Heerlijk snuffelen in de boekhandel van Julius Roelants

| Luus Veeken

Niets fijner voor een boekenliefhebber dan zo’n boekwinkel waar je heerlijk kunt snuffelen en onverwachte juweeltjes kunt scoren. Nijmegen heeft zo’n boekwinkel, Boekhandel Roelants, ook wel bekend onder de vroegere naam ‘De oude Mol’. Een zelfstandige boekhandel, waar de eigenaar nog zelf een keuze maakt uit het overweldigende aanbod aan boeken. Julius Roelants, telg uit een familie die al sinds 1850 in de boeken zit, nam zo’n twee jaar geleden de boekhandel in de Van Broeckhuysenstraat over van zijn vader Wouter. IntoNijmegen nam er een kijkje en sprak met Julius over zijn ideeën en ambities. 

Boekhandel Roelants kent een roemrucht verleden. Onder de naam De Oude Mol in 1970 opgericht als distributiekanaal voor boeken en geschriften uitgegeven door SUN (Socialistische Uitgeverij Nijmegen) en andere linksgeoriënteerde lectuur, in het pand waarin Boekhandel Roelants ook nu nog gevestigd is. Wanneer de winkel in 1994 failliet gaat neemt Wouter Roelants, Julius’ vader, deze over en bouwt hem uit tot een Walhalla voor liefhebbers van eigenzinnige en relevante boekuitgaven. Januari 2022 – covid heerst, Nederland zit in lock down – neemt Julius op zijn beurt het stokje van zijn vader over. Met enthousiasme en nieuw elan kiest Julius voor vernieuwing, verbreding en verdieping van het aanbod in zijn boekhandel. 

Onafhankelijke boekhandel

Anders dan de meeste boekhandelaren kiest Julius ervoor om, net als zijn vader, een onafhankelijke boekhandel te drijven, niet aangesloten bij een inkooporganisatie. "Natuurlijk kun je als ondernemer profijt hebben van een inkooporganisatie. Het biedt schaalvoordelen, ze verzorgen veel publiciteit. Maar het leidt ook tot enige eenheidsworst; stapels dezelfde boeken in de winkel. Ik kies voor een eigen profiel, selecteer mijn boekenaanbod liever zelf, zodat ik het goed kan afstemmen op mijn klantenkring. En we hebben doodeenvoudig ook onvoldoende ruimte voor grote stapels boeken."

Bestellen doet Julius via het Centraal Boekhuis, waar maar liefst zo’n tien miljoen boeken liggen opgeslagen, maar ook rechtstreeks bij kleinere, zelfstandige uitgeverijen. De selectie vereist een hoop speurwerk: krantenartikelen, folders en websites doorspitten, boekenbeurzen afstruinen, kleinere uitgevers aan huis ontvangen en nog meer. En natuurlijk de ontwikkelingen in het vakgebied volgen. Welke schrijvers staan in de belangstelling. Wat loopt er goed in de VS en in Engeland?

Tienduizend verschillende titels 

Bij Roelants is het heerlijk snuffelen. Overal boeken, boeken en nog eens boeken. Zo’n tienduizend verschillende titels totaal, elk hoekje is bezet. Moderne en klassieke literatuur, boeken op het gebied van filosofie, geschiedenis en kunst, poëzie, boeken over actuele vraagstukken, biografieën, kookboeken. En ramsj, niet te vergeten. Nieuwste binnenkomers: Frans- en Duitstalige literatuur.

In zijn streven nieuwe doelgroepen te bedienen heeft Julius de collectie Engelstalige boeken uitgebreid. En met succes! De gemiddelde leeftijd van het klantenbestand ligt nu zo’n twintig jaar lager dan toen hij de zaak overnam. "Studenten lezen tegenwoordig vooral Engelstalige boeken. Er is zoveel Engelse literatuur beschikbaar op de markt, dat ik scherper kan kiezen, met meer diepgang. Eigentijdse literatuur, mooie klassiekers, young adult-literatuur. Wekelijks krijgen we zo’n zes à zeven dozen Engelstalige boeken binnen."

