Interview met De Basis Residents: Oh Hazar

| Sam Heijmans

Op zoek naar vernieuwing en avontuur, kwam de Nijmeegse band Oh Hazar bij elkaar tijdens de coronacrisis. Ze trapten afgelopen zomer af op het podium van het Valkhof Festival, een muzikaal avontuur in eigen stad. Sindsdien hebben ze niet stilgezeten. “Bij onze shows kunnen mensen de gekke kant van hun karakter kwijt; dat wat je normaal niet zo gemakkelijk uit.”

Frontvrouw Imke Loeffen en gitarist Stefan Kollee slaagden erin drummer Imanishi Kleinmeulman te overtuigen om zich bij hen aan te sluiten, waarmee de band compleet werd. Met ieder een eigen muzikale geschiedenis, voelt het toch als een nieuw begin: “Alsof je weer begint, maar dan met een voorsprong”, zegt Stefan. Doordat iedereen bezig is met nieuwe uitdagingen, variërend van een ander muziekinstrument tot elektronische drumgeluiden onderzoeken, heeft de band een frisse blik om te kunnen experimenteren.

De nieuwe samenstelling vormde een grote inspiratiebron voor de bandleden. Ze putten uit verschillende ervaringen, zowel persoonlijk als maatschappelijk, en transformeerden deze tot iets nieuws. Omdat er geen liveshows plaatsvonden tijdens de coronacrisis, had Oh Hazar genoeg rust en tijd om zich volledig op muziek te focussen. Zo ontstond er avontuurlijke en toch ook toegankelijke muziek, waar veel lagen en thema’s in verwerkt zijn.

Contrast tussen licht en donker

Een belangrijk thema in de muziek van Oh Hazar is contrast. De naam van hun eerste EP is dan ook Clair Obscur. “Het één valt pas op als het in contrast staat met het ander”, legt Imke uit. Het leven bestaat immers uit donkere en lichte kanten. Dit komt ook terug in hun nieuwste single ‘F.N.A.S.P., die recentelijk uitgebracht is. Dit nummer, een afkorting voor de woorden 'face', 'name', 'age', 'sex', en 'picture', gaat over alle persoonlijke details die tegenwoordig gevraagd worden door bedrijven en social media. “Je wilt gebruik maken van het internet, maar daarmee geef je ook toestemming om het internet jou te laten gebruiken”, licht Stefan toe.

Een totaalconcept

Naast het uitbrengen van nieuwe muziek, vindt Oh Hazar live optredens ook heel belangrijk: “Shows blijven wel echt de basis voor het contact met je luisteraars”. En dat zijn geen gewone optredens. De band streeft ernaar iets unieks te creëren; een totaalervaring waar geluid en beeld samensmelten. Tijdens hun liveoptredens nemen ze het publiek mee naar hun eigen wereld. Dit kan soms vervreemdend zijn, soms ongemakkelijk en soms ronduit maf. Het daagt je uit tot nadenken, en je verlaat de zaal niet op dezelfde manier als je binnenkwam. “Bij onze shows kunnen mensen de gekke kant van hun karakter kwijt; dat wat je normaal niet zo gemakkelijk uit”. Het grootste compliment dat ze kunnen krijgen? "Dat mensen onze show nooit meer vergeten."

De voorbereiding op zo’n show is echter verre van kalm of rustig, als we de band mogen geloven. “Uiteindelijk sta je twee minuten van tevoren nog in een Dixie snel je kleren aan te doen”. Gelukkig trapt de band hun show af met een acapella nummer, bijna als een soort mantra. “Dit nummer brengt ons allemaal op dezelfde golflengte, waardoor we helemaal klaar zijn om het podium op te gaan.” Dit zorgt voor een vloeiende overgang van het alledaagse leven naar een compleet andere wereld zodra de show begint.

EP release en tour

Maar dit is slechts het begin voor de band uit Nijmegen: “We hebben het balletje nu lekker aan het rollen.” Ze duiken snel de studio weer in om hun nieuwe inspiratie tot uiting te brengen. Zet 27 januari alvast in je agenda, want dan vindt de releaseshow van hun eerste EP 'Claire Obscur' plaats in Merleyn. Meerdere shows in Nederland, waaronder Doornroosje op 27 januari, en uiteindelijk ook in België en Duitsland, staan op de planning. Oh Hazar blijft voorlopig volop bezig met hun zoektocht naar nieuwe muzikale avonturen.

Oh Hazar is een van de bands die worden ondersteund door De Basis. Meer over De Basis vind je op www.debasisnijmegen.nl. Volg Oh Hazar op Instagram, Facebook, Spotify of Bandcamp.

 

Fotografie: Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...