met een dijk van een locatie en een uniek concept, was er alleen nog een naam nodig. “We hadden allerlei voor de hand liggende namen als ‘Fortzicht’ en ‘Camping aan de Dijk’,” vertelt Jordy. Bas: “Je hebt een aantal van die hipstercampings met namen als ‘Lievelinge’. Een naam als Madelief klinkt dan toch wel lief en gezellig. We waren bang dat we met ‘Fort aan de Waal’ niet helemaal de juiste doelgroep zouden aanspreken.”

Niet voor muurbloempjes        

De faciliteiten van het in 1862 gebouwde Fort Lent brengen veel mogelijkheden met zich mee voor de pop-upcamping. Toch is er een belangrijke beperking: omdat er op de parkeerplaats rondom het fort geen haringen gestoken kunnen worden, is Madelief vooral bedoeld voor camper- en caravanbezitters. Het liefst, zegt Bas, mensen van “tussen de dertig en vijftig, die van lekker eten en drinken houden en een stukje van de omgeving willen zien.” Jordy legt uit: “Camperbezitters zoeken dit soort plekjes op, blijven er twee à drie dagen en trekken verder.” Voor Bas en Jordy zijn de ideale gasten van Madelief dan ook actieve kampeerders die graag de bloemetjes buiten zetten. De realisatie dat de 150.000 camperbezitters van Nederland deze zomer mogelijk niet door Europa kunnen trekken, gaf de organisatie een hernieuwd enthousiasme om iets moois neer te zetten.

Madelief biedt haar gasten drie arrangementen: een eerste weekend (16 t/m 18 juli), een midweek (20 t/m 22 juli) en een tweede weekend (23 t/m 25 juli). Voor ieder arrangement biedt Madelief plek voor 45 campers of caravans met ontbijt en diner, sanitair, stroom en de horeca van Fort Lent. Daarnaast zijn er een flipperkast, een sjoelbak en tafeltennis “om het toch een beetje het suffecampinggevoel te geven”. Bas schetst de beleving: “Ons ideaalbeeld is natuurlijk mooi weer zodat mensen in het zonnetje deze prachtige omgeving kunnen verkennen. Dan kan men overdag gaan wandelen en terugkomen voor een speciaalbiertje of een cocktailtje en ’s avonds dineren en genieten van de mooie sterrenhemel. Vandaar ook de slogan Bourgondisch buiten. Dat geeft wel aan wat we willen en wat we bieden.”

Kamperen op asfalt        

Jordy geeft toe het een wat gek idee is: kamperen op de parkeerplaats van een verdedigingswerk uit de negentiende eeuw vlak buiten de grote stad. Toch is die combinatie volgens hem wat Madelief uniek maakt. “De camping zit dicht bij het centrum, het rivierenpark en de nevengeul. Het zijn toch wel iconische dingen die hier de afgelopen tijd zijn ontwikkeld, ook met de extra brug en het Waalstrand. Er is eigenlijk van alles te doen in een straal van 5 kilometer.” De organisatie hoopt met de pop-upcamping dan ook meer aandacht te vestigen op zowel Fort Lent als op de omgeving van Nijmegen.

Madelief is daarom ook een aanwinst voor Nijmegen als cultuurstad. Voor Bas is het opzetten van een tijdelijke camping bij een rijksmonument meer dan alleen een kwestie van tastbaar erfgoed op een nieuwe manier belichten: “Nijmegen is natuurlijk de oudste stad van Nederland, wat heel mooi past in het marketingplaatje. Maar daarnaast heeft Nijmegen ook een enorme cultuur van studenten en van mensen van buiten naar binnen halen door onder meer de universiteit. Wij doen dat met Madelief niet anders. Al die mensen kunnen kennismaken met cultuur als een stukje geschiedenis van de stad maar ook met het bourgondische cultuurtje van de hele omgeving.”

Bloeiperiode

Of Madelief in volgende jaren weer in bloei staat, zal deze eerste editie moeten uitwijzen. Als de pop-upcamping aanslaat, staan Bas en Jordy open voor volgende edities tijdens de Vierdaagseweek. Bas: “Ik denk dat vakanties en reizen gaan veranderen. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de kosten en wat er het afgelopen anderhalf jaar is gebeurd. Reizen gaat een andere dimensie krijgen en mensen zullen wellicht meer gaan kijken naar wat er in hun eigen land te doen is.” Jordy: “Het buiten zijn is door de crisis nog veel meer onder de aandacht gekomen en ik verwacht niet dat dat verdwijnt. Deze plek is er al tientallen jaren en dat zal de komende tijd ook niet veranderen. Ik denk dat dit idee wel toekomstbestendig is.”

Ook benieuwd geworden naar wat pop-upcamping Madelief deze zomer te bieden heeft? De camping staat van 16 t/m 25 juli in bloei bij Fort Lent. Bekijk hier de website.

Dit vind je misschien ook leuk