Ontdek ondergronds Nijmegen tijdens TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival

| Jeroen Neefs

Dit weekend start TOEN: Het Nijmeegse Geschiedenisfestival, een initiatief van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in samenwerking met lokale partners uit de erfgoed en horeca. Het festival neemt bezoekers tijdens de Maand van de Geschiedenis mee in de ondergrondse geschiedenis van onze stad. Zo heeft Nijmegen allerlei kelders, gangenstelsels en bunkers die deze anderhalve week voor het publiek worden opengesteld. We spraken Robin Hoeks, directeur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, over de eerst editie van dit bijzondere evenement.

De Nijmeegse geschiedenis

Vanuit het idee om jongeren enthousiast te krijgen voor de lokale geschiedenis van de stad is het Huis van de Nijmeegse geschiedenis een samenwerking gestart met allerlei lokale stichtingen. Zo verzonnen zij activiteiten waarbij Nijmeegse jongeren ‘toevalligerwijs’ in contact komen met de Nijmeegse historie. De initiatiefnemers wilden een alternatief bieden op lezingen of workshops over de lokale geschiedenis door jongeren op een ongedwongen manier te laten kennismaken met historische plekken. Vanuit dat idee is TOEN geboren.

Ondergrondse verhalen en activiteiten

TOEN vindt plaats van 7 tot en met 15 oktober. Als centraal onderwerp is dit jaar gekozen voor de ondergrondse geschiedenis van Nijmegen. Deze stad kent namelijk veel ondergrondse plekken, van Middeleeuwse gangenstelsels tot aan atoombunkers, maar ook verschillende kelderkroegen waar je vroeger kon uitgaan. Om deze ondergrondse geschiedenisverhalen te vertellen hebben de initiatiefnemers meer dan tien verschillende activiteiten georganiseerd.

Lokale experts

Zo kan je bijvoorbeeld naar de silent-disco in de Old Cave of kan je een bierproeverij doen in de kelder van de Stevenskerk. Wil je wat meer interactiefs doen? Je kan meezoeken naar de verloren graven op het Weezenkerkhof. En speciaal voor kinderen is er een archeologieworkshop waarbij je ondergronds gaat zoeken naar nieuwe geschiedenisverhalen. Ook biedt TOEN ruimte voor serieuze maatschappelijke thema’s, zoals het Nijmeegse slavernijverleden in de ondergrondse bankkluis van Brouwerij Florijn of de rol van het Nijmeegse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bij iedere activiteit worden geschiedenisverhalen verteld door lokale vertellers, troubadours, singer-songwriters, archeologen en hoogleraren. Door het delen van de stadsgeschiedenis hopen de initiatiefnemers de verbondenheid met elkaar en met Nijmegen te verbeteren. Het idee is dat het TOEN  een jaarlijks terugkerend festival wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis, ieder jaar met een verschillend onderwerp en verschillende partners.

Voor het volledige programma van TOEN kijk op www.toenfestival.nl. De eerste activiteiten zijn al vol geboekt, dus meld je snel aan!

Dit vind je misschien ook leuk...