Interview met De Basis Residents: Cassandra Onck en Miriam Moczko

| Amy Ruiters

De Basis is een plek waar het muzikaal talent van Nijmegen samenkomt. In het oude gebouw van Doornroosje zijn studio’s, repetitieruimtes en ontmoetingsplaatsen voor ieder in de wereld van de muziek. Niet alleen verscheidene bands vinden hier een basis, ook talentcoaches zijn actief met het ondersteunen en verder helpen van nieuw talent. Wij hebben het geluk om met twee enthousiaste dames in gesprek te gaan die zijn verbonden aan De Basis door een talentcoach traject met Maike Fleuren als coach.

Starten met de basis

We maken kennis met Cassandra Onck en Miriam Moczko. Cassandra is zangeres, songwriter en onderzoeker voor ArtEZ. “Ik maak Nederlandstalige elektronische muziek en op 22 april komt de eerste single van mijn nieuwe EP uit, genaamd Evenwicht over het verliezen van controle en vaste grond en de dappere poging om weer die houvast te vinden.” vertelt ze vol enthousiasme.

Links: Miriam Moczko, rechts: Cassandra Onck

 

Ook Miriam deelt trots dat ze haar eerste soloalbum heeft gereleaset op 6 april in een uitverkochte Luxor Live. Miriam is zangeres, performer en songschrijver. “Het album heet Heimat, een Duits woord dat thuis betekent en de altviool staat naast haar stem centraal als instrument”. Beide artiesten hebben staan met een professionele blik in de startblokken van hun carrière. De Basis is voor hen ook echt de basis, precies de steunpilaren die zij zochten als solo artiest.

Teamwork

De steun die De Basis biedt met de talentcoaches, is precies wat Miriam en Cassandra hiernaartoe heeft gebracht. Miriam vertelt “De opnames waren al klaar voor mijn plaat en de volgende stap was om een team te vinden waarmee ik de plaat kan uitbrengen. En daarmee ben ik bij Maike op de koffie gekomen en dat klikte eigenlijk meteen.” Cassandra sluit zich hierbij aan met haar wens om naast het opnemen van haar EP, vooral organisatorisch en zakelijk te groeien als artiest met behulp van Maike als coach. Als artiest kan een team eigenlijk niet ontbreken in het proces van iets uitbrengen en promoten.

Muzikale intuïties

De Basis en de Talentmakelaars zijn hierbij best wel uniek. Het is namelijk geen platenmaatschappij, maar de faciliteiten van een label zijn er wel. Miriam en Cassandra ervaren veel vrijheid in hun ontwikkelingen als artiest. De mogelijkheid om een eigen product te ontwikkelen en muzikale intuïties te kunnen volgen zonder een commercieel oogpunt prioriteit te maken, betekent veel voor Miriam.

Relaties en netwerk

Cassandra vertelt ook dat de Talentcoach trajecten verder gaan dan alle praktische zaken. Het gaat om iemand die met de muzikant mee kan kijken en kan ondersteunen met feedback. Iemand die een frisse blik op het werk biedt. “Het is echt een team mensen die met je mee bouwen en support bieden. En zo heb ik ook Miriam beter leren kennen en is het fijn om af en toe te sparren met iemand die in hetzelfde traject zit.” De Basis is zowel de ondersteunende basis als een basis van betekenisvolle relaties en netwerken die elkaar blijven ontmoeten en mee worden genomen in carrières.

Toekomstmuziek

Miriam en Cassandra blijven allebei actief met Maike als coach. Cassandra is haar single release aan het promoten, en in september wordt haar eerste volledige EP uitgebracht. Miriams eerste plaat is reeds uitgekomen: “het gaat over waar je je thuis voelt. Waar voel ik me thuis, waar zijn mijn wortels? Als mens maar ook als artiest. Daarom is de Basis ook wel een hele leuke plek om zo'n plaat uit te brengen.” Je kan het nu beluisteren op Spotify. Beide dames zijn ook druk in de weer met live shows, zowel met bands als solo.

Ben je ook serieus bezig met je muzikale carrière en opzoek naar een professioneel team om je te ondersteunen? Lees alles over de trajecten van De Basis op de website.

 

Fotograaf: Edwin Smits

 

Dit vind je misschien ook leuk...