Jazz internationaal aan de Waal: Interview met de programmeurs van Festival Jazz International Nijmegen

| Oscar van Heiningen

Aan muziek in Nijmegen is geen tekort. Nu de evenementenbranche uit een gedwongen winterslaap ontwaakt, klinkt er binnenkort ook weer vooruitstrevende jazz vanaf de Nijmeegse podia. Na de afgelaste editie van 2020, kan het Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) dit jaar dan eindelijk het eerste lustrum vieren. We spraken met zakelijk leider Sophie Blussé en oprichter-programmeur Wim Westerveld van Music Meeting over hoe zij invulling geven aan deze vijfde editie van het festival.

De betrokkenheid van twee van de drijvende krachten achter Music Meeting kwam min of meer per ongeluk. Als collectief van Nijmeegse podia en jazzorganisaties leek FJIN 2020 de uitgelezen kans om enkele muzikanten van het eveneens afgelaste Music Meeting alsnog een podium te bieden. Nadat ook die poging werd gedwarsboomd, treedt Music Meeting nu als ‘interim-festivalorganisator’ op voor FJIN. Volgens Wim en Sophie is de insteek dit jaar optimistisch, maar ook realistisch. “Vanaf het begin af aan hebben we een volwaardige editie willen neerzetten,” zegt Sophie. “Mét publiek!” voegt Wim daaraan toe. “We hebben misschien tien seconden gepraat over streaming, maar dat was het dan ook.”

 

 

Breed en toch compact        

Al sinds jaar en dag is ‘breed’ het sleutelwoord bij FJIN: een breed festivalprogramma voor een breed publiek dat breed wordt gedragen. Dat blijkt, behalve uit de betrokkenheid van programmeurs Patrice Zeegers (JIN Podium) en Robert Meijerink (Doornroosje), ook uit de zalen waarin het festival plaatsvindt. LUX, Concertgebouw De Vereeniging, Brebl, de Thiemeloods, de Lindenberg en Doornroosje: allemaal zalen met een eigen karakter. Wim: “We proberen het festival zodanig te programmeren dat de acts bij de zaal passen waarin ze spelen: zit je in de zaal of sta je er juist? Is het wat informeler of meer een concertsituatie?”

De moeilijkheid zat hem dit jaar dan ook niet in het vinden van geschikte zalen. Volgens Wim was het meer een kwestie van het internationale aanbod in kaart brengen en optredens gegund krijgen. Extra spannend zijn annuleringen elders. Gaat een optreden van een muzikant in een andere stad niet door, dan kan de hele tournee in het gedrang komen. Om zoveel mogelijk van die onzekerheid bij de muzikanten en de organisatie weg te nemen, moest de vaste FJIN-formule iets worden bijgeschaafd. De programmeurs kozen zodoende voor een compacte editie van het festival: drie dagen in plaats van de gebruikelijke vier, zonder passe-partout. Ook de gratis programmaonderdelen, de ‘Free Jazz Route’, zullen dit jaar niet doorgaan om de boel overzichtelijk te houden.

Een internationaal onderonsje        

Ondanks de beperkingen waarmee de programmeurs dit jaar moesten werken, is FJIN ook nu weer een echte internationale aangelegenheid. De grootste afstand wordt afgelegd door tenorsaxofoniste Melissa Aldana en vibrafonist Joel Ross en zijn ‘Good Vibes’-kwartet, beiden uit de VS. Andere acts hoeven gelukkig wat minder kilometers af te leggen. Zo bereiken Heidi Bayer’s Virtual Leak en het Ingen Navn Trio ons vanuit Duitsland, en Laura Perrudin met haar project Doksha vanuit Frankrijk. De groep van de Vlaamse tromboniste Nabou Claerhout en het elektronische ECHT! zijn onze zuiderburen. Natuurlijk is ook jazz van eigen bodem goed vertegenwoordigd dit jaar. Met trots merkt Wim op dat van de elf acts op het programma, er zeven worden geleid door jonge vrouwen. “Dat is deels bewust gebeurd, maar ook een beetje vanzelf.”

FJIN is niet alleen internationaal georiënteerd in de acts die het programmeert, maar ook gericht op samenwerking met andere partijen. Muzikanten komen van ver over de landsgrenzen naar Nijmegen, maar het festival stuurt zelf ook talent op pad. Zo ontmoet Inga Rothammel (Ingen Navn Trio) contrabassist Dion Nijland in het kader van JIN-Sessies en vindt er al enige tijd samenwerking en uitwisseling plaats tussen FJIN, RAUW (voorheen Festival Jazz International Rotterdam) en de Keulse broedplaats voor jong jazztalent, Stadtgarten. Mede door die samenwerkingen mag FJIN dit jaar niet met één, maar met twee primeurs op het programma pronken.

Primeurs in Nijmegen

Net als voorgaande jaren geeft FJIN deze editie aanstormend jazztalent een podium. Het zogenaamde Pack Project geeft een jonge maker de kans om een eigen droomband samen te stellen waarmee nieuw werk ten gehore wordt gebracht op FJIN en op RAUW. Dit jaar viel die eer ten deel aan de Spaanse saxofoniste Alba Gil Aceytuno die nauw verbonden is met de Rotterdamse jazzscene. Voor de gelegenheid stelde ze een internationaal septet samen met onder meer twee drummers en drie blazers. In een double-bill met de Franse vocaliste-harpiste Laura Perrudin trapt ze het festival op vrijdag 29 oktober af in Brebl.

De programmeurs zijn vol lof over de Spaanse. Wim: “Ze kan alleen maar nóg beter worden.” Sophie: “Ze is gewoon heel eigen en voegt iets toe wat er nog niet lijkt te zijn. Ik ben heel benieuwd naar wat zij ervan gemaakt heeft. Maar ik ben ook erg benieuwd naar Jimmi Hueting en z’n project.” De veelzijdige drummer Jimmi Hueting breidt zijn indieband Jo Goes Hunting speciaal voor FJIN en RAUW uit tot een orkest met maar liefst elf muzikanten. “Alle nieuwe dingen die speciaal voor ons festival zijn gemaakt, daar kijken we natuurlijk bijzonder naar uit. Die zijn voor zowel de muzikanten als voor ons het spannendst.”

Jazz live meemaken is altijd een avontuur. Ontdek dit avontuur drie dagen lang tijdens Festival Jazz International van 29 t/m 30 oktober. Bekijk het volledige programma van dit weekend!

 

Fotografie: Festival Jazz International Nijmegen

Dit vind je misschien ook leuk...