Moniek van Daal: de inspirator van Club Goud

| Leonie Modderkolk

10 jaar lang stapte Moniek van Daal elke donderdagmiddag op de fiets naar Woonzorgcentrum Boszicht, om als vrijwilliger op de koffie te gaan bij een oudere. Dat inspireerde haar tot het oprichten van Club Goud: met kunst, cultuur en vrijwilligers lukt het haar om ouderen weer bij de maatschappij te betrekken. “Er is veel energie om iets te organiseren voor ouderen, maar vaak weten mensen niet zo goed hoe.”

In 2019 ontdekte ik zelf de kracht van Club Goud bij hun filmmiddag in woonzorgcentrum St. Jozefklooster. In samenwerking met Deep End Film werden vier korte films vertoond, op verschillende plekken in het klooster. Ik besefte me van tevoren: ik ken nauwelijks ouderen, behalve mijn opa en oma. Waar praat je over met mensen in zo’n andere levensfase? Maar wat bleek: door samen films te kijken, worden verschillen tussen generaties overbrugd. 

Anderhalf jaar later ontmoet ik Moniek van Daal, de drijvende kracht achter Club Goud, en blikken we samen terug. “De filmmiddag is een heel mooi voorbeeld waarbij we twee werelden die ver van elkaar afstaan, hebben samengebracht. Als dat lukt, doet mijn hart een sprongetje!”

De zachte kant

Aan enthousiasme ontbreekt het inderdaad niet bij Moniek. “Ik heb het altijd al leuk gevonden om dingen aan te slingeren”, vertelt ze. “Zo begon ik tijdens mijn studie al als ondernemer.” Bij haar eigen communicatiebureau werkte ze met liefde voor allerlei opdrachtgevers, maar ze kreeg ook wel eens het gevoel dat er iets ontbrak, de zachte kant. Daarom begon ze met vrijwilligerswerk voor ouderen. Zo is het gouden balletje gaan rollen. 

“Veel ouderen vertelden: je krijgt het idee dat je steeds minder meedoet, dat je aan de rand komt te staan,” blikt Moniek terug. “Ik dacht: volgens mij hóeft dat helemaal niet. In Nederland zitten de kinderen bij kinderen, de ouderen bij ouderen. Maar het is juist zo leuk en bijzonder op de randen van die bubbels, waar we elkaar ontmoeten.” Nog iets wat haar opviel: voor festivals is het makkelijk om vrijwilligers te werven, maar werken met ouderen is zeker net zo leuk om te doen. Hoe kan het nou dat daar veel minder animo voor is?

De geboorte van Club Goud

In 2017 wist Moniek het zeker: deze gedachten, daar moest ze iets mee. “De vraag die ik mezelf stelde: hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderen zich betrokken blijven voelen, en weer mee kunnen doen met de rest van Nederland? Met Club Goud proberen we steeds andere antwoorden op die vraag te verzinnen. Vaak in combinatie met kunst en cultuur, en altijd met vrijwilligers.”


Contactloos Buitenconcert bij Buur Nijmegen. Foto: Rob Nelisse

Club Goud organiseert een breed scala aan activiteiten. Bijvoorbeeld het jaarlijkse Huiskamerfestival in een seniorenflat, waarbij ouderen in de watten worden gelegd door muzikanten en vrijwilligers. Ook zijn er de maatjesprojecten, waarbij vrijwilligers wekelijks op bezoek gaan bij een oudere en aan de slag te gaan met bijvoorbeeld muziek (i.s.m. Doornroosje), of beeldende kunst (i.s.m. De Lindenberg). Tijdens het laatste maatjesproject werd samengewerkt met Bairro Alto: jong en oud gaan acht weken lang samen bakken.

“Ik kan het iedereen aanraden om iets voor een ander te betekenen. Voor die ander, maar ook voor jezelf. Want iemand helpen, daar wordt je zelf ook blij van! Vrijwilligerswerk geeft enorm veel zingeving en plezier.”
 

Een briljant idee voor een sociale onderneming is één ding. Maar hoe ga je concreet van start? “Ik heb veel fondsen en zorgorganisaties benaderd met het idee voor Club Goud,” vertelt Moniek. “Zo kregen we financiering voor de eerste twee jaar. Dat was superfijn, want ik die tijd hebben we heel veel kunnen onderzoeken en uitproberen. Zo ontdekten we ook dat we zelf inkomsten kunnen genereren door trainingen te geven.” Want van elk project leert Club Goud heel veel: wat werkt er wel, wat juist niet? Die kennis en inspiratie geven ze door aan medewerkers in de ouderenzorg.


Club Goud Buurtsafari. Foto: Henny van Roomen Fotografie

Op kantoor bij Club Goud

In Nijmegen heeft Moniek een gezellig team om zich heen verzameld. Samen werken ze deels als innovatielab, deels als trainingsbureau. Daarnaast wordt advies geboden: als bijvoorbeeld de Schouwburg een voorstelling in een zorglocatie wil organiseren, denkt Club Goud mee met hun expertise en netwerk. En als Moniek zelf advies nodig heeft? “Dan bel ik met Thea, mijn go-to girl van 92. We betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe projecten natuurlijk steeds ouderen zelf.” Zo komen geregeld ouderen langs op kantoor, als enige echte ervaringsdeskundigen.

Verbreed je horizon

Monieks enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze praat vol lof over haar eigen ervaringen als vrijwilliger. “De mensen die je het vaakst ontmoet, zijn meestal mensen die op jou lijken. Dat is heel leuk, maar er is nog zoveel daarbuiten. Mijn maatje van de afgelopen vijf jaar was 102. Hij had zulke andere dingen meegemaakt, dat kun je je bijna niet voorstellen! Zo was zijn eerste auto van hout en werkte hij tijdens de oorlog in Duitsland. Niet alleen had hij veel meegemaakt, hij zat ook in een hele andere fase van zijn leven, hij keek heel veel terug. Ik heb dat altijd enorm horizonverbredend gevonden.” 

Tussen kunst en koffie bij Boszicht Nijmegen. Foto: Jimmy Israel

Sinds deze zomer is Club Goud ook in Den Bosch te vinden. Bovendien staan er uitbreidingen richting Eindhoven, Utrecht en Amsterdam op de planning. Voor mij is het duidelijk: de formule van Club Goud is en blijft hartstikke succesvol. Dan blijft er nog één vraag over. Wie vind Moniek zelf een inspirerende Nijmegenaar? “Lotte de Schouwer! Ze hielp mee als vrijwilliger bij het Huiskamerfestival. Later dronk ik thee met haar en vertelde ze dat haar partner twee jaar daarvoor was overleden. Daarover schreef ze een boek en ontwikkelde ze een training rondom rouw om anderen te helpen. Dat vind ik zo mooi en inspirerend. Enorm van onder de indruk!”

Wil jij ook iets betekenen voor een ander?

Inspiratie-halfuurtje

Via de website van Club Goud kun je een heel eenvoudig een videocall met Moniek inboeken, om (gratis) een halfuurtje te sparren voor inspiratie. Als je zelf een concreet idee hebt om iets voor ouderen te organiseren, als je ergens hulp bij nodig hebt, maar ook als je denkt: ‘ik wil iets met ouderen doen, maar ik weet niet wat’. Aanrader!

Vrijwilliger worden

Club Goud organiseert het hele jaar door evenementen en maatjesprojecten in Nijmegen en omgeving. Daar zijn natuurlijk altijd enthousiaste vrijwilligers voor nodig. Volg Club Goud via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven en je aan te melden!

Foto: Moniek met maatje Wim