Met young adult-literatuur is Julius blij. "Het is in Nederland lang een ondergewaardeerd genre geweest, terwijl het zo’n goede manier is om mensen tot literatuur te verlokken. Het vult het gat tussen kinderboeken en boeken voor volwassenen. Ook veel studenten lezen nu young adults. Dat vinden ze leuk als afwisseling voor zware studieboeken." Studenten die lid zijn van bepaalde studieverenigingen krijgen daarnaast ook korting in de winkel.

Electrische bakfiets

Covid was voor de meeste van ons een moeilijke periode. Veel activiteiten binnenshuis, weinig vertier. Naar Julius indruk leidde het tot een herwaardering van het lezen en meer belangstelling voor boeken. Deels is dat gebleven, ook na covid. En de vaste klanten zijn trouw blijven komen, zelfs tijdens covid. Ze haalden hun boeken op of Roelants bracht ze aan huis. Voor thuisbezorging heeft Julius nu een elektrische bakfiets. "Eerlijk gezegd, ook voor mijn dochtertje. Twee dozen boeken en mijn dochtertje Louise passen er precies in", vertelt Julius lachend

Literaire activiteiten

Roelants organiseert ook veel activiteiten rondom boeken en literatuur. "Gemiddeld organiseren we eens per twee weken wel een bijeenkomst. Hier in de kelder. Dat kan een presentatie van auteur zijn, een debat rond een actueel thema of een sessie met een professionele vertaler. Zo hadden we hier onlangs Arnon Grunberg over zijn nieuwste boek en de vaste vertaler van Houellenbecq Martin de Haan, ter gelegenheid van zijn vertaling van Houellenbecq’s laatste roman Anéantir (Vernietigen). In de Boekenclub geven steeds drie speciale gasten aan wat hun favoriete boek is en waarom dat zo is."

Over Julius Roelants

Julius kreeg het boekenvak met de paplepel ingegoten. Al in 1846 richtte Julius’ betovergrootvader in Schiedam een uitgeverij en later ook drukkerij op. Beroemde uitgaven zijn de dichtbundel Snikken en Grimlachjes van Piet Paaltjens en de eerste vertalingen van Charles Dickens. In de Tweede Wereldoorlog werd ook illegaal Het Parool gedrukt. Rond Julius geboorte nam zijn vader De Oude Mol over. Aanvankelijk was Julius niet van plan hem op te volgen. Hij koos voor de studie fiscale economie in Rotterdam.

Op zoek naar een bijbaan tijdens zijn studie kwam hij daar – wat een toeval – terecht bij de vermaarde boekhandel Donner. "Onvoorstelbaar wat daar allemaal gebeurde rond de boekhandel, zo dynamisch", aldus Julius. Daar kreeg hij de smaak van het ondernemerschap te pakken. Na zijn studie heeft hij een tijd part time op een fiscaal kantoor gewerkt en part time in de onderneming van zijn vader. Na een jaar wist hij het zeker. "Ik kies toch voor de boekhandel. Ik heb er nog geen geen seconde spijt van gehad." Daarmee werd Julius de jongste boekhandelaar in het land. Voor vaste klanten van Boekhandel Roelants: vader Wouter staat nog iedere zondag in de winkel.

Houd het activiteitenprogramma in de gaten, er staat weer veel interessants op stapel, zo kun je in de laatste nieuwsbrief lezen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je bent altijd tijdig op de hoogte. 
 
Boekhandel Roelants is te vinden aan de Van Broeckhuysenstraat 34, 6511PJ Nijmegen. Je kunt contact met ze opnemen via T 0243221734 of M roelants@roelants.nl. Meer informatie vind je op hun website: roelants.nl.
 

Fotografie: Belinda Limani

Dit vind je misschien ook leuk...