Mei: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

De lente is in volle bloei en Nijmegen geniet er met volle teugen van! Ben jij ook niet meer van het terras af te slepen? Misschien helpen deze tips je wel om de stad weer eens met een culturele bril te ontdekken.

Festivals

5 mei 2022 – Bevrijdingsfestival

Locatie: Doornroosje Poppodium
Het Nijmeegse Bevrijdingsfestival wordt, nadat het helaas twee jaar niet door kon gaan, voor de negende keer georganiseerd door het 4 en 5 Mei Comité Nijmegen en poppodium Doornroosje. Vier de vrijheid! Nu misschien wel meer dan ooit.

6 t/m 8 mei 2022 – Storytelling Festival Nijmegen

Locatie: Thiemeloods
Vrijdag 6 tot en met zondag 8 mei vindt de allereerste editie van het Storytelling Festival Nijmegen plaats. Op het programma staan o.a. Raphael Rodan, Soula Notos, Mathieu Wijdeven en Nasim. Luister dit weekend naar de verhalen van de ander, verdiep je eigen verhaal via workshops of kom kijken naar de verhalen achter Nijmegenaren in de expositie van ‘De Mensen uit Nijmegen‘.

12 t/m 14 mei 2022 – Being an Idealist Festival

Locatie: LUX Nijmegen
Op het festival ‘Being an Idealist’ op 12, 13 en 14 mei 2022 in LUX worden de nieuwe generatie idealisten opgevoed. Laat je inspireren door originele visies en enthousiaste dromen van wereldverbeteraars en ontdek hoe jij, samen met anderen, impact kan maken.

Expo & kunst

1 mei 2022 – Expositie: sporen van bevlogenheid

Locatie: Kerkje van Persingen, Persingestraat 7
In het weekend van 30 april en 1 mei is in het Kerkje van Persingen een tentoonstelling te zien met werken van Annelies Reijers en Marijke Teunissen. Wat betreft vorm en materiaal is het werk van deze twee Nijmeegse kunstenaars totaal verschillend. Maar hun spel met licht en kleur, hun gevoel voor schoonheid en hun gedrevenheid maken dat hun werk goed bij elkaar past.

Vanaf 23 april2022 - Naar het Rijk der Fabelen

Locatie: De Bastei
In deze vrolijke beestenparade ontdek je de feiten en fabels van bekende dieren uit de regio. Wat weet jij van je favoriete dier? Voel, ruik, en luister goed naar de dieren in de expositie en laat je verrassen! Deze multi-zintuigelijke tentoonstelling is toegankelijk ingericht voor blinde, slechtziende en ziende bezoekers en vormt dan ook een volgende stap in het beter toegankelijk maken van het museum.

t/m 14 mei 2022 - Solo ta briya, de zon schijnt

Locatie: RUIS
Kunstenaar Aydee Derix werd in 2000 in Duitsland geboren, maar groeide op op het tropische eiland Aruba. Van jongs af aan zag ze van dichtbij wat zowel de positieve als negatieve impact van toerisme was op haar thuisgrond. Met veel humor en absurdisme geeft Derix binnen de muren van RUIS op een luchtige wijze betekenis aan de dagelijkse sleur in Nederland én op Aurba: haar thuis, maar ook een toeristische vakantiebestemming.

Theater, dans en meer

1 mei 2022 - Podium aan de Waal, 15Feet6 - League & Legend

Locatie: Waalkade
In League & Legend vecht 15Feet6 het uit op de grasmat. Gewapend met polsstokken en tape breken ze elk record op hun weg naar de top. De naam van het spel is irrelevant, de show allesbehalve. ‘Podium aan de Waal’ vindt iedere zondag van mei tot en met augustus (m.u.v. de zondagen rondom de Vierdaagsefeesten) plaats in het Amfitheater op de Waalkade (ter hoogte van de Lindenberghaven) en is gratis toegankelijk voor iedereen.

5 mei 2022 - Het Onbenoembare: een filmisch horrorverhaal

Locatie: Theater VIER
Het Onbenoembare is een theatervoorstelling over de angst voor het onbekende, de zoektocht naar waarheid en de onmogelijkheid om die te kennen. Deze existentiële horror-detective, compleet met plot twists en cliffhangers, voert je mee langs een eeuwenoud mysterie. Ben jij vastberaden om de waarheid te achterhalen? Of durf je te vertrouwen op de waarheid van een ander?

13 mei 2022Rundfunk

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Je hebt het nest nog niet verlaten of je haren worden dunner en je zicht zwakker. De allesbeklemmende angst voor de dood en het wachten daarop is onvermijdelijk begonnen. Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich nu op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Lachen!

Muziek & concerten

7 & 8 mei 2022 – Iconic Festival

Locatie: Valkhofpark
Op Iconic Festival beleef je een dag vol muziek van enthousiaste muzikanten die in de huid kruipen van hun iconen om een spectaculaire show weg te geven. Fenomenale tribute acts uit binnen- en buitenland spelen de beste muziek van toen en nu.

21 mei 2022 – Typhoon

Locatie: Doornroosje Poppodium
Typhoon is een verhalenverteller die op een eerlijke en kwetsbare manier rapt, spreekt en zingt. Door middel van zijn kleurrijke, energetische en poëtische muzikale verhalen neemt Typhoon je mee in het gesprek dat gaande is in de maatschappij, maar vooral ook in zijn persoonlijke leven. Je wordt niet alleen muzikaal, maar ook fysiek meegenomen in het verhaal dat hij te vertellen heeft.

24 mei 2022 – Nijmeegs Studenten Orkest

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Het Nijmeegs Studentenorkest CMC bestaat 85 jaar! In dit lustrumjaar gaat het orkest nieuwe avonturen aan en neemt het je mee in een fantasiewereld met Stravinsky’s Vuurvogel en Amerikaanse filmmuziek. De slechts 27-jarige componist Stravinsky verbaasde in zijn tijd vriend en vijand met zijn sprookjesachtige klanken en de muziek: zonder dansers is de muzikale betovering nog krachtiger.

Voor kinderen

5 mei 2022 - Het Kleine Theater, Ietje en Fietje, het vergeten liedje

Locatie: De Lindenberg
Twee oude vrouwtjes wonen al hun hele leven samen en hebben maar weinig meer nodig dan hun fantasie. Ze belanden constant in de meest grappige en onsamenhangende situaties, waardoor ze zich nooit vervelen en eeuwig jong blijven. Totdat de buitenwereld plots binnenvalt. Dit zorgt voor onrust en chaos in het huis van Ietje en Fietje. Een voorstelling voor het hele gezin.

5 mei 2022 – Kinderbevrijdingsfestival

Locatie: De Lindenberg
Elk jaar, op 5 mei, wordt in de Lindenberg het Kinderbevrijdingsfestival georganiseerd, in samenwerking met het Comité 4 en 5 mei Nijmegen. Voor alle kinderen van 3 tot en met 12 jaar vieren we tijdens het Kinderbevrijdingsfestival dat we leven in een (be)vrij(d) land. We doen dat met mooie, bijzondere en feestelijke activiteiten, zoals voorstellingen, workshops en muziek.

22 mei 2022 - Kletskoppen Festival

Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
Taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek laten je op een verrassende manier kennismaken met de bijzondere wereld van taal en taalonderzoek. Op deze wetenschapsdag voor het hele gezin kunnen kinderen van twee tot twaalf jaar onder andere draaien aan het Talenrad van Fortuin, een speurtocht doen met geheimtaal, zelf nieuwe woorden maken of een potje Ren je rot! spelen.

Dit vind je misschien ook leuk...