Angela en Maike - Kwartiermakers van De Basis

“De Basis wordt het kloppende muzikale hart van Nijmegen en omgeving, met aderen die door de hele regio en daarbuiten stromen.”


In het najaar van 2021 opent De Basis, de nieuwe muzikale broedplaats van Nijmegen. Kwartiermakers Angela Verkuijlen en Maike Fleuren geven je vast een inkijkje: wat gaat er straks gebeuren in het oude pand van Doornroosje? 

“De Basis wordt een bedrijfsverzamelgebouw voor de muziekindustrie, waar allerlei muzikanten en andere muziekondernemers een ruimte kunnen huren. We bieden gedeelde faciliteiten, zoals repetitieruimtes, opnamestudio’s, kantoren, opslag, een café en een gastenverblijf. Omdat we heel muzikaal Nijmegen en omgeving bij De Basis willen betrekken, zetten we onze deuren ook open voor activiteiten, zoals workshops, netwerkbijeenkomsten en luistersessies. Zo wordt De Basis een plek voor talentontwikkeling, experiment, inspiratie en kennisdeling; voor het ontmoeten van mensen binnen én buiten je eigen muzikale bubbel. 

Als kwartiermakers zorgen we dat we een vliegende start kunnen maken, als De Basis dit najaar wordt geopend! We bouwen de organisatie op, starten samenwerkingen, werven huurders en zoeken financiering voor de projecten.  Terwijl we nog vol in verbouwing zijn, proberen we ook al zichtbaar te maken wat De Basis is. Wie we zijn, wat we doen en waarom. En dat zo laagdrempelig mogelijk! Tussen de coronabeperkingen door organiseren we al evenementen, als voorproefjes van wat hier straks gaat gebeuren.

We werken samen met de poppodia, productiehuizen en muzikale talentontwikkelaars in Oost-Nederland. We willen met De Basis een aanvulling geven op wat er al is in de regio, en invullen wat er nog níét is. Er miste nog een fysieke plek om aan te kloppen. Dankzij ons pand zijn we straks heel zichtbaar en vindbaar, met een voordeur en een deurbel - de muzikale deurbel van Nijmegen! Iedere muzikant met ambitie is hier welkom. We bieden fysieke, mentale en financiële ruimte om te groeien, ook als De Basis niet je vaste uitvalsbasis is. 


Op dit moment wordt er volop verbouwd in De Basis.

De Basis is opgebouwd als een drietrapsraket: het pand, de spil en de toplaag. Het pand is de fysieke plek die alles mogelijk maakt, waar we ontmoeting en uitwisseling stimuleren. Vervolgens wordt met de spil de talentontwikkeling geborgd. Er zijn drie talentmakelaars aan De Basis verbonden: één voor pop, één voor hiphop, één voor elektronische muziek. Zij creëren speelplekken en kijken wat er gebeurt in de muzikale humuslaag van Nijmegen: waar zitten de talenten, waar liggen hun behoeftes? Zo bieden we muzikanten de ruimte voor verdieping, verbreding en verbetering. Tot slot is er de toplaag. Elk jaar starten we een aantal toptalent-trajecten, voor diegenen die met extra begeleiding de muzikale top kunnen bereiken. Vervolgens kunnen zij hun kennis weer delen met de volgende generatie!

De intentie voor dit circulaire systeem is echt uniek in Nederland. De wil om hier samen te groeien, is heel belangrijk voor De Basis. Je krijgt als muzikant een prachtig pand ter beschikking, maar door je kennis te delen, kun je ook iets teruggeven aan de lokale muziekscene. Zo kunnen we als stad en regio een hele grote meerwaarde krijgen!

“Deze plek ontwikkelen kon eigenlijk alleen maar in het oude pand van Doornroosje. We zaten wel eens te speculeren: het is best een intensieve verbouwing, kunnen we niet ergens een loods ombouwen? Maar dat is niet hetzelfde, dit gebouw ademt muziek. En voor de mensen die het zich afvragen: de graffiti blijft!”

Het bestaansrecht van De Basis steunt net zo goed op het publiek, de muziekliefhebbers. Daarom gaan we regelmatig De Basis Sessies organiseren: optredens waarbij het publiek wordt meegenomen in het verhaal achter de muziek, in het maakproces dat de muzikanten doorlopen, of langs de belangrijke inspiratiebronnen voor een album. Zo worden de muzikanten en het publiek dichter bij elkaar gebracht. 

Dankzij de steun van bijna 500 certificaathouders en een aantal grote investeerders, konden we in 2019 het oude pand van Doornroosje aankopen en de verbouwing financieren. Al deze mensen geloven in De Basis en willen bijdragen aan het muzikale ecosysteem in de stad. Dat is onze drijvende kracht! Henk van der Zand, oud-projectleider van Doornroosje, begeleidt zelfs een heel aantal vrijwilligers die helpen met de verbouwing. Supertof dat mensen dat doen. De Basis is dus echt mogelijk gemaakt door de stad Nijmegen, dat is heel bijzonder. We hopen dat vast te kunnen houden in het DNA van De Basis. 


De oude grote zaal van Doornroosje.

De definitieve inschrijvingen voor De Basis zijn gestart. De hele maand april kunnen geïnteresseerde huurders zich aanmelden via de website. Een commissie bestaande uit professionals uit de muziekindustrie gaan alle aanvragen bekijken en zorgen voor mooie mix aan makers, ondernemers, organisaties en muziekgenres.

Als je nog vragen of goede ideeën hebt, zoek vooral contact met ons! Ook zijn er nog steeds certificaten te koop, om onderdeel te worden van De Basis en om dit bijzondere project te steunen. Volg onze website en social media om op de hoogte te blijven van de mooie dingen die hier gaan gebeuren. Tot slot: een dikke pluim aan iedereen uit Nijmegen (en daarbuiten) die dit mogelijk maakt!” 

Angela Verkuijlen en Maike Fleuren, kwartiermakers van De Basis.
 

De Basis

Groenewoudseweg 322
6525 EL Nijmegen
Bekijk de locatie

Fotografie: Wilger Brevoord

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: