NYMA makersmarkt: de etalage van de Nijmeegse makerscultuur

| Belinda Limani

NYMA makersmarkt is Nijmeegs meest originele etalage, met ambacht en design van toffe makers uit de regio. Van keramiek tot multimedia, houtbewerking tot mode, van interieur tot grafisch ontwerp. Struinen en shoppen, makers aan het werk zien of zelf aan de slag met leuke (kinder)workshops: het kon allemaal tijdens de tweede editie van de NYMA makersmarkt op 14 november. “Het was echt een topdag!” aldus organisator Marleen van den Elsen over de geslaagde editie. Wij gingen langs om de sfeer te proeven.

Marleen is werkzaam voor De Smeltkroes en neemt onder andere de organisatie van NYMA makersmarkt op zich.  Vanaf januari sluit De Smeltkroes haar deuren op het Honigcomplex en verhuizen de 130 makers gefaseerd naar het NYMA terrein. De Smeltkroes wordt hier in permanentie voortgezet onder de naam NYMA makersplaats, waar op termijn ruimte is voor 250 creatieve makers. Om zich aan een breder publiek te presenteren zal drie keer per jaar de NYMA makersmarkt plaatsvinden op het nieuwe NYMA terrein. De eerste editie vond al in september plaats, maar dan op de Honig. “We zijn erg blij dat we er dit jaar nog twee hebben kunnen neerzetten. Voor ons een prachtige afsluiting van onze tijd op de Honig.”

Spannende tijden

Aangezien de NYMA makersmarkt precies het weekend na de aankondiging van de nieuwe maatregelen plaats zou vinden, was het spannend of de markt überhaupt door kon gaan. "Gelukkig bleek dat evenementen als deze gewoon konden plaatsvinden. Dat was een grote opluchting", aldus Marleen. Er is gebruik gemaakt van het anderhalvemeterplan dat voor de makersmarkt was bedacht. Bovendien is De Smeltkroes met een aparte in- en uitgang een doorstroomlocatie, waardoor het evenement veilig plaats kon vinden.

Rijke makerscultuur

De NYMA makersmarkt definieert zich ergens tussen een festival en een markt. “Binnen De Smeltkroes delen we vele faciliteiten en een groot netwerk waardoor eenvoudig toffe samenwerkingen en kruisbestuivingen ontstaan. Met de NYMA makersmarkt willen we dit veel breder trekken en zoveel mogelijk makers uit Nijmegen en omstreken gezamenlijk presenteren", zegt Marleen. "In Nijmegen heerst een heel rijke makerscultuur, ondanks dat er geen kunstacademie of iets dergelijks is. Er zijn zoveel toffe makers en ambachten! Door deze samen te brengen en in een evenement te gieten kunnen we laten zien hoeveel gave dingen er, veelal met de hand, worden gemaakt in onze regio.”

Verassende creativiteit

Lokaal en duurzaam kopen is een belangrijk uitgangspunt voor de NYMA makersmarkt. Naast lekker shoppen is de NYMA makersmarkt ook een plek om Inspiratie op te doen bij de diverse creatieve ondernemers. In de toekomst hoopt Marleen dat de NYMA makersmarkt een groot niet-te-missen evenement wordt. “Het NYMA terrein wordt dé hotspot van Nijmegen. We denken dat we met de NYMA makersmarkt bij NYMA makersplaats drie keer per jaar een heel gaaf makers-event gaan neerzetten. Zowel voor de Nijmegenaren die benieuwd zijn naar ambacht en design uit eigen stad, als voor dagjesmensen die Nijmegen willen ontdekken.”

En weer door!

“Het was een topdag! De ontlading was behoorlijk bij alle makers, omdat het tóch door kon gaan”, vertelt Marleen. “Het kon twee kanten op. Of mensen worden voorzichtiger vanwege de omstandigheden, of mensen denken juist ‘we pakken wat we pakken kunnen’. Maar we hadden van start tot sluit volop doorloop van bezoekers.” Dat bewijst voor de organisatie dat er zeker potentie in het concept zit. Op naar de volgende: in het voorjaar van 2022 is de volgende editie!

Meer weten over de NYMA makersmarkt en waar deze volgende keer plaatvindt? Kijk op de website of volg NYMA makersmarkt via instagram!

 

Fotografie: Yoas Huwaë