Interview over Nimma aan Zee met programmamaker Thijs van Beusekom

| Luus Veeken

Stel je eens voor. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en op een kwade dag ligt Nijmegen aan zee. Hoe ziet het leven voor ons Nijmegenaren er dan uit? Met workshops, bijzondere films en zelfs wadlopen in de Ooijpolder zet het festival Warming Up: Nimma aan Zee je aan om daarover na te denken. Het festival in LUX is onderdeel van het landelijke project Warming Up, dat kunst en cultuur verbindt met de klimaatkwestie. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met Thijs van Beusekom, programmamaker van Nimma aan Zee.

Verbeelding als invalshoek

Na de zoveelste zinderende zomer op rij is het scenario van een opwarmende aarde en een stijgende zeespiegel een reëel perspectief. Verbeeld je dat Nijmegen aan zee ligt. Hoe gaan we dan ons leven omgooien? Wat betekent het voor de manier waarop we wonen, hoe geef je de stad vorm? We zullen anders moeten gaan leven. Thijs geeft aan dat de organisatie van het festival doelbewust heeft gekozen voor de kracht van de verbeelding als invalshoek. ''We willen met een mix van film, theater, wetenschap en kunst het gesprek aangaan over klimaatverandering en hoe we ons daaraan kunnen aanpassen. Verbeelding heb je nodig om over de toekomst na te denken en tot oplossingen te komen'', aldus Thijs.

Wadlopen in Nimma

Wie had dat ooit gedacht, wadlopen in Nijmegen! Je woont niet langer aan de Waal, je woont aan zee, die onmetelijke waterplas die reikt tot aan de horizon. Tijdens je wandeling langs de nieuwe kustlijn door de Ooij luister je naar een audiotour van de Nijmegenaren Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens, die je meevoert in een nieuwe werkelijkheid. Onderweg kom je zandkunstenares Angela Vissers van The Big Draw tegen die onze toekomst in het zand tekent. En je ziet de nieuwe wereld verbeeld in dans. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands en Duits. Trek wel stevige wandelschoenen aan!

Het Grote Straatberaad

Onder inwoners van Nijmegen leven natuurlijk ook veel ideeën over klimaatverandering en hoe ermee om te gaan. Daarom wordt in verschillende straten van Nijmegen een vrolijke, interactieve volksvergadering georganiseerd, waar iedere bewoner ideeën kan inbrengen. Er zijn liveoptredens en inspirerende video’s om de vergaderaars te inspireren. Een straatcoach en straatomroeper leiden de volksvergadering in goede banen.

Onder de bezielende leiding van Rob Jaspers vindt aan het eind van de middag in LUX de wrap-up van de verschillende Grote Straatberaden plaats. Mocht je geen ticket meer kunnen krijgen voor de wrap-up: De bijeenkomst wordt gestreamd, zodat je ook thuis op de bank de opbrengsten kunt horen.

Leren protesteren

Was het je al opgevallen, die prachtige afbeelding op de gevel van LUX van die raaf voor de Waalbrug? Verspreid door de stad tref je een aantal gevelwerken van fotograaf en kunstenaar Jaap Scheeren aan. Speciaal voor het festival beplakte hij ook LUX. In zijn serie ‘Flipping the Bird’ geeft hij de natuur een stem in het klimaatdebat. ’s Middags verzorgt Jaap een workshop ‘Leren protesteren’. Als geëngageerde creatieveling weet Jaap als geen ander hoe je op een onconventionele manier je stem kunt laten horen. Je gaat zelf aan de slag met het maken van geëngageerde kunst.

Films

Een festival in LUX is natuurlijk niet compleet zonder films. Er worden er drie vertoond:

This Changes Everything, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Naomi Klein. De klimaatcrisis biedt kansen om ons economische systeem op de schop te gooien; minder focus op groei en gewin, meer oog voor menselijke waarden en de natuur, is de strekking van de film. Na afloop gaat gespreksleider Marcel Wortel in gesprek met Rob Holland, hoogleraar sociale en cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit, over het teweegbrengen van gedragsverandering en hoe we dit kunnen gebruiken om het klimaat te redden. 

The Red Turtle. Animatiefilm van Michael Dudok de Wit. Een man is aangespoeld op een onbewoond eiland en probeert wanhopig te ontsnappen. Op een dag komt hij een mysterieuze schildpad tegen die zijn leven verandert. Na afloop van de film gaat gespreksleider Ruben Jacobs in gesprek met filosoof Pieter Lemmens van de Radboud Universiteit over de relatie tussen mens en aarde en over het Antropoceen, het tijdperk waarin de aardse atmosfeer de gevolgen ondervindt van menselijke activiteit.

Als afsluiting van het festival een openluchtvertoning van The Life Aquatic with Steve Zissou. Deze hoogst originele film van Wes Andersons vertelt het verhaal van een wereldvermaarde oceanograaf die wereldzeeën afvaart op zoek naar nieuwe maritieme diersoorten en wilde avonturen.

Datum, locatie en tickets

Het festival is op zondag 13 september in en om LUX. LUX heeft maatregelen getroffen om je festivalbezoek in verband met corona veilig en plezierig te laten verlopen. Koop je tickets zo mogelijk online. De zaalcapaciteit is beperkt. Mocht je geen ticket meer kunnen krijgen: sommige activiteiten worden gestreamd, zodat je ook thuis kunt kijken.

Dit vind je misschien ook leuk