Interview met De Basis Residents: Teun van Laake

| Janna Gerrits

Kleinkunstenaar Teun van Laake kwam bij De Basis als schrijver en dichter, maar al snel bleek dat hij veel meer in zijn mars heeft. In zijn tijd als resident bij het voormalige Doornroosje heeft hij een hiphopalbum uitgebracht. Nu bekijkt, of eerder beluistert, hij welke richting hij nog meer op kan gaan: “Ik wil kijken wat ik met omgevingsgeluiden kan bereiken”.

Van Laake wil meer richting het ontwerpen van soundscapes en muziekschema’s. Daarbij gebruikt hij graag omgevingsgeluiden. Maar hoe ziet dat er concreet uit? Hij omschrijft het zelf als “spelen met geluiden, ontdekken wat er gebeurt als ik aan een knop draai. Bijvoorbeeld op een synthesizer”. Hij laat het bijna eenvoudig klinken, maar niks is minder waar. “Ik neem bijvoorbeeld percussiegeluiden op van vorkjes die op borden slaan. Die zijn niet willekeurig. Daar kan ik dan een synthesizer onder zetten. Of ik haal uit een kabbelend bergbeekje tonen en akkoorden, door bepaalde frequenties te boosten”. Die geluiden samensmelten tot één soundscape vergt een goed oor.

De reis is voor Van Laake belangrijker dan de bestemming. “Ik begin met geluiden en vraag me daarna af wat ik ermee kan. Zo was ik in Parijs en hoorde ik een merel ineens helemaal uit zijn plaat gaan. De zang was zó mooi dat ik het heb opgenomen. Ik weet eigenlijk nog niet wat ik met die opname wil. Maar het is voor mij wel een teken dat ik anders naar mijn omgeving ben gaan luisteren. Je hoort kleine dingen”. Waar Van Laake in eerder werk tekstueel bezig was, is het nu nog maar de vraag of dat weer onderdeel van zijn werk gaat zijn. “Ik ben nog niet in die fase, maar het is sowieso belangrijker dat het goed voelt. Als een tekst daarbij past, is dat zo, en anders niet”.

Inspiratie

Voor zijn huidige werk haalt Van Laake inspiratie uit allerlei hoeken. “Maar de belangrijkste inspiratiebronnen zijn artiesten die buiten de lijntjes denken en inspireren met geluid. Ik geniet van artiesten die dúrven. Waarbij je bijvoorbeeld kunt horen dat ze buiten conventies denken, buiten de standaard van intro, couplet en refrein”. Hij haalt bijvoorbeeld een nummer van Pauline Anna Strom aan dat 8 minuten lang ogenschijnlijk structuurloos in elkaar overloopt. “Maar ik haal mijn inspiratie wel uit muziek. Opnames van luchtalarmgeluiden zijn niet aan mij besteed. Toch hoeft ook muziek niet standaard te klinken: ik ken een heel mooi nummer dat van walvisgeluiden is gemaakt. Zoals eerder gezegd: in alles zit misschien muziek”.

Achtergrond

Van Laake is al langer bezig met muziek. “Al in mijn tienertijd begon ik met rappen. Ik heb toen ook wel opgetreden, maar toen ik ging studeren verlegde ik mijn focus en raakte muziek een beetje op de achtergrond. Toen ik achterin de twintig werd, heb ik het weer opgepakt”. Het verlangen om muziek te maken is nooit verdwenen. “Op een gegeven moment wilde ik gewoon kijken of ik het nog leuk vond. Ik begon muziek te maken met mijn neef, maar sneller dan verwacht hadden we genoeg materiaal voor een heel album. Dat was een hiphopalbum, Niet in het geniep (2022). Mijn inspiratiebronnen daarvoor waren bijvoorbeeld Drs. P en Jules de Corte. Ik ontdekte dankzij hen dat je bepaalde dingen met de Nederlandse taal kon doen, kon spelen met metrum en de rijkheid van onze taal om verhalen te vertellen”.

Doel

Maar wat wil Van Laake met zijn werk losmaken? “In het algemeen maak ik muziek met als doel mezelf uit te dagen, dingen te doen die ik nog niet eerder heb gedaan, die ik spannend of eng vind. Graag zoek ik mijn eigen grenzen op, want buiten mijn comfort zone zie ik mogelijkheden tot persoonlijke groei”. Maar per album komen daar natuurlijk andere subdoelen bij kijken. “Met mijn vorige album hoopte ik mensen aan het denken te zetten over de keuzes die ze maken of waar ze in vastgeroest zitten. Ze confronteren met vanzelfsprekendheden, dingen die ze voor lief nemen. Maar deze keer wil ik mezelf toestaan lekker met geluiden en klanken te spelen. Te proberen, te experimenteren. Dingen te doen die ik nog niet eerder had gedaan, zoals bijvoorbeeld geluiden opnemen en deze tot iets muzikaals verwerken. Om zo op een andere, meer aandachtige, manier naar mijn omgeving te luisteren”.

Teun van Laake is een van de artiesten die door De Basis worden ondersteund. Meer over De Basis vind je op www.debasisnijmegen.nl. Volg Teun van Laake op FacebookInstagram en Spotify. Teun geeft aan open te staan voor samenwerkingen met lokale artiesten. Benieuwd waar Teun door geïnspireerd raakt? Hier vind je een korte Spotify-playlist met zijn inspiratiebronnen. Zo kun je zelf je oor ook trainen!

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